Неділя, 08 Вересня 2024 р.
11 Липня 2024

ГЕНЕРАЦІЯ ІДЕЙ ІЗ ГЕНЕРАТОРАМИ

У місті обговорюють одне з питань що­до енергоефективності нашої медицини, яке першими винесли на загал депутати міськради під час сесії 4 липня. Продовжилася дискусія в коментарях у соцмережах, в тому числі й офіційних.

На сесії прозвучало, що міська лікарня отримала в користування від Міністерства охорони здоров’я п’ять генераторів на суму понад 4 млн грн. Але замість того, щоб працювати, вони досі стоять запаковані на складі. І все, мовляв, через те, що керівник міської лікарні не поспішає виконувати вказівки міського управління охорони здоров’я. Пояснити ситуацію народні обранці попросили начальника УОЗ Юрія ПЛИВАНЮКА, який був присутнім на сесії. Зі слів Юрія Васильовича, був офіційний наказ управління терміново відреагувати щодо термінів встановлення генераторів, аби уникнути перерозподілу їх на інші міста. При цьому керівники інших медзакладів, які теж отримали генератори (Дитячий медичний центр і Центр ПМСД), відповідно відреагували, а керівник міськлікарні проігнорував.

– Кожен має виконувати свою функцію, – каже Юрій Пливанюк. – Подобається це комусь чи ні – однозначно повинна чітко працювати вертикаль влади. Сьогодні не можна не сприймати завдання, які ставлю не я, а управління охорони здоров’я…

Судячи з обговорень, які тривали далі, конфліктна ситуація між керівниками непоодинока. Вже незабаром офіційний відеокоментар на сторінках міської лікарні та міської ради надав директор КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня» Борис СИРОТА:
– З’явилася недостовірна інформація щодо нашої лікарні, хочу внести ясність. Наш медзаклад 12 квітня отримав п’ять генераторів. Відповідно до норм чинного законодавства, процедура виконується суворо за проєктно-кошторисною документацією, і визначаються всі можливі місця для їх встановлення. Для цього потрібен час і знач­ні фінансові ресурси. З метою економії бюджетних і власних коштів, вирішили піти шляхом пошуку спонсорів, і ми це зробили та реалізували. Закінчуємо підготовку документації та встановлення генераторів. На жаль, будь-якого сприяння від керівництва управління охорони здоров’я не було, хоча ми неодноразово зверталися до них по допомогу. Жодних офіційних документів від міністерства щодо термінів установлення не було, і про будь-який перерозподіл генераторів не йшлося.

Утім у коментарі під постом із відео міськуправління охорони здоров’я опри­люднило лист від департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОВА (на фото), в якому зазначається: те, що генератори на сьогодні досі не введені в експлуатацію, є недопустимим у зв’язку з енергетичною кризою. І, враховуючи те, що не­одноразові звернення до керівництва лікарні були проігноровані, та з метою раціонального використання генераторів, департамент буде звертатися до Міністерства охорони здоров’я з клопотанням про перерозподіл генераторів до інших медзакладів області, які мають у цьому потребу…
Звісно, найбільше в цій ситуації нас цікавить запитання: де ж усе-таки генератори, та чи виконуватимуть вони свою функцію в медичному закладі нашого міста. Цю ситуацію «ПОДОЛЯНИНУ» прокоментував міський голова Михайло ПОСІТКО, який запевнив, що встановлення на стадії завершення:

– Звичайно, генератори потрібно встановити, але це передбачає виконання технічних умов, під’єднання тощо, а це близько пів мільйона гривень. Є бізнес, який працює на території лікарні й теж зацікавлений у співпраці та безперебійності живлення. Керівник лікарні у співпраці з бізнесом зробив так, щоб жодної копійки з міського бюджету чи бюджету лікарні не було витрачено на їх встановлення. Підприємці погодилися взяти на себе вартість встановлення генераторів. Але трохи затягнулася процедура. Та, за станом на сьогодні, половину вже підключено. Закриваються технічні питання. Але ми зекономили левову суму коштів.

Тетяна ДИКА.