Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
10 Жовтня 2024

ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН: НИЗЬКИЙ СТАРТ

Хоча точну дату запуску опалення в наші домівки визначає лише погода (впродовж трьох днів поспіль температура повітря має становити +80С), середина жовтня – час, коли комунальники беруть низький старт і завершують приготування.

Як і перед кожною важливою подією, хвилювань вистачає і тут. Бо, зважаючи на обставини, в яких ми зустрічаємо вже третю зиму, переживання ці небезпідставні. Втім маємо цьогоріч і трішки заспокійливого. Тож сьогодні ділимося і з вами тим, що приготували, аби прийдешню складну зиму зустріти у всеозброєнні.

НА ВИПАДОК БЛЕКАУТА – ВЛАСНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ

Об’єкти критичної інфраструктури, лікарні, соціальні заклади, садочки і школи міста не залежатимуть від планових чи аварійних відключень світла. Резервне живлення для них забезпечуватимуть когенераційні установки, які завдяки зусиллям міської влади та підприємства вдалося отримати безкоштовно в рамках проєкту USAID. Запрацювали вони влітку і вже показали перші результати: завдяки їхній роботі вдалося не припиняти гаряче водопостачання навіть у літній період. Чи не вперше кам’янчани мали гарячу воду впродовж усього року за значно нижчою вартістю, ніж при користуванні бойлером, а заразом ще й економили дефіцитну електроенергію. Крім того, когенераційні установки дають можливість виробляти власну електроенергію, що використовується на потреби міста. Зокрема, саме КГУ наразі забезпечують вуличне освітлення. Також вони стануть резервним джерелом живлення міських лі­карень, шкіл, садочків і соціальних закладів у разі тривалих відключень електроенергії чи блекаута. Тож в опалювальний сезон прямуємо із власною мережею розподіленої генерації, що не лише забезпечує виробництво елект­роенергії для об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення, а й значно підсилює енергетичну безпеку всієї громади.

НЕ БУДЕ ГАЗУ – МАЄМО ДРОВА

До роботи в холодний період уже готові всі котельні КП «Міськтепловоденергія». Основні їхні потужності працюють на природному газі, дефіциту якого наразі немає. Втім підлі атаки ворога на інфраструктуру змушують готуватися до найгіршого. Тож «план Б» маємо і на випадок імовірних перебоїв із постачанням «блакитного палива». Альтернативу котельням, що працюють ви­к­лючно на природному газі, місто має давно – це сучасна теплоелектростанція, яка може ви­робляти теплову енергію як за допомогою га­зу, так і на твердому паливі, а також котельні, що працюють на альтернативному паливі. Наразі до роботи взимку вже повністю готове обладнання ТЕС, усі котельні, в тому числі котли на альтернативних видах палива, центральні та індивідуальні теплові пункти, насосні станції теплових мереж. Упродовж літа готували до роботи в зимовий період і мережі опалення та гарячого водопостачання. Майже 73 км трубопроводів пройшли гідравлічні випробування, а виявлені аварійні ділянки мереж відремонтовано і замінено новими трубами.

БУДЕ ТЕПЛО В КОЖНІЙ КВАРТИРІ

Про те, щоб тепло і комфорт відчували в кожній квартирі, дбають працівники ДП «Теп­ловода», які готують до зими внутрішньобудинкові мережі багатоповерхівок. Цьогоріч значний обсяг робіт підприємству вдалося виконати завдяки програмі «Тепло, вода, комфорт», кошти на яку було виділено з міського бюджету. Для участі у програмі було відібрано 34 житлові будинки, де стан внутрішньобудинкових систем був найбільш аварійним. За чотири місяці в 20 будинках із цього списку виконано поточний ремонт зношених мереж, значна частина яких – трубопроводи опалення і гарячого водопостачання. Загалом у рамках підготовки до опалювального сезону працівники ДП «Тепловода» виконали ремонт і заміну мереж у 86 будинках, відремонтували системи опалення та гарячого водопостачання в 45, холодного водопостачання і водовідведення – в 41 багатоповерхівці. Виконано 225 ремонтних робіт – поточний ремонт, часткова заміна мереж, зварювальні роботи. Наразі завершується і заповнення внут­рішньобудинкових систем опалення. Ме­-режі заповнили вже у 90% житлових будинків, що перебувають на обслуговуванні підприємства. Але, щоб після запуску опалення теплоносій дістався до кожної квартири, мешканцям потрібно не забувати про розповітрювання мереж на верхньому поверсі. Якщо сусіди зверху тимчасово не проживають у квартирі чи виїхали на певний період, спробуйте їх розшукати заздалегідь та дізнатися, хто і як зможе випустити повітря із системи в їхній квартирі.

БОРГИ РОСТУТЬ, ТАРИФ – НА МІСЦІ

До кінця воєнного стану тарифи на опалення та гарячу воду для населення змінюватися не будуть. На їх підвищення накладено мораторій, тож опалювальний сезон 2024/2025 проведемо з діючим тарифом на теплову енергію – 1597,73 грн/Гкал. До речі, в останнє він зростав ще 2018 р. Натомість ростуть лише борги населення. За станом на кінець вересня, мешканці міста заборгували КП «Міськтепловоденергія» майже 65 млн грн. І хоч тарифи не змінюються, сума цього боргу з кожним роком лише зростає. Крім боргів населення, маємо й чималу заборгованість із різниці між економічно обгрунтованим та нині діючим тарифом. Компенсувати її теплопостачальним підприємствам мали б із Державного бюджету. Але ці зобов’язання, на жаль, поки не виконуються. А сума цієї заборгованості становить уже 301,5 млн грн. Незважаючи на це, КП «Міськтепловод­енергія» сумлінно готувало своє господарство до роботи взимку. Сподіваємося на таку ж відповідальність і від кам’янчан. Адже якість і надійність послуг підприємства повністю залежать від вчасних розрахунків його споживачів.

Яна ДЕНЬГУБ, пресслужба КП «Міськтепловоденергія».