Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
16 Жовтня 2024

ПЕРЕВІРЕНО, МІН НЕМАЄ!

14 жовтня соцмережі рясніли повідомленнями про можливі замінування готелю «7 Днів», департаменту соц­захисту населення міськради, власне адмінбудівлі самої міськради, а також селищної ради одного з населених пунктів Кам’янець-Подільського району.

До таких установ виїжджали правоохоронці, обмежували рух навколо і перевіряли на наявність вибухових речовин.

– 14 жовтня до поліції Кам’янеччини надійшло близько восьми повідомлень про те, що на електронні адреси державних служб і громад надійшли сповіщення про замінування. Усіх людей евакуювали. Поліцейські перевірили інформацію, провели огляд будівель та приміщень. Жодних вибухонебезпечних предметів не виявили, – прокоментувала «ПОДОЛЯНИНУ» речниця Кам’янець-Подільського райуправління поліції Наталія ВІНЦАРСЬКА.

Того дня постраждав не тільки Кам’янець, адже в усіх регіонах держави на електронні адреси органів державної влади, місцевого самоврядування та інших об’єктів надходили анонімні листи про замінування їхніх будівель. Як повідомили в Нацполіції, до 21.00 14 жовтня правоохоронці завершили відпрацювання повідомлень про масові мінування, всі вони не підтвердилися. Також на ресурсах як Нацполіції, так і поліції області йдеться про те, що фальшиві повідомлення про події, на реагування яких витрачається ресурс, відбуваються регулярно вже майже три роки. Серед цілей гібридної війни, яку проводить проти України російський ворог, є масова паніка і виснаження системи державних та правоохоронних органів, а також – відволікти роботу поліції шляхом повідомлень про мінування об’єктів критичної інфраструктури, закладів освіти, об’єктів державних органів. Зважаючи на збільшення кількості неправдивих повідом­лень про замінування, 2022 року в Нацполіції розроблений і затверджений «Алгоритм реагування органів та підрозділів поліції на масові повідомлення про загрозу вибуху».

Правоохоронці закликають громадян бути уважними та, в разі отримання інформації про мінування, негайно покинути будівлю. А також нагадали, що за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до восьми років.