Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
17 Жовтня 2024

ПРО БЮДЖЕТ, ЩО БУВ, І ПРО ТОЙ, ЩО БУДЕ

Як повідомила начальниця фінансового управління міської ради Оксана ГУТ, протягом 9 місяців 2024 р. спостерігалося збільшення надходжень до бюджету громади. Так, за цей період уже зроблено уточнення бюджету громади на 57 млн грн, і загалом за доходами його розмір уже склав 1196,6 млн грн.

За станом на 1 жовтня 2024 р., власні доходи загального фонду бюджету громади ще додатко­-во перевиконано на 11,5 млн грн (101,9%). Тобто разом додаткові надходження до бюджету склали 68,5 млн грн. Таке перевиконання бюджету дозволило протягом року додатково спрямовувати кошти на ті найнеобхідніші статті витрат, які не були забезпечені при першочерговому затвердженні бюджету. Так, додаткові кошти спрямовувалися на виплату заробітної плати як освітянам, так і працівникам комунальних підприємств, соціальні виплати, пільгові медикаменти, на проведення поточних ремонтів та закупівлю обладнання в заклади освіти й охорони здоров’я.

Також, незважаючи на те, що кошти ПДФО від грошового забезпечення сил безпеки і оборони, а це орієнтовно 300 млн грн, зараховуються вже до Державного бюджету, а не до місцевого, надалі продовжуємо підтримувати військовослужбовців і членів їхніх родин. Так, 2024 року така підтримка склала понад 70 млн грн. А якщо взяти разом за всі роки, починаючи з 2022 року, таку підтримку надано на 600 млн грн.

Поряд із цим постійно вживаються заходи з економного і раціонального використання вже виділених коштів. Перед кожним виділенням додаткових кош­тів проводяться наради з керівниками галузей, які постійно звітують про виконану роботу. Крім того, 9-10 жовтня провела своє засідання і постійна депутатська комісія з питань бюджету, на якому детально заслухала кожного головного розпорядника коштів щодо стану освоєння коштів, можливої їх економії до кінця року, про стан виконання робіт і закупівлі предметів, матеріалів, обладнання, а також – які ще нагальні питання та проблеми необхідно вирішити. За результатами проведених слухань можна сказати, що, з урахуванням очікуваного збільшення надходжень з одночасним забезпеченням економії кош­-тів, усі озвучені питання і проблеми вдасться вирішити до кінця року.

Також уже розпочато роботу з формування бюджету на 2025 рік. Аналізуються проєкти за­конодавчих актів, напрацьовуються пропозиції та ведеться активна робота спільно з Асо­ціаціями міст і громад щодо відстоювання інтересів місцевого самоврядування при розгляді проєкту Державного бюджету на 2025 рік.

Пресслужба міськради.