КУДИ ЙДУТЬ ГРОШІ УКРАЇНЦІВ?
Свіжі дані щодо витрат українців оприлюднила Державна служба статистики. Відповідно до звіту, найбільше наші громадяни витрачають на продукти, оренду житла, комунальні послуги, транспорт, здоров’я, алкоголь і тютюн. Як розподіляються витрати українців, та як на них впливає інфляція – розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.
СТРУКТУРА ВИТРАТ
Найбільшу частку витрат українців, за даними Держста-ту, становлять продукти харчування та безалкогольні напої. Це майже 40% від загальної кількості покупок. Зокрема, на м’ясо та м’ясопродукти йде 9,6% витрат. Найчастіше українці надають перевагу свинині та м’ясу птиці, найменше купують яловичини і телятини. На молоко, сир та яйця припадає 5,7% витрат, на овочі – 2,8%, на хліб – 2,7%, на рибу та продукти з риби – 2,5%.
Наступна за розміром категорія – це оренда житла, комунальні послуги та паливо. На цю категорію припадає 9,8% витрат. Із них найбільше коштують електроенергія та різні види палива, а також водопостачання.
На транспорт припадає 9,6% витрат українців, а на охорону здоров’я (лікарські послуги та медичні препарати) – 9,4%. Цікаво, що на алкоголь і тютюнові вироби українці спрямовують 7,8% своїх коштів. Це більше, ніж на предмети домашнього вжитку, наприклад, побутову техніку (4,6%), одяг і взуття (3,7%), відпочинок і культуру (3,7%) та зв’язок (3%).
ЯК ЗМІНЮЮТЬСЯ ЦІНИ
За повідомленням Держстату, динаміка росту цін у нашій державі пришвидшується. Так, споживчі ціни в Україні в січні 2025 р. зросли на 0,8%. Річна інфляція прискорилася до 13,4%, порівняно з 12,9% у січні.
І цей процес триватиме, – певен член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
– Інфляція – це індекс росту споживчих цін. Тобто це те, що ми з вами бачимо і в магазинах, і те, що маємо з погляду оплати послуг тощо. І ця тенденція, на жаль, буде продовжуватися, незважаючи на дії, які сьогодні спричиняє Нацбанк України, – зазначив він в інтерв’ю «Уніан».
Зокрема, швидше дорожчали фрукти, деякі продукти тваринництва, борошно та крупи. Це відбувалося через низькі торішні врожаї. Така ситуація, за прогнозами, зміниться після надходження нового врожаю. Водночас на вартість оброблених продуктів вплинули витрати підприємств на електроенергію, оплату праці й логістику.
НА ЩО ЦІНИ ЗНИЗИЛИСЯ
Ціни на деякі продукти все ж знизилися ще в перші тижні березня. Так, за даними сайту «Мінфін», змінилися ціни на картоплю (з 20-25 грн до 18-25 грн за кілограм), моркву (з 28-34 до 28-30 грн), огірки (з 90-140 до 95-100 грн), цвітну капусту (зі 140-145 до 135-140 грн). Через сонячну погоду подешевшали тепличні овочі.
Центр громадського моніторингу та контролю.