П'ятница, 29 Березня 2024 р.

АБО ВКЛЕЮВАННЯ ФОТО, АБО ID-КАРТКА

Читачі цікавляться, коли потрібно вклеювати фотокартку до українського паспорта-книжечки і що чекає на порушників. Коментує начальник управління ДМС у Хмельницькій області Олег Паньков.

– Олегу Михайловичу, як відомо, при досягненні особою відповідного віку законодавством передбачено процедуру вклеювання до паспорта-книжечки зразка 1994 року фотокарток. Як сьогодні отримати цю адміністративну послугу?

– Підставою для отримання цієї адміністративної послуги є досягнення особою відповідного віку – 25 або 45 років. Щоб вклеїти фотокартку до паспорта-книжечки, громадянам необхідно звернутися до територіального підрозділу міграційної служби за місцем реєстрації або ж до відповідного до ЦНАПу.

– Протягом якого часу можна вклеїти фотокартку?

– Не пізніше ніж через місяць після досягнення 25- та 45-річного віку. Якщо особа протягом місяця не звернулася по отримання цієї адміністративної послуги, то її паспорт вважається недійсним і підлягає обміну на ID-картку.

Послуга із вклеювання фотокартки надається безкоштовно і в 5-денний термін із дня подачі заяви.

– Чи можуть працівники міграційної служби відмовити в наданні послуги?

– Так. Існують три фактичні підстави для відмови:

1) недосягнення особою відповідного віку;

2) відсутність фотокарток;

3) особа звернулася пізніше ніж через місяць після досягнення 25- або 45-річного віку (в такому разі паспорт зразка 1994 року підлягає обміну на ID-картку).

– А якщо особа не звернулася по адмінпослугу у визначений законодавством час, чи несе вона відповідальність?

– Відповідно до законодавства України, особа притягується до адміністративної відповідальності відповідно до статті 197 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення». Зокрема, там передбачено, що проживання громадян України без паспорта, за недійсним документом або без зареєстрованого місця проживання тягне за собою попередження. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною 1 цієї статті, тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі виникнення запитань, мешканці області можуть зателефонувати на «Гарячу лінію» управління за номерами: (0382) 63-80-56 та 65-03-06. Також знайти необхідну інформацію щодо діяльності міграційної служби і переліку адміністративних послуг можна на офіційному веб-сайті ДМС України (dmsu.gov.ua).