Середа, 24 Квітня 2024 р.
8 Жовтня 2010

ОДНІ ХОЧУТЬ, ІНШІ НЕ МОЖУТЬ

У вівторок, 5 жовтня, в актовій залі коледжу будівництва, архітектури та дизайну відбулися громадські слухання щодо підвищення тарифів на проїзд у маршрутних таксі. В обговоренні взяли участь перший заступник міського голови Валерій АНДРУХОВИЧ, начальник міськуправління економіки Майя ГУРСЬКА, начальник управління праці та соціального захисту населення міськради Надія ПІДСКОЦЬКА, начальник транспортної служби міськвиконкому Сергій ДЕРГУНОВ, депутати міськради, представники громадських організацій і водії маршрутних таксі.

– Питання тарифів на пасажирські перевезення ретельно вивчалося спеціально створеною комісією, – зазначив Валерій Миколайович. – Уже проведено моніторинг трьох маршрутів, узагальнено результати і зроблено розрахунок оптимальної вартості проїзду на рівні 1,75 грн. При зменшенні кількості транспортних засобів до оптимальних 203 і незначному збільшенні інтервалу руху транспорту можна утримати рентабельність на рівні 10%.

– Необхідно підняти ціни на перевезення щонайменше до 2-х гривень, а на маршруті №8 – до 2,5, – заперечив голова Спілки підприємців приватного вантажно-пасажирського транспорту Микола ЧАЙКОВСЬКИЙ, – адже піднялися ціни на пальне, запчастини тощо. Ситуація 

ускладнюється ще й тим, що протягом останніх 7 місяців перевізники не одержували відшкодування від держави за пільгові перевезення. Нам заборгували півмільйона гривень. Міська влада за останні 5 років також не вкладала в цей бізнес жодної копійки. 

Висловили свою думку й ті, хто користується послугами маршрутних таксі, які, на їхню думку, неякісні. Транспортні засоби незручні, особливо для літніх людей, увечері спостерігається великий інтервал у русі транспорту, тому, перш ніж піднімати ціни, слід покращити якість послуг – вважають пасажири.

– На мою думку, громадським транспортом користуються люди небагаті, для яких будь-яке підняття цін відчутне, – заперечив проти підняття вартості проїзду депутат міськради Іван ПАВЛЕВИЧ. – У Хмельницькому, наприклад, ціна проїзду в маршрутних таксі коливається у межах 1,25-1,75 грн. Вважаю, що нині перевізників намагаються використати з політичною метою. Застерігаю перевізників від необдуманих кроків, адже в результаті першими постраждають ці верстви. Оптимізувати роботу міських маршруток можна шляхом скорочення кількості авто, і це цілком відповідає потребам міста.

Учора на засіданні виконавчого комітету розглядалося питання про погодження  граничного рівня тарифу на перевезення пасажирів у міських мікроавтобусах. Економічно обгрунтовані тарифи і пропозиції від перевізників міста буде направлено на погодження до Міністерства економіки та Міністерства транспорту та зв’язку України. Лише у разі одержання офіційного погодження цих міністерств тарифи буде підвищено.