Середа, 24 Квітня 2024 р.
5 Березня 2021

МІСТО ВІДЧИНЯЄ ДВЕРІ МРІЯМ

Бюджет територіальної громади – кошти, які при належному контролі та якісному використанні мають приносити ефект, що відчуватиме кожен її мешканець. За цей недовгий час від грудня 2020 р. вдалося зробити багато ефективних кроків із наповнення і розподілу фінансової системи громади.

Так, під час 6-ї сесії, що відбулася 2 березня, рада розподілила 41,6 млн грн на нагальні життєво важливі потреби громади.
Уперше ми запровадили безкоштовне харчування для дітей пільгових категорій, із родин учасників АТО/ООС. Раніше для дітей учасників бойових дій така пільга була доступна тільки під час їх перебування в зоні ООС. Для порівняння: 2020 р. на пільгове харчування вико­ристано 6 млн 700 тис. грн, а вже на 2021 р. – 10 млн 500 тис. грн. Крім цього, вдалося додатково передбачити фінансування на охорону за­кладів освіти, придбання обладнання. Ніколи до цьо­го не проводилась оплата за кошти місцевого бюджету медичного огляду працівникам освіти, а це – 1,2 мільйона гривень. Цьогоріч ми змогли це зробити.
Наші двори потребують комфортних майданчиків, громадських просторів. Вдалося за рахунок Громадського бюджету передбачити фінансування для таких довгоочікуваних проєктів: новий дитячий майданчик у мікрорайоні колишнього цукрового заводу (659 тис. грн на проєкт «Територія радості», вул.Володимира, 13), облаштування спортивно-­ігрового майданчика на Хмельницькому шосе, 13 (508 тис. 500 грн). Радію, що місто отримає сучасний громадський простір у дворі Центральної біб­ліотеки ім.Костя Солухи. Також стане можливим ремонт покрівлі та фасаду, буде встановлено систему вентиляції в клубі олімпійського тхеквондо СК «Чайка» та облаштовано безпечний перехід для пішоходів біля НВК слабозорих діток (вул.Суворова).
Як і обіцяв, докладаю всі зусилля, щоб мрії ка­м’янчан про новий сучасний стадіон здійснилися. Трирічна історія з фірмою-підрядником, яка взя­лася реставрувати Центральний міський стадіон ім.Тонкочеєва, підходить до завершення, адже кошти державою були виділені немалі, а роботи ще в серпні 2020-го призупинені, й замовник із підрядником зайшли в глухий кут: стадіон міг стати черговою руїною. У результаті діяльності комісії, створеної моїм розпорядженням у грудні 2020 р., та завдяки позиції керівника Хмельницької ОДА Сергія Гамалія, сьогодні перед нами нові перспективи. Тепер ми отримаємо не одне спортивне поле (як було передбачено раніше), а весь належний комплекс спортивної інфраструктури стадіону: відновлену адмінбудівлю, побудовані трибуни, паркувальний майданчик для учасників змагань. Обов’язковою умовою фінансування проєкту з Фонду регіонального розвитку є співфінансування з міського бюджету, що й передбачили депутати в розмірі 5 млн грн.
Дороги, тротуари, внутрішньобудинкові проїзди – наче хронічна хвороба. Торік міська рада профінансувала чи не рекордну суму, а скарг і проблем не поменшало, а може, й побільшало. Тому передбачили на сферу ЖКГ понад 12 мільйонів. Гостро постала проблема комунального притулку для тварин, адже 2020 р. одна з громадських організацій міста, що здобула перемогу в проєкті «Громадський бюджет», так і залишилася без фінансування. Тому цього року ми маємо намір розпочати цей проєкт у новій концепції, передбачивши перший етап фінансування в сумі 612 тисяч.
Додали кошти на соцзахист: багато мешканців громади опинились у справжній скруті. І якщо торішнє фінансування допомог – це всього близько
165 тисяч, то цьогоріч сума збільшена до 500 тис. грн. Реагуючи на звернення громадян, рекомендував збільшити суму допомоги на одну людину, адже 200-300 грн допомоги, наприклад, для онкохворого, – крапля в морі. Тепер сума допомоги – від 1000 грн.Також передбачили кошти на перевезення пільгових категорій, продовжили дію програми «Газ – малозабезпеченим».
Не забуваємо й тих, кому завдячуємо мирним життям на нашій землі, – військовим. Також фінансуємо й програми пожежної охорони, військового комісаріату, Національної гвардії тощо. Майже в сім із половиною разів, у порівнянні з минулим роком, збільшили кошти для поліції.
Я обіцяв кам’янчанам, родинам загиблих Героїв, що ми нарешті гідно вшановуватимемо тих, хто виборював свободу та незалежність своєї держави. Тож перший крок – у бюджеті громади передбачили грошову винагороду переможцям конкурсу на найкращу скульптурну композицію «Пам’ятник борцям за Волю та Незалежність України».
Завдяки впровадженню нових методів роботи з підприємцями, посиленню контролю, маємо плюс 50 робочих місць, а за три попередні місяці, маючи додаткові надходження в розмірі 700 тисяч, вдалося вперше передбачити таке необхідне фінансування на закупівлю інсулінових помп, яких потребують дітки, хворі на цукровий діабет. Розуміючи проблеми галузі охорони здоров’я, виділили кошти на придбання санітарного транспорту. Якщо торік основна сума в охороні здоров’я спрямовувалася переважно на комп’ютерне обладнання, то цьогоріч скеровуємо кошти на придбання нового медобладнання в Перинатальний центр і міську лікарню: 1,3 млн грн – цифровий пересувний рентгенапарат для немовлят, ще 1,5 млн грн – медобладнання в лікарню.
Тільки за лютий 2021 р. за рахунок активної ро­боти із власниками тимчасових споруд надійшло 226,959 тис. грн, а це, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 100 тис. грн більше.
Висловлюю щиру подяку всім, хто працює на розвиток міста. Разом ми зможемо все.
Принагідно хочу привітати наших прекрасних жінок. Весни, кохання, ніжності серцям! Усі квіти світу – Вам, чарівні, мудрі, дорогі!

Михайло ПОСІТКО, міський голова.