Субота, 20 Квітня 2024 р.
25 Червня 2010

ЛИХО ВIД СТИХІЇ

Лихо сталося вночі 22 червня. Близько півтори тисячі мешканців сс.Лисківці, Чабанівка, Гута-Чугорська та Липи були відрізані від транспортного сполучення. I не лише…

Між Грушкою та Лисківцями потужною течією змило та віднесло на 300 м залізобетонний міст. Змило також підстанцію (черговий ледве встиг вискочити з приміщення та вилізти на пагорб) і 8 ліній електропередач, знеструмивши 14 сіл. Водозабірний пункт, який забезпечує водою Стару Ушицю та навколишні села, теж затопило. Черговому, котрий перебував у пункті, вдалося випірнути через вікно та протриматися до ранку на даху будівлі. Затопило також 10 свердловин з 11-ти. Під загрозою закриття опинилися Староушицька лікарня та дитячий санаторій «Дністер», де реабілітацію проходять 97 дітей із соціально незахищених категорій населення.

Маршрутка, яка о 7.00 здійснює доставку пасажирів у місто, теж опинилася в пастці. Але найгіршим виявилося те, що учень не зміг взяти участь у ЗНО. Але голова РДА Михайло ЖЕЛIЗНИК пообіцяв допомогти йому пройти тестування.

Також водою змило пасіку з 20-х вуликів. За щасливою випадковістю, одну пасіку напередодні стихії зі злощасної долини було вивезено.

Лихо сталося вночі 22 червня…Часті опади призвели до підняття рівня води у ставках сусіднього Дунаєвецького району. Один з них прорвало: каскадом пішли інші. Утворився більш як 10-метровий вал води, який і наробив лиха.

За словами голови РДА, орендовані ставки утримуються не за правилами, відповідні ж служби не контролюють їх. Дамби зазвичай замулені. Тому через них відбувається постійне переливання води.

Рятувальники одразу організували підвезення для населення питної води. Керівництву райспоживтовариства дано розпорядження забезпечити людей найнеобхіднішими продуктами харчування (вже на 10-ту ранку їх розмели з прилавків магазинів), а медикам наказано доставити медикаменти.

– Найголовнішим завданням було термінове відновлення транспортного сполучення, – говорить на місці події Михайло ЖЕЛIЗНИК. – Оцінивши ситуацію, було вирішено залучити військових, аби ті звели тимчасовий міст, щоб відновити життєдіяльність населених пунктів. Якби для проведення цих робіт не було потрібно брати спеціальні дозволи в Міноборони, то впродовж декількох годин міст було би зведено. Дорожна служба району наразі облаштовує через річку брід, щоб випустити з пастки людей і дати дорогу тим, хто добирається до своїх осель.

Прикро, що біля скупчення водних артерій свого часу було знищено потужний понтонний полк. Що ж робити нам, коли трапляються позаштатні ситуації? Однак наші військові готові допомогти: начальник гарнізону Сергій МАЛЬЧЕНКО дав наказ готувати техніку для надання допомоги після команди зверху.

Щоб відновити міст, необхідно близько мільйона гривень. Цього бюджет району не потягне. Та й обласний теж. Тому проситимемо допомоги в держави та МНСУ.

Досить оперативно спрацювали всі служби району. Директор філії облавтодору Василь ЧОРНИЙ і майстер ДРП-2 (с.Грушка) Олександр МЕЛЬНИК разом зі своїми підлеглими всю ніч усували на-слідки стихії, а також розчищували дорогу на Стару Ушицю, яка по-страждала від потоків води, зсуву породи, каміння та зламаних дерев. Було задіяно весь необхідний спецтранспорт. З 6.00, аби відновити електпропостачання регіону, працювало 6 бригад районного РЕМ (начальник Георгій ГРУБI).

Прикрий випадок стався з двома старенькими мешканцями с.Лисківці, у якому теж прорвало ставок. Їм розмило хату із саману. На щастя, подружжя врятувалося. Михайло ЖЕЛIЗНИК пообіцяв тимчасово переселити їх у будинок престарілих. Рятівникам вдалося витягнути з будинку постраждалих документи, які збереглися, та деякі речі.

P.S. Приємна звістка чекала на мешканців блокованих сіл вранці 24 червня: військові інженери за 4 години встановили 20-метровий міст із двох конструкцій ТММ через річку Жван. Роботи тривали з 22.00. Ще раніше, до вечора 23 червня, було відновлено електропостачання сіл.