Четвер, 18 Квітня 2024 р.
15 Жовтня 2010

МІСТУ НЕ ПОТРІБНІ «МАЙСТРИ РОЗМОВНОГО ЖАНРУ»

Михайло СІМАШКЕВИЧВажка ситуація, яка склалася напередодні виборів міського голови, вимагає від кам’янчан неабиякої розважливості та інтуїції, адже від того, хто стане до керма міста, залежатиме добробут його жителів. У цей економічно складний час, мабуть, найдоцільніше обрати міським головою економіста – людину, яка знає, звідки беруться гроші, та вміє грамотно їх розподілити на користь громади.

Кандидат на посаду міського голови від Кам’янець-Подільської міської організації політичної партії «Сильна Україна» Михайло СІМАШКЕВИЧ ще на початку нашої розмови скромно зазначив: «Я – не майстер розмовного жанру». Маючи сумний досвід життя у країні, якою тривалий час керували «майстри розмовного жанру», подібне зізнання сприймається, швидше, не як недолік, а як перевага, адже головне – не вміння гарно говорити, а здатність підкріплювати свої слова справами. Тим більше, що наступна бесіда переконала в обізнаності Михайла Євстафійовича з міськими проблемами та його впевненості, що він зі своєю командою однодумців спроможний їх вирішити.

Не менш важливо і те, що Михайло СІМАШКЕВИЧ – корінний кам’янчанин, тож, без сумніву, йому не байдуже, яким буде його рідне місто.

Михайло Євстафійович народився і виріс у Кам’янці-Подільському у звичайній робітничій сім’ї. Та попри гарне навчання у школі мрія стати слідчим не могла бути реалізованою через відсутність статків у сім’ї. Тож замість юридичного інституту Михайло вступає до училища №4, закінчує його з відзнакою та йде працювати на завод «Електроприлад». Через півроку – служба у лавах армії. 

Згодом «Електроприлад», на якому Михайло продовжував працювати після демобілізації, направив юнака на навчання до Брянської середньої спеціальної школи міліції. Закінчивши навчальний заклад на «відмінно» (його ім’я вибите золотими літерами на стіні школи), Михайло СІМАШКЕВИЧ поїхав за направленням працювати заступником начальника позавідомчої охорони у Волочиськ. Незабаром він розпочав роботу в Кам’янець-Подільському райвідділі внутрішніх справ на посаді оперуповноваженого карного розшуку, а згодом очолив карний розшук. 

1997 р. Михайло Євстафійович отримав першу вищу освіту за кваліфікацією «Правознавство» у Харківській національній юридичній академії України 

ім.Ярослава Мудрого. Того ж року йому запропонували зайняти посаду першого заступника начальника Кам’янець-По-дільського міськрайонного відділу податкової міліції. Через рік він очолив цей підрозділ. 2004 р. Михайла СІМАШКЕВИЧА призначили першим заступником начальника податкової міліції Хмельницької області. 

2007 р. він отримав другу вищу освіту за спеціальністю «Менеджер організації» на економічному факультеті ПДАТУ. З березня 2008 р. Михайло Євстафійович обіймає посаду заступника начальника, а з червня того ж року – начальника Кам’янець-Подільської об’єднаної податкової інспекції. З квітня 2010 р. він – перший заступник голови податкової адміністрації у Хмельницькій області. 

…Мрія дитинства Михайла СІМАШКЕВИЧА збулася. Щоправда, він ніколи не думав, що буде працювати у податковій, і навіть уявити не міг, що займатиметься політикою, тим більше, що його висунуть на посаду мера міста. 

– Михайле Євстафійовичу, якими будуть Ваші перші кроки на посаді міського голови?

– Кардинальні зміни не потрібні. У місті кожним попереднім мером проведена певна робота, і ця робота дала результати. Місто на сьогоднішній день знане в Україні. До цього потрібно додати лише одне – сильну економіку. Я зі своєю командою (і політичні сили теж, гадаю, зацікавлені в цьому) будемо спрямовувати зусилля на розвиток малого та середнього бізнесу. Я буду безпосередньо звертатися до центральної влади для того, щоб для підприємств, які на сьогодні занепали, були залучені інвестиції. Але, враховуючи, що левова частина надходжень до бюджету – податки з доходів фізичних осіб, тобто з наших із Вами зарплат, основними інвесторами є кам’янчани, і вони матимуть право за кожну копійку спитати з міського голови. 

Одним із перших моїх завдань на посаді міського голови буде виконання бю-джету, який нині забезпечений лише на 10-11 місяців. Ми не повинні ввійти з боргами у новий рік. Необхідно скласти збалансований бюджет на наступний рік, у подальшому вміло збирати кошти та раціонально їх використовувати. Ми плануємо збільшити прибуткову частину міського бюджету за рахунок ефективного використання комунального майна та землі, збільшення надходжень до бюджету від місцевих податків і зборів, залучення 

інвестицій. 

Належного контролю у Кам’янці-По-дільському потребує будівництво. Для цього необхідно, нарешті, завершити 

генеральний план міста, про який ми говоримо вже 10 років та якого досі чомусь немає. Крім того, розв’язання потребують проблеми у транспортній і комунальній сферах міста. 

– Чи плануєте реформи у комунальному господарстві?

– Для початку ми проведемо аудит комунальних підприємств і, взявши на 

озброєння передовий досвід інших міст, займемося їх оптимізацією. Введемо ноу-хау: всі комунальні підприємства будуть щомісяця, щокварталу звітувати перед населенням. Знаю, що вже сьогодні є напрацювання та міжнародні інвестиції щодо конкретних напрямків у житловому господарстві міста. Це потрібно розвивати та підтримувати. На мою думку, сприятиме цьому розробка та впровадження Програми розвитку житлово-комунального господарства на 10 років.

Крім того, вважаю, що вся міська інфраструктура має бути повернута кам’янчанам. Дворові майданчики мають бути зоною відпочинку, а не зоною паркування, у місті повинні працювати кінотеатри, спортивно-розважальні та культурно-мистецькі заклади. Відновлення потребують зелені насадження, парки та сквери. Особливу увагу потрібно приділити розвитку дитячого та юнацького спорту.

На жаль, ми не використовуємо європейського досвіду. Звичайно, до нас приїздять деколи гості, ми деколи їздимо до них. Та системи обміну досвідом у нас немає. Але ж у Європі вже пройшли той шлях, на який лише ступаємо ми, тому міжнародне співробітництво потрібно розвивати. Мрію повернути авторитет Кам’янця як інтелектуального центру Поділля.

– Чого очікувати представникам малого та середнього бізнесу, якщо Вас оберуть міським головою?

– Підприємці на зустрічі мене запитували: «Що Ви можете зробити для малого та середнього бізнесу?». Мій погляд на це такий: якщо влада нічим не може йому допомогти, вона повинна хоча б не заважати. Місцевий бюджет залежить від того, скільки підприємців буде у місті, і чим більше їх, тим більше грошей матимемо в місцевому бюджеті. Тому ми зацікавлені у зростанні та процвітанні малого та середнього бізнесу. А з цього і висно-

вок – ефективно сприяти йому.

– Якою буде Ваша молодіжна політика на посаді міського голови?

– Молодь у нас не повинна залишатися осторонь того, що відбувається у місті. Ми створимо молодіжну міську раду, будемо обирати делегатів зі шкіл, вишів. Взагалі, ми плануємо створити ефективну систему взаємодії громадян з органами влади – відкриту, прозору, побудовану на взаємній довірі. 

Основною, непорушною нормою для службовців при цьому буде забезпечення конституційного обов’язку – служити інтересам громадян. Я проти вирішення міських проблем за закритими дверима! Влада має радитись із громадянами з будь-яких питань життя міста! 

Олена ВОРОНЕНКО, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».