Четвер, 25 Квітня 2024 р.
4 Липня 2014

ВЕРХОВНА РАДА ІНШОГО ШЛЯХУ НЕ МАЄ!

Володимир МЕЛЬНЕЧЕНКОВерховна Рада України 288 голосами прийняла рішення про безперервну роботу, без канікул і відпусток. Переконаний, що це правильне рішення, адже народні депутати не мають права відпочивати, коли на території країни війна, наші співвітчизники проливають кров за суверенітет і територіальну цілісність Української держави. Та навіть у цій ситуації бентежить кількість парламентаріїв, котрі проголосували. Оскільки таку ініціативу повинні були підтримати всі, без виключення. Депутатів обирали не для того, щоби вони відпочивали і хизувалися своїми «корочками», а для того, аби представляли інтереси народу!

Наведений факт укотре доводить, що повинно відбутися повне перезавантаження влади. Цей склад Верховної Ради України зобов’язаний піти в історію. I зробити це негайно! Якщо нинішні парламентарії не є патріотами і не мають державного мислення, то їхнє місце варто зайняти іншим, більш гідним. Цього ж вимагав і Майдан. Тому зараз дуже важливо, щоби Парламент прийняв вольове політичне рішення і проголосував за проведення дострокових парламентських виборів, які, як максимум, повинні відбутися 26 жовтня. Розумію, що для більшості депутатів цього скликання вибори не вигідні, величезна кількість не матиме шансу вкотре пройти до Верховної Ради України. Однак уже настав час думати їм про український народ, а не про «шкурні інтереси»! Цей Парламент вже не має легітимності в очах громадян України. Це потрібно зрозуміти. На мій погляд, цілком прийнятним було б проводити вибори за змішаною системою, коли половина складу Верховної Ради обирається на мажоритарних округах, а інша – за партійними списками. Але існує думка Президента і багатьох політичних сил, що парламентські вибори треба проводити за пропорційною виборчою системою із відкритими списками. Цей варіант також непоганий, адже кожен громадянин держави матиме можливість реально впливати на формування виборчого списку політичних партій.

Важливо, аби кожен, хто сьогодні знаходиться у владних органах, зрозумів, що єдиним джерелом і носієм влади у країні є народ, і думка народу – найбільша цінність, якою треба керуватись у своїй діяльності. Якщо ж народні депутати не приймуть рішення про дострокові парламентські вибори, то це зробить Президент. У випадку, коли на такий крок не підуть ані вони, ані Глава держави, то останнє слово знову буде за народом. А як показала практика, він спроможний добиватися реалізації своїх вимог. Тому закликаю всіх своїх колег думати про інтереси наших громадян і зрозуміти, що такий Парламент не має майбутнього, український народ вартий кращого складу Верховної Ради України, на зміну більшості парламентаріїв повинні прийти достойніші. А Українській державі треба продемонструвати всьому світові свою спроможність бути успішною та демократичною країною, де влада прислуховується перш за все до власного народу. Слава Україні!

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, народний депутат України.