П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
26 Жовтня 2020

ВИБОРИ ПРОЙШЛИ, БЮЛЕТЕНІ ЩЕ РАХУЮТЬ

Заява до поліції через погрози одному з кандидатів у мери, тітушки біля міської ТВК, підрахунок результатів при виключеному світлі, напруга, скандали на виборчих дільницях. Так проходили місцеві вибoри-2020 у Кам’янці-Подільському та районі. Підрахунок голосів триває досі.

фото ОПОРАЗа даними ЦВК явка виборців у Хмельницькій області склала 40,71%, в середньому по Україні – 36,88. Натомість у Кам’янці-Подільському за станом на 20.00 25 жовтня волевиявлення здійснили близько 32% виборців.
Голосування відбувалося з дотриманням карантинних норм. При вході на дільницю безконтактним термометром усім вимірювали температуру. Дистанцію тримати було легко, адже явка довела, що скупчень народу практично не було.
Допоки кам’янчани голосували, кандидат на посаду міського голови Михайло Посітко зранку писав заяву у поліцію через погрози на його адресу.
Ще одна кандидатка на депутатське крісло у міській раді звинуватила волонтерку, яка проводила президентське опитування, у хамській поведінці, а також членів ДВК.
У соцмережах подекуди з’являлася інформація про виніс бюлетенів, що могло би свідчити про запуск «каруселі» (це один зі способів фальсифікації результатів). Також після закриття дільниць соцмережі рясніли повідомленнями про групи молодиків, які перебувають біля міськвиконкому, тобто, де розміщується міська ТВК. Після прибуття правоохоронців, скупчення людей трохи розсіялося.

«КЛЯТІ ДРУЗІ…»

фото ОПОРАА от громадська мережа ОПОРА багато цікавенького назбирала на дільницях Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ.
«Давня виборча традиція – на дільниці зникає світло. Дільниця в селі Мукша Китайгородська», – так підписали фото, де в напівтемряві члени комісії рахують голоси.
І наступне повідомлення громадської мережі стосується цієї ж громади:
«На виборчих дільницях Слобідсько-Кульчієвецької громади інформаційні матеріали партії розмістили з партійною символікою. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, інформаційні матеріали Радикальної партії Олега Ляшка з партійною символікою він зафіксував у селах Мукша Китайгородська та Слобідка-Кульчієвецька. Голова Слобідсько-Кульчієвецької сільської ТВК повідомила ОПОРІ, що у такому вигляді вони отримали матеріали від партії і, відповідно, роздали їх дільничним виборчим комісіям».
На виборчій дільниць №681346 в Кам’янці-Подільському спостерігачі ОПОРИ зафіксували присутність сторонньої особи – жінки в жилеті і зі скринькою та анкетами з написами «5 питань від президента». Як пояснила жінка, зайти в приміщення дільниці їй дозволив один із членів ДВК, оскільки на вулиці почався дощ. Після зауважень ОПОРИ жінка залишила приміщення виборчої дільниці.
А ще одне повідомлення ОПОРИ заслуговує стати мемом.
«Чи знаєте ви, куди зникають погашені бюлетені? Їх пакують в ось такі афіші! (Кам’янець-Подільський, дільниця 681346)».
Афіша, в яку пакують, швидше реклама якогось мультика, але назва, яка потрапила на фото, досить красномовна: «Кляті друзі»…

ПОКИ НЕОФІЦІЙНО

Ну і з хорошого, уже з’являються привітання переможцям. Хоча дані ще не офіційні, але перемогу святкують у команді Тетяни Криворучко, яка балотувалася на посаду голови Жванецької ОТГ. Пишуть вітання Юрію Безродному, який претендував на посаду голови Китайгородської ОТГ, незмінним залишився вибір і мешканців Гуменецької ОТГ – Інна Абдулкадирова. Поки неясно хто очолить Слобідсько-Кульчієвецьку ОТГ – Руслан Нестеров чи Юрій Волощук. Проте всі офіційні результати будуть оприлюднені після завершення підрахунку голосів.
Щодо результатів виборів голови Кам’янець-Подільської міської об’єднаної територіальної громади, то за неофіційними даними, ймовірно відбудеться другий тур, участь у якому візьмуть Володимир Мельниченко і Михайло Посітко.

ЩО ЗАФІКСУВАЛИ ПРАВООХОРОНЦІ

фото ОПОРАЯк повідомляє Нацполіція області, правоохоронці у день голосування на місцевих виборах відреагували на 105 повідомлень громадян про можливі порушення виборчого законодавства.
За результатами перевірок відкрили 3 кримінальних провадження та склали 9 адмінпротоколів.
Третина усіх зафіксованих у цей день в поліції повідомлень громадян була пов’язана зі скаргами на інтерв’юерів, які проводили всеукраїнське опитування.
Щодо кримінальних проваджень, то усі вони були відкриті за ч. 2 статті 158-1 Кримінального кодексу України за фактами недоотримання та нестачі на трьох дільницях бюлетенів.
З 9-ти протоколів про адміністративні правопорушення :
– 4 протоколи складені за статтею 212-23 КУпАП;
– 3 протоколи — за статтею 212-10 КУпАП»
– 1 протокол на голову комісії за статтею 179 КУпАП;
– 1 протокол на матір малолітньої дівчинки зі Старокостянтинова, яку залучили до проведення всеукраїнського опитування, за ч. 1 статті 184 КУпАП (на бабусю дівчинки, яка мала б проводити опитування, також склали протокол за ч. 1 статті 212-10 КУпАП, оскільки вона під час опитування використовувала ручки з партійною символікою).
Загалом за весь період виборчої кампанії працівники поліції зафіксували 211 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, склали 31 адміністративний протокол та у 6 випадках внесли відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань.