Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
16 Травня 2024

«НА ГОРОДІ КАЛИНОНЬКА, НА ОБНІЖКУ БУЗИНА…»

Уже настав той час, коли великі білі суцвіття-блюдця бузини радують наш погляд і зміцнюють організм.
Здавна бузина знаходила застосування в побуті. З ягід виготовляли барвники, робили чорнило, використовували при чищенні посуду тощо. Плоди і квітки використовували як харчові продукти і лікарську сировину.

Греки та римляни вирощували її з лікувальною метою і вважали священною рослиною, що охороняє будинок. Сучасні дослідження свідчать, що препарати на основі чорної бузини допомагають у лікуванні гіперліпідемії, знижують ризик серцево-судинних захворювань, допомагають при застуді та грипі, підвищують імунітет, вирішують безліч інших проблем зі здоров’ям.
На відміну від червоної неїстівної бузини, чорна, навпаки, – їстівна ягода. На смак вона кисло-солодка, підходить для варення, компотів і киселів, мар­меладу й желе. У Словаччині та Чехії з квіток готують сироп.
Її часто використовують у виноробстві та кулінарії. Вичавлений сік стає основою для сиропів і мусів, портвейну та навіть шампанського.
Квіти додають у трав’яні напої, чай і випічку. На основі соку плодів виготовляють домашні плодово-ягідні вина.
Відомо, що ця рослина відлякує пацюків і мишей, тому чорну бузину висаджують навколо пагорбів та сараїв. Гілки підходять для захисту зерносховищ від довгоносиків, як інсектицид – проти клопів, гусениць агрусу і чорносмородинових кліщів.
Квітки використовуються у ве­теринарії при ревматизмі та прос­тудних захворюваннях у коней і великої рогатої худоби.
Дуже важливо вміти відріз­нити їстівну чорну бузину від червоної, яка містить сенільну кислоту і є отруйною. Крім того, не варто вживати свіжі ягоди бузини, які здатні викликати розлад кишечника, запаморочен­ня, високу температуру. Тільки висушені або ті, які піддалися обробці.
Лікувальні властивості бузини різноманітні. Всі частини рос­лини мають сечогінну дію, тому їх можуть призначити при лікуванні хронічної ниркової недостатності. Листя, плоди, квітки і кору рослини використовують для потогінного ефекту. Настої, відвари, екстракти та збори з кві­ток бузини мають болезаспокійливу дію. Крім знеболюваль­ного ефекту, настої на суцвіттях мають слабкий седативний вплив на організм.
Бузина чорна нормалізує роботу кори надниркових залоз і має помірний гіпотензивний ефект. Завдяки вмісту ефірних олій у квітках і плодах рослини відвари з них можуть викорис­товуватися як проносний засіб. Ягоди бузини також можуть застосовуватися для профілактики захворювань у людей, які працюють із радіонуклідами або проживають на забруднених радіацією територіях.
Завдяки вмісту аскорбінової кислоти й антоціанів бузина чорна впливає на сприйнятливість клітин організму до вірусів грипу. Настої квіток бузини застосовуються зовнішньо при лікуванні шкірних ушкоджень, а також при геморої, бурситі, опіках, фурункулах, болях у суглобах. Відвари з квіток застосовуються як відхаркувальний і жаро­знижувальний засіб із загальнозміцнювальним ефектом. Настої на основі бузини проявляють жовчогінну та протинабрякову дію. Із квіток і плодів рослини готують полоскання при ангіні, тонзиліті.
Але не можна вживати бузину людям, які страждають на неспецифічний виразковий коліт, хворобу Крона, індивідуальну непереносимість окремих компонентів у складі рослини. Протипоказано використання рослини при вагітності, лактації.
З обережністю слід підходити до застосування бузини при цукровому діабеті. Включати добавки й лікарські засоби на її основі необхідно тільки після консультації з лікарем.
Бузина може зменшити або змінити дію деяких медикаментів. Її не слід вживати при при­йомі кортикостероїдів і ліків для лікування аутоімунних захворювань.
Завдяки значним цілющим і смаковим якостям чорна бузина набула широкого застосування в народній медицині, кулінарії, а також у науковій фармакології. З неї можна приготувати безліч корисних і смачних домашніх страв, наприклад, квас.

КВАС ІЗ ЦВІТУ БУЗИНИ

10 л кип’яченої води, 0,5-0,7 л цукру (за смаком), 15 суцвіть бузини, дрібка лимонної кислоти.

У теплу воду додати цукор (переколотити, аби розчинився), тоді – суцвіття і лимонну кислоту. Настоювати 2-3 дні. Процідити, розлити у пляшки і тримати у холодильнику.