«НА ГОРОДІ КАЛИНОНЬКА, НА ОБНІЖКУ БУЗИНА…»
Уже настав той час, коли великі білі суцвіття-блюдця бузини радують наш погляд і зміцнюють організм.
Здавна бузина знаходила застосування в побуті. З ягід виготовляли барвники, робили чорнило, використовували при чищенні посуду тощо. Плоди і квітки використовували як харчові продукти і лікарську сировину.
Греки та римляни вирощували її з лікувальною метою і вважали священною рослиною, що охороняє будинок. Сучасні дослідження свідчать, що препарати на основі чорної бузини допомагають у лікуванні гіперліпідемії, знижують ризик серцево-судинних захворювань, допомагають при застуді та грипі, підвищують імунітет, вирішують безліч інших проблем зі здоров’ям.
На відміну від червоної неїстівної бузини, чорна, навпаки, – їстівна ягода. На смак вона кисло-солодка, підходить для варення, компотів і киселів, мармеладу й желе. У Словаччині та Чехії з квіток готують сироп.
Її часто використовують у виноробстві та кулінарії. Вичавлений сік стає основою для сиропів і мусів, портвейну та навіть шампанського.
Квіти додають у трав’яні напої, чай і випічку. На основі соку плодів виготовляють домашні плодово-ягідні вина.
Відомо, що ця рослина відлякує пацюків і мишей, тому чорну бузину висаджують навколо пагорбів та сараїв. Гілки підходять для захисту зерносховищ від довгоносиків, як інсектицид – проти клопів, гусениць агрусу і чорносмородинових кліщів.
Квітки використовуються у ветеринарії при ревматизмі та простудних захворюваннях у коней і великої рогатої худоби.
Дуже важливо вміти відрізнити їстівну чорну бузину від червоної, яка містить сенільну кислоту і є отруйною. Крім того, не варто вживати свіжі ягоди бузини, які здатні викликати розлад кишечника, запаморочення, високу температуру. Тільки висушені або ті, які піддалися обробці.
Лікувальні властивості бузини різноманітні. Всі частини рослини мають сечогінну дію, тому їх можуть призначити при лікуванні хронічної ниркової недостатності. Листя, плоди, квітки і кору рослини використовують для потогінного ефекту. Настої, відвари, екстракти та збори з квіток бузини мають болезаспокійливу дію. Крім знеболювального ефекту, настої на суцвіттях мають слабкий седативний вплив на організм.
Бузина чорна нормалізує роботу кори надниркових залоз і має помірний гіпотензивний ефект. Завдяки вмісту ефірних олій у квітках і плодах рослини відвари з них можуть використовуватися як проносний засіб. Ягоди бузини також можуть застосовуватися для профілактики захворювань у людей, які працюють із радіонуклідами або проживають на забруднених радіацією територіях.
Завдяки вмісту аскорбінової кислоти й антоціанів бузина чорна впливає на сприйнятливість клітин організму до вірусів грипу. Настої квіток бузини застосовуються зовнішньо при лікуванні шкірних ушкоджень, а також при геморої, бурситі, опіках, фурункулах, болях у суглобах. Відвари з квіток застосовуються як відхаркувальний і жарознижувальний засіб із загальнозміцнювальним ефектом. Настої на основі бузини проявляють жовчогінну та протинабрякову дію. Із квіток і плодів рослини готують полоскання при ангіні, тонзиліті.
Але не можна вживати бузину людям, які страждають на неспецифічний виразковий коліт, хворобу Крона, індивідуальну непереносимість окремих компонентів у складі рослини. Протипоказано використання рослини при вагітності, лактації.
З обережністю слід підходити до застосування бузини при цукровому діабеті. Включати добавки й лікарські засоби на її основі необхідно тільки після консультації з лікарем.
Бузина може зменшити або змінити дію деяких медикаментів. Її не слід вживати при прийомі кортикостероїдів і ліків для лікування аутоімунних захворювань.
Завдяки значним цілющим і смаковим якостям чорна бузина набула широкого застосування в народній медицині, кулінарії, а також у науковій фармакології. З неї можна приготувати безліч корисних і смачних домашніх страв, наприклад, квас.
КВАС ІЗ ЦВІТУ БУЗИНИ
10 л кип’яченої води, 0,5-0,7 л цукру (за смаком), 15 суцвіть бузини, дрібка лимонної кислоти.
У теплу воду додати цукор (переколотити, аби розчинився), тоді – суцвіття і лимонну кислоту. Настоювати 2-3 дні. Процідити, розлити у пляшки і тримати у холодильнику.