Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
23 Травня 2024

УРОЖАЙ ЗАЛИШИМО ГОСПОДАРЯМ

Не менш важливим, ніж дбайливо працювати над майбутнім урожаєм, є вміння зберегти плоди своєї праці від непроханих гостей. Нахлібників достатньо: то шпак черешнею поласує, то заєць схрумає молоді пагони коренеплодів. Як же з цим боротися?

ЯК ВІДЛЯКАТИ ШПАКІВ ВІД ЧЕРЕШНІ

Соковита черешня стає легкою здобиччю для всіляких птахів, найбільш шкідливими з них є шпаки. Господарям, які не бажають ділитися врожаєм, доводиться думати, як прогнати ненажер від черешні.
Одним із найбільш успішних способів боротьби називають шумове відлякування та сітки для плодових дерев.
Отож, щоб захистити черешню від шпаків, варто її накри­ти сіткою (рибальською чи спеціальною для садів, або вико­ристати старий тюль).
Можна також розвішати на кінчиках гілок CD-диски з намальованими маркером очима. Ймовірно, шпаки боятимуться підлітати. Ще можна зробити
з пластикових пляшок вітряки або прилаштувати дитячі вітряки з блискучих матеріалів, які швидко крутяться і блимають.
Серед порад зустрічаємо і таку: на високих гілках причепити стару шапку, яка нагадуватиме птахам кота. Припускають, що дерево з «хижаком» шпаки облітатимуть стороною.
Добрими відбивачами світ­-ла, правда, безшумними, є ялинкові прикраси. Все це непогано працює, але недовго. Чому? Причина – шпаки звикають і перестають боятися.
Ще один спосіб – обприскати дерева настоями часнику, цит­русових, хвої. Головний недолік цього лайфхака – він діятиме до першого сильного дощу.
Найефективнішими вважаються акустичні відлякувачі. Дехто із садівників встановлює звуковий відлякувач, який «кричить» голосом хижака чи підбитого шпака.
Також в інтернеті можна купити вже готові лякала у вигляді хижих птахів – гнучких, які розмахують під дією вітру пластмасовими крилами і хвостом.

ЗАЙЧИКИ МИЛІ ПЕРЕВАЖНО У КНИГАХ

Якщо ділянка розташована на околиці, туди можуть заходити зайці: погризти кору молодих дерев, поласувати рослинками або виритими цибулинами рослин. Звичайно, стовбури дерев на зиму можна (і потрібно) захис­тити, наприклад, обгорнувши руберойдом. У теплу пору року зайців можна «ганяти» рослинними запахами: вони не люб­лять часник чи айстру. Якщо зай­ці влаштовують на ваш город постійні набіги, купіть у садівничому магазині декілька пакетів кісткового борошна і посипте ним грядки – звірята надовго залишать їх у спокої. До речі, таке борошно – чудове добриво, тож отримаєте подвійну користь.
Деякі з успіхом використо­вують відволікальний маневр: за межами ділянки, на вільній території висівають люцерну або конюшину. Поки зайці не знищать ці посіви, за свої грядки можете не хвилюватися.

А ОСЬ ВІД КРОТІВ БІЛЬШЕ КОРИСТІ

Багато господарів вважають присутність на грядках кротів небажаною. Проте і знищувати цих тварин не можна. Адже кріт приносить городині більше користі, ніж шкоди. Живляться тварини личинками хруща, довгоносика, коваликів, гусеницями совки, слимаками, капустянками. Кріт може з’їсти і мишу, ящірку, жабу, якщо вони малорухливі. Прориваючи ходи, кожен кріт виносить на поверхню землю, збагачену кальцієм, маг­нієм та іншими елементами
живлення рослин.
Тому, якщо вже зовсім вам надокучають ці тваринки, їх треба не знищувати, а відлякувати.
Заливання в нори десятків літрів води або влаштування «газових атак» – це зовсім не гуманно і малоефективно. Проте ці звірки не сприймають вібрацій. Коли земля вібрує, вони сприймають це як загрозу і рятуються втечею.
Дехто майструє саморобні апарати: в землю вкопується порожнє металеве відро (а краще – бак), у нього через отвір у кришці встановлюється довга металева жердина із пропелером на кінці. Вітер крутить лопаті, вібрація йде жердиною, а з бака хвилі поширюються по землі. Декілька таких «млинів», і кроти покинуть ділянку.
Якщо ж ваші нерви такого не витримають, то найефектив­нішим методом відлякування кротів із городньої ділянки на сьогодні є використання спе­ціальних приладів-генераторів звуку, які створюють шум на рівні ультразвуку. Тварини цей шум чують, а людське вухо не сприймає.