УЛІТКУ БЕЗ СВІТЛА НАЙГІРШЕ ХОЛОДИЛЬНИКУ
Фахівці Міністерства охорони здоров’я підготували низку порад про те, як краще зберігати продукти харчування в умовах постійних відключень світла, щоб гарантувати не лише їхню свіжість, але й безпеку для власного здоров’я.
ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ВІДКЛЮЧЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ?
Сформувати запас льоду. Варто тримати декілька пакетів із льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.
Придбати холодильні елементи. Їх можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.
Підготувати запас консервів і сухих продуктів. Запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, крупів і горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.
ЩО РОБИТИ, КОЛИ ВИМКНУЛИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ?
Перемістити продукти, які швидко псуються, в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад 4 години, розкласти раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.
Варто розділити продукти. Ті, які швидко псуються, зберігати в найбільш холодній зоні холодильника. Якщо дверцята не відчиняти, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, у повній морозильній камері – 48 годин, у напівпорожній – 24. Якщо ж морозилка інтегрована в холодильник, то холод вона тримає максимум 16 годин.
Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку, щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.
ЯК ДІЯТИ ПІСЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ?
Перевірити температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище як 40C понад дві години, можуть бути небезпечними. Варто використати термометр для вимірювання температури в місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 40С.
Оглянути продукти: запах, колір і текстура можуть вказувати на їхнє псування. Краще викинути продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не треба пробувати їжу на смак, щоб перевірити її безпечність.
ІНШІ КОРИСНІ ПОРАДИ
Готувати менші порції. Якщо готувати стільки, скільки з’їдається за один прийом їжі, можна уникнути псування залишків.
Зберігати мінімальні запаси продуктів. Закуповувати лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.
Існує низка альтернатив холодильнику:
– сумки-холодильники;
– термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);
– льох або підвал;
– термічна обробка продуктів.
У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які здатні зберігатися і без холодильника.
Страви варто робити якомога простіші, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.