Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
29 Серпня 2024

СВІТЛІ РІШЕННЯ ДЛЯ ЕКОНОМІЇ СВІТЛА

Платіжки за комуналку часто складають значну частину сімейного бюджету, змушуючи багатьох задуматися про способи зниження витрат. Основне правило економії залишається незмінним – зменшити споживання. Особливо це актуальне для електроенергії, ціни на яку підвищилися. До економного споживання закликають українців і через проблеми в енергосистемі.

Щоб заощадити на електриці, можна встановити двозон­ний електролічильник, який пра­цює за принципом день/ніч. Ті, хто працює вночі або має побутову техніку з нічними режи­мами, одразу відчує різницю, бо з 23.00 до 7.00 вся спожита елект­роенергія коштує менше, ніж удень.
Замініть стару проводку, адже це не лише пожежна небезпека, а й зайві витрати електроенергії. Якщо ви ще цього не зробили, замініть лампи розжарювання на енергоощадні. У середньому лампа розжарювання споживає близько 175 кВт·год, а світлодіодна – близько 15 кВт·год. Енергоощадні лампи служать вп’ятеро довше. Не використовуйте штучне освітлення, якщо достатньо природного світла.
Доведіть до автоматизму навичку вимикати світло, коли виходите з кімнати. Близько 30% електроенергії від місячного обсягу витрачається на освітлення порожніх приміщень. Встановлення світлорегуляторів та дат­чиків з детекторами руху також зменшать електроспоживання.
Вимикайте пристрої, якими ви зараз не користуєтеся. У «спля­чому» режимі телевізор, ком­п’ютер, зарядні пристрої тощо мо­жуть споживати до 350-­
400 кВт·год на рік.
Позбавтеся звички засинати з увімкненим телевізором або залишати його працювати «для фону».
Не встановлюйте холодильник біля газової плити, батареї або інших опалювальних приладів; там, де є пряме сонячне про­міння.
Відремонтуйте ущільнювачі дверей холодильника, щоб не по­трапляло тепле повітря. Не став­те в холодильник гарячу їжу.
Морозильну камеру тримайте повною – це теж сприятиме зниженню рахунків за електрику. Якщо в морозилці пусто, заповніть її пластиковими пляш­ками з водою. Ці акумулятори холоду виручать і тоді, коли елект­рику вимикають. Переклавши їх на полиці холодиль­ника, ви збережете продукти від псування.
Якщо у вас електроплита, використовуйте посуд з рівним дном та діаметром, який дорівнює або трохи більший за конфорку електроплити (так заощадиться 5-10% електроенергії). Замість того, щоб нагрівати воду для приготування їжі безпосередньо на варильній панелі, швидше та енергоефективніше нагріти її в електрочайнику, а потім перелити в каструлю.
Якщо потрібна духовка, використовуйте скляний або керамічний посуд замість металевого – він краще вбирає тепло, що робить його найбільш ефективним.
Готуйте якомога більше за один раз, щоб використати теп­ло максимально. Поки готуєте, тримайте дверцята духовки закритими, щоразу, коли ви від­чиняєте двері, духовка втрачає до 25 градусів тепла і згодом вимагає більше енергії, щоб повернутися до встановленої температури.
Вимикайте електроплиту за 5-10 хвилин до закінчення готування. Страва дійде, поки плита холонутиме.
Мультиварки мають потужність 800-1000 Вт, але працюють на максимумі лише на початку приготування. Потім агрегат підтримує оптимальну температуру, що становить лише 15-20% від всієї потужності. Якщо ви будете користуватись мультиваркою щодня по годині, витрати будуть становити всього 7,5 кВт електроенергії на місяць. Для порівняння, електроплита за рік може споживати 1200-1400 кВт.
А щоб просто попити чаю або кави, кип’ятіть у чайнику рівно стільки води, скільки потрібно. Своєчасно видаляйте накип – чайник з накипом у 30 разів гірше проводить тепло. Якщо часто п’єте гаряче вдома – використовуйте термос, щоб менше користуватися чайником.
Пральну машину запускайте лише тоді, коли вона заповне­на. Половинне навантаження використовує таку ж кількість елект­роенергії та води, як і повне. Обирайте екопрограми. Наприклад, періть одяг, який потрібно просто освіжити, на найкоротшому циклі. Там, де це можливо, використовуйте холодну воду або цикл 30°C. Сучасні пральні засоби справляються із забрудненнями й при низьких температурах. 90% витрат енергії пральної машини витрачається саме на нагрівання води.
Коли прасуєте речі, починайте з тих, які потребують меншої температури. Англійський лайф­хак – повісити у ванній кімнаті одяг на вішаках після того, як ви прийняли гарячий душ чи ван­-ну. Тепле повітря та пара розправлять заломи на сорочках та сукнях.
Запланували покупку нової техніки? Пам’ятайте, що побутові електроприлади мають спе­ціальне маркування від класу А до G. Клас «А++» – найбільш енергоощадний. Але, придбавши побутову техніку класу «А» або «А+», ви на 30-50% зменшите споживання електроенергії навіть у по­рівнянні з приладами класу «В».