Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
5 Вересня 2024

БЕРЕЖІТЬ ДРУГИЙ ХЛІБ!

Суха гниль картоплі, або фуза­ріоз, вважається одним із най­більших і найнебезпечніших захворювань. Спори грибка швидко передаються. І якщо цьому не завадити, можна за тривалого зберігання втратити близько 20% урожаю. Звідки беруться спори збудника, якщо до схо­вища закладали цілком здорові бульби, та як запобігти і боротися з хворобою?

Імовірність зараження бульб фузаріозом є на всіх стадіях вегетації як у грунті, так і в погре­бі через неправильне зберігання. Суха гниль переноситься із землею, що залишається на бульбах. Тобто насамперед це хвороба грунту! І починати боротьбу із сухою гниллю слід саме з лікування. Його активність дається взнаки за сприятливих умов. Надає перевагу землі, перенасиченій азотом або добре угноєній.
Спори, що сплять у зем­лі до певного часу, почи­нають про­никати в посаджену картоплю крізь тріщини або ранки. Хвороба активно розвивається, вражаючи коріння, стебло, листя.
У період цвітіння починає спостерігатися сумнозвісне фузаріозне в’янення. Кінчики верх­ніх листків стають світлими, вибілюються, далі починає хворіти стебло. На ньому з’яв­ляється наліт рожевого кольору, потім хвороба проникає в середину рослини. Розвиток куща сповільнюється, і рослина посту­пово в’яне. Але, викопавши цілком здорові на вигляд кар­топлини і заклавши їх на зберігання, за півтора-два місяці на них можна спостерігати буруваті плями, які поступово збільшуються, стають запалими. Зрештою бульби твердіють і виси­хають.
Фузаріоз не лікується, але йому можна запобігти, уповільнивши поширення. Якщо хвороба вже наявна у грунті, то на ділянці потрібно застосувати сівозміну, посіяти сидерати. Необхідно зменшити внесення азотних добрив, гною, надто свіжого. Слід прибирати з ділянки бадилля та бур’яни, тому що там можуть бути спори грибка. Перед садінням насіння картоплі обробляти протруйником, садити стійкі до захворювання сорти.
Якщо хвороба проявилася під час зберігання картоплі, то за два місяці до закладання нового врожаю на зберігання погріб потрібно просушити і обробити одним із фунгіцидів, внесених до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Хімічну обробку сховища робити заздалегідь, щоб препарат не потрапив на бульби.

Головне управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.

***
Побачивши на картоплині зелені або зеленувато-бурі плями, викиньте її. Такий овоч не тільки не придатний в їжу, але й дуже шкідливий. У зелених коренеплодах міститься багато ре­човини під назвою соланін. Вона токсична, не перетравлюється і вкрай важко виводиться з організму.
 Картопля – цінний продукт. У ній міститься близько десятка різних макро- і мікроелементів, серед яких такі важливі, як кальцій, калій, залізо тощо. У бульбах картоплі є вітаміни групи В, які беруть участь у синтезі гемоглобіну і антитіл та мають велике значення для обміну речовин в організмі. В цьому продукті також є і вітамін С.
Картопля, приготована «в мун­дирі», зберігає більшу кількість поживних речовин. Лушпиння картоплі під час приготування добре запобігає втраті вітамінів і мінералів. Одна приготована в мундирі картоплина містить 21% рекомендованої норми вітаміну B6, 40% вітаміну С та 20% добової потреби калію.
Гастроентерологи і фахівці зі здорового харчування склали рейтинг картопляних страв за рівнем шкідливості для організму. Картопля фрі виявилася лідером у цьому списку. Велика кількість жиру та спецій шкодять травленню і сприяють набору ваги.
 Під час зберігання картоплі рівень крохмалю в ній поступово знижується. Найбільше він знижується при температурі 1-2°C.
При тривалому зберіганні картопля здатна накопичувати цукор (до 6 %).
 Картопля – багаторічна рослина. Ми викопуємо її щороку, тому що нас цікавлять бульби. Однак, якби не наше втручання, картопляні кущі могли б рости і рости.