Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
19 Вересня 2024

ПОСАДІТЬ КВІТИ У ВЕРЕСНІ – І САД ЦВІСТИМЕ В БЕРЕЗНІ

Вересень – сприятливий місяць для садіння квітів, які вже навесні милуватимуть ваше око яскравими барвами на клумбі.
Досвідчені садівники стверджують, що висаджені восени квіти протягом усього свого життя менше піддаються хворобам і шкідникам. Адже насіння осінньої сівби, яке перебуває у грунті, вбирає максимальну кількість вологи, що допомагає йому швидко розвиватися. Тому такі квіти будуть краще рос­ти й довше цвісти. Звичайно, не всі сорти для цього підходять, утім ми розповімо, які рослини найкраще садити восени.

 Тюльпани, нарциси, крокуси та проліски. Їхні цибулини варто садити на рекомендовану глибину (приблизно 10-15 см), полити водою, а в листопаді покрити грядку мульчею, щоб вони не померзли.
Лілії та іриси. Якщо посадити їх у вересні, то це допоможе швидше активувати ріст квітів та розвиток навесні. Вони зацвітуть на три тижні раніше, ніж ті квіти, які були висаджені навесні. Після садіння іриси та лілії також варто полити, щоб цибулини ввібрали в себе достатню кількість вологи.
 Мальви. Це літні рослини, тому осіннє садіння допоможе їм зацвісти вже наприкінці весни. Вони потішать своєю красою вже на ранній стадії вегетативного періоду. Насіння мальв треба сіяти на глибині до 2 см і також добре полити водою.
 Жоржини. Їх можна садити наприкінці вересня до початку листопада. Це допоможе рослині краще підготуватися до холоду. А навесні вона швидше проросте і зацвіте вже на початку квітня. Ці квіти треба садити так, щоб частина кореневої системи залишалася над землею. Після садіння рослину варто полити, а на зиму прикрити корені мульчею.
 Гіацинти, айстри та чорнобривці можна сіяти наприкінці вересня – на початку жовтня.
 Троянди найкраще садити від третьої декади вересня і до середини жовтня. Тоді кущ встигне вкоренитися і безпроблемно перезимує. У листопаді квіти треба підгорнути, а до настання морозів накрити плівкою або агроволокном.
Анемони (весняні вітряниці) – невибагливі квіти, які зацвітають ранньою весною. Їхні бульби висаджують восени на гли­бину близько 5 см. Анемони доб­ре ростуть на сонячних або напівтіньових ділянках.
Перед садінням бульби анемон замочують на декілька годин у воді для прискорення проростання.
Фіалки часто використовують для бордюрів або прикраси квітників. Вони невибагливі до грунту, добре переносять зиму і тішать цвітінням навесні. Їх мож­на сіяти у відкритий грунт напри­кінці вересня. Після садіння фіа­лок грунт варто замульчувати, щоб зберегти вологу і захистити корені від морозів.
 Гвоздика прекрасно переносить зимові морози, а її раннє цвітіння прикрасить сад яскравими квітами вже наприкінці березня – на початку квітня. Восени її можна сіяти як насінням, так і розсадою. Для кращого росту вибирайте ділянки з легким, добре дренованим грунтом.
 Проліска сибірська – одна з перших квітів, які з’являються з-під снігу. Їхні цибулини варто висаджувати восени на добре освітлених місцях. Вони невибагливі, гарно ростуть як на сонці, так і в напівтіні. А ще їх краще садити групами, щоб створити ефект квіткового килима.
Мускарі – маленькі квіти, відомі своїм яскраво-синім кольором, чудово підходять для осіннього садіння. Мускарі швид­ко розмножуються і утворюють густі групи, які зацвітають рано навесні. Висаджуйте ці квіти на сонячних ділянках, забезпечуючи дренаж, щоб уникнути за­стою води.
 Наперстянка – висока квітка з яскравими дзвоникоподібними квітами. Підходить для садіння восени. Наперстянка цвіте пізньою весною і любить напівтінь.
Вона найкраще росте на дренованих грунтах і любить легке затінення.

Крім квітів, у вересні можна зайнятися садінням деяких овочевих культур, які чудово перезимують і дадуть ранній урожай.

Озиму петрушку сіють із кінця вересня до початку жовтня. Ця зелень успішно зимує на ділянці, але сходить гірше за весняну. Тому при сівбі кладіть у лунку більше насіння. Ділянку на зиму рекомендується накрити плівкою.
 Редис. Він невибагливий до умов, не боїться морозів і швидко дозріває. Якщо посіяти скоростиглі сорти у вересні, то вже приблизно через 3 тижні зберете врожай. Великою перевагою осіннього садіння є відсутність шкідників. Насіння саджайте в борозни глибиною 2 см. Вибирайте сорти, яким не потрібно багато світла.
 Озима полуниця прижи­вається навіть краще за весняну. Вже наступного року на ній з’являться ягоди, а якщо посіяти культуру навесні, то вона заплодоносить лише через рік. Са­дити полуницю можна з початку вересня до середини жовтня. Важливо встигнути за 30 днів до початку перших серйозних заморозків. Сівбу проводять у похмурий, але сухий день на ділянці, яка влітку не буде в тіні.
Восени саджають також шпинат, щавель, різні види салатів (качанний, айсберг, ромен, кучерявий, латук), руколу, пет­рушку, кріп, базилік. Однак гряд­ки із зеленню важливо вчасно поливати.