Вівторок, 23 Квітня 2024 р.

БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ

Днями Служба безпеки та Нацполіція України оприлюднили на своїх офіційних сайтах результати боротьби із кіберзлочинами.

Зокрема, за інформацією пресслужби СБУ, за період дії карантинних заходів співробітниками служби викрито вже 207 інтернет-агітаторів, котрі поширювали різноманітні фейки про коронавірус. Також заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 тисяч користувачів.
Інформацію про 197 виявлених агітаторів СБУ спрямувала до Нацполіції. Половина порушників вже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку.
Встановлено, що 10 із 207 виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони. Стосовно них СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України).
СБУ встановлює контакти фігурантів справи зі спецслужбами РФ, обставини, розподіл ролей і рівень обізнаності всіх учасників мережі з реальною метою цих інформаційних атак проти України.
Агітатор на Полтавщині адміністрував понад 10 спільнот, які поєднували майже 20 тисяч користувачів. На цих ресурсах він розміщував деструктивні публікації про перебіг пандемії COVID-19, заклики до сепаратизму та зміни меж території України, викривлені факти щодо Дня Перемоги над нацизмом.
Інформацію для своїх публікацій агітатор брав із пропагандистських інтернет-видань РФ. Для конспірації зловмисник виїжджав в іншу область, звідки «постив» фейкові новини. Кошти на поїздки він отримував від російських кураторів.
Під час обшуку за місцем проживання в агітатора виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.
Також пресслужба СБУ нагадала, що раніше голова відомства Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки й оборони України пропозиції продовжити санкції щодо російських соцмереж «Однокласники» і «ВКонтакті» та інших веб-ресурсів РФ.
А за даними департаменту кіберполіції НПУ, її співробітниками заблоковано 157 шахрайських інтернет-посилань пов’язаних з коронавірусом. З початку карантину виявлено 267 фактів розповсюдження фейків. Перевірено 483 повідомлення щодо можливих шахрайств, у тому числі при онлайн купівлі засобів індивідуального захисту.
Під час моніторингу глобальної мережі кіберполіція виявила 267 фактів щодо розміщення на інформаційних ресурсах неправдивої чи провокаційної інформації щодо пандемії коронавірусу. Наразі вже ідентифіковано 152 особи, які цю інформацію розповсюджували.
Також кіберполіцією перевірено 483 повідомлення щодо вчинення можливих протиправних дій, у тому числі онлайн шахрайств, пов’язаних з коронавірусом. За результатами – відкрито 41 кримінальне провадження.
Крім цього, заблоковано 157 інтернет-посилань, що використовувались шахраями з метою наживи під час пандемії.
Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, роблять СМС-розсилку та телефонують громадянам з різними шахрайськими повідомленнями.