Четвер, 28 Березня 2024 р.

РОСІЙСЬКІ ГРОШІ ЇМ НЕ ПАХЛИ

У Хмельницькому кіберфахівці Служби безпеки України заблокували роботу мережі ботоферм, які розповсюджували фейкову інформацію про нашу державу.

Зловмисники забезпечували поширення постів для дискредитації вакцинації та на підтримку те­рористичних організацій «Л/ДНР». Встановлено, що їх фінансували з території РФ через електронні гаманці санкційних платіжних систем.
У протиправній діяльності ор­ганізатори схеми використовували сім-картки українських операторів мобільного зв’язку. Під час проведення обшуків правоохоронці виявили і вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спе­ціалізованим програмним забезпеченням; Gsm sms banking, sim bank, GoIP шлюзи; декілька сотень сім-карток.
Оперативники спецслужби вста­новили, що незаконну схему ор­ганізували четверо мешканців Хмельницького. Вони розмістили обладнання в орендованому приміщенні торговельного центру та за місцями проживання. Спеціалізовані апаратно-програмні комплекси зловмисники використовували для створення і просування фейкових акаунтів у соцмережах для поширення неправдивої інформації серед населення.
Частину обладнання викорис­товували для заробітку на незаконній маршрутизації міжнародного телекомунікаційного тра­фіку.
У межах кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) ККУ, триває досудове слідство.
Заходи із викриття зловмисників проводилися департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інфор­маційної безпеки спільно з УСБУ у Хмельницькій області та Нацполіцією під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Пресгрупа УСБУ у Хмельницькій області.