Четвер, 25 Квітня 2024 р.

КЕРІВНИКІВ ПАРТІЇ ЗАТРИМАЛИ «НА ГАРЯЧОМУ»

Звістка про затримання керівників однієї з партій за вимагання коштів швидко облетіла всю країну.

За інформацією пресслужби СБУ, викрито керівників однієї з партій на вимаганні коштів за включенння особи до виборчого списку та «підтримку» в політичній кар’єрі:

 – За даними Служби безпеки, голова однієї з політпартій та керівник її територіального осередку вирішили заздалегідь «підготуватися» до наступних парламентських виборів і продати нібито «прохідне» місце у своєму списку. Свої послуги оцінили у 2,5 млн. доларів. Для цього розробили спеціальний маршрут просування політичними сходами: вступ до партії, посада голови районного осередку. Згодом за винагороду навіть бралися призначити чоловіка радником керівника ПрАТ «Київводоканал» – для успішного старту політичної кар’єри.

Кошти повинні були передаватись зловмисникам за графіком, складеним головою партії. Сума першого траншу становила 50 тисяч доларів. Правоохоронці затримали зловмисників «на гарячому», під час передачі першої частини.
Наразі вирішується питання повідомлення фігурантам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч.3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди); ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Викриття протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ у м. Києві та Київській області спільно зі слідчими Нацполіції та за процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури м. Києва, – йдеться в повідомлення служби безпеки України.

Згодом на сайті політичної партії «Наш край» з’явилася заява щодо політичного переслідування:

«9 червня в ЗМІ з’явилася інформація від правоохоронних органів про начебто затримання одного з керівників партії. Мовляв, за надання одному діячу місця в прохідному списку партії на виборах до Верховної Ради.

Подібні ситуації виникають, коли влада дуже хоче зачистити політичне поле, а силовики – підзаробити.

Враховуючи, що Україна перебуває в стані війни, а будь-які вибори неможливі, поки останній російський танк не покине українську землю, єдиним прохідним списком сьогодні може бути лише список у воєнкомат.

Бажання деяких представників влади зачистити політичне поле за будь-яку ціну співмірне креативу у розправі над політичними опонентами: бездумно та бездарно.

Бажання деяких силовиків підзаробити на цьому – співмірне засобам розправи: залякування, інсинуації та провокації.

«Наш край» розцінює такі дії як продовження процесу згортання демократії та свобод в Україні.

«Наш край» захищатиме своїх представників від політичних утисків в межах закону, а також звертається до авторів політичного замовлення з нагадуванням: ті, хто сьогодні вважають, що війна все спише, помиляються. Адже завтра можуть самі стати жертвами подібного сценарію.

Зачищати треба ворога, а не політичні партії!».

Прізвище затриманого Олександра МАЗУРЧАКА (колишній міський голова Кам’янця-Подільського з 1997 до 2008 р.р.) назвали «Українські Новини» з посиланням на власне джерело у правоохоронних органах. Офіційно прізвища фігурантів не оприлюднено.