Неділя, 08 Вересня 2024 р.
25 Січня 2024

КРИВДНИКИ НЕБЕЗКАРНІ

За минулий рік на Кам’янеччині правоохоронці притягнули до відповідальності 740 домашніх кривдників. За вчинення домашнього насильства психологіч­ного, фізичного та економічного характеру 516 із них отримали термінові заборонні приписи.

Протягом 2023 року поліцейські зафіксували 766 фактів вчинення домашнього насильства. До адміністративної відповідальності було притягнено 740 кривдників, з яких понад п’ять сотень отримали тимчасовий заборонний припис, що виключає спілкування з потерпілою особою терміном до 10 діб.
Утім адміністративна відповідальність не завжди зупиняє агресора, й випадки дискримінації продовжуються. За систематичне вчинення домашнього насильства слідчі відкривають кримінальне провадження, згідно зі ст.126-1 Кримінального кодексу України. Так, упродовж 2023 року до суду було направлено 26 обвинувальних актів щодо домашніх насильників.
Разом із тим поліцейські став­лять порушників на профілактичний облік. Наразі в Кам’янець-Подільському райуправлінні поліції заведено 629 справ на домашніх кривдників. Із ними правоохоронці постійно проводять роз’яснювальні бесіди та профілактику із запобігання вчи­нень нових правопорушень.

Домашнє насильство не залишається лише всередині сім’ї, воно проявляє себе в соціумі через поведінку жертви або ж кривдника. Важливо бути уважними до оточення, вміти надати підтримку, а також звернутися до компетентних служб по допомогу:
102 – Національна поліція;
1547 – Гаряча лінія з протидії домашньому насильству, насильству щодо дітей і гендерної дискримінації;
116-111 – Дитяча гаряча лінія.

За інформацією Нацполіції області.