Субота, 27 Квітня 2024 р.
21 Березня 2024

ЗЕМЛЯ МОСКВИЧУ НАЛЕЖАЛА НЕЗАКОННО

Новоушицький районний суд Хмельницької області задовольнив позов прокурора: ухвалив конфіскувати у власність держави дві земельні ділянки для ведення садівництва, які належать громадянинові рф.

Як встановив суд, житель москви отримав землю в Кам’янець-Подільському районі в дар від тамтешньої мешканки. Одну ділянку – 2009 року, іншу – 2013 року. Кожна має площу 0,05 га та належить до категорії земель сільгосппризначення для ведення індивідуального садівництва.
Суд звернув увагу, що, за Земельним кодексом України, іноземці можуть мати земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва лише на умовах оренди.
«Враховуючи таке цільове призначення земельної ділянки та категорію земель, на час укладення договорів дарування відповідач неправомірно набув їх у власність, усупереч чинному земельному законодавству України та Конституції України», – йдеться в рішенні суду.
Суд зауважив: ст.145 Земельного кодексу України визначає: якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яку за цим кодексом вона не може набути у власність, власник повинен цю ділянку відчужити протягом року з моменту переходу такого права. Інакше вона підлягає конфіскації за рішенням суду.
На думку суду, прокурор довів, що громадянин рф набув право власності на земельні ділянки, які не можуть перебувати в його власності, та протягом року не відчужив їх, тому вони підлягають конфіскації за рішенням суду.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційного суду.

За інформацією Хмельницького апеляційного суду.