Вівторок, 07 Травня 2024 р.

КРИМІНАЛ

ЗА «ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНОГО» – ОБМЕЖЕННЯ ВОЛІ

Оперативники обласних управлінь стратегічних розслідувань і СБУ та слідчі ГУНП в області за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратура у сфері оборони Західного регіону викрили на хабарництві заступника голови гарнізонної військово-лікарської комісії, який за сумісництвом є також головою благодійного фонду. Фігурант вимагав від військовослужбовця 40 тис. грн за вплив на рішення ВЛК про визнання його обмежено придатним. Затримали військового лікаря під час отримання зазначеної суми. Наразі слідчі вже оголосили йому підозру за ч.3 ст.369-2 (Зловживання впливом) ККУ. Санкція статті передбачає від 3 до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна. Слідчі дії тривають.

Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції.


БРАВ І ВИПИТИ, І ЗАКУСИТИ

Днями до поліції звернулася продавчиня одного з магазинів Кам’янця-Подільського. Жінка розповіла, що невідомий чоловік узяв із вітрини пляшку алкогольного напою та не розрахувався. Незважаючи на її зауваження, грабіжник покинув приміщення та втік у невідомому напрямку. Правоохоронці встановили та розшукали злодія. Ним виявився 31-річний місцевий житель. Як з’ясувалося, це не перший грабіж на рахунку підозрюваного. Від початку цього року він вчинив 4 грабежі та 6 крадіжок із продуктових магазинів. Наразі слідчі Кам’янець-Подільського РУП за процесуального керівництва прокуратури оголосили зловмиснику підозри за ч.4 ст.185 (Крадіжка, вчинена повторно в умовах воєнного стану) та ч.4 ст.186 (Грабіж, вчинений повторно в умовах воєнного стану).

НОВІ та СТАРІ «ПІСНІ» ШАХРАЇВ

l До поліції звернувся 34-річний кам’янчанин, який потрапив у пастку псевдопродавців. Чоловік знайшов оголошення про продаж пального за низькою ціною. Продавець повідомив, що товар є в наявності, а забрати його можна на одній із заправок міста, попередньо розрахувавшись. Потерпілий перерахував майже 19 тис. грн і приїхав на заправку. Однак, щойно «продавець» отримав кошти, зв’язок із ним обірвався. Тож чоловік зрозумів, що його ошукали шахраї, та звернувся до поліції.

l 59-річний житель Чемеровеччини став жертвою псевдобанкіра. Зловмисник зателефонував потерпілому, назвався працівником служби безпеки банку і запропонував захистити рахунок від несанкціонованого зняття коштів. Чоловік, забувши про обачність, продиктував співрозмовнику код і цифри на звороті картки, після чого шахрай поцупив із його рахунку 30 тис. грн. Ця ж схема позбавила 35-річного кам’янчанина 47 тис. грн. А на схожу схему потрапила 22-річна жителька Гуменецької тергромади. Зловмисники переконали дівчину, що її рахунок під загрозою, і гроші необхідно перерахувати на тимчасовий «безпечний» рахунок. Потерпіла повірила та перерахувала двома переказами на картку шахраїв кошти в сумі майже 90 тис. грн.

l 4500 грн втратив 38-річний кам’янчанин, який на одному із сайтів оголошень продавав музичний інструмент. У месенджер йому написав «покупець», готовий придбати товар, а для безпечної оплати надіслав фішингове посилання. Потерпілий перейшов за адресою, яку надіслав шахрай, і вказав персональні дані. Одразу після цього з рахунку заявника аферисти поцупили всі гроші. Жертвами цієї ж шахрайської схеми стали 39-річна кам’ян­чанка, яка продавала гідроскутер і втратила 38 тис. грн, та 21-річний кам’янчанин, котрий продавав телефон і залишився без понад 5 тис. грн.

l 19-річний житель Жванецької тергромади теж втратив свої кошти. В одному з месенджерів потерпілому написав незнайомець і запропонував грошову допомогу. Як пояснив аферист, отримати гроші легко, достатньо лише перейти за посиланням і зареєструватися. Хлопець вказав на невідомому сайті свою банківську інформацію, і з його рахунку зникли майже 12 тис. грн.

l Друг просить позики в месенджері? Будьте обережними, бо це можуть бути шахраї. За такою схемою шахраї ошукали 44-річного кам’янчанина. Потерпілому аферист написав із фейкової сторінки та від імені товариша попросив позичити гроші. Заявник повірив і одразу перерахував на картку зловмисника майже 9 тис. грн. Лише пізніше потерпілий з’ясував, що товариш насправді жодної позики в нього не просив.

l До 42-річної жительки смт Чемерівці зателефонував незнайомець, представився адвокатом і запропонував нібито повернути страхові кошти банку. Для цього потерпіла мала перерахувати гроші на електронний гаманець, посилання на який надіслав їй адвокат. Жінка перерахувала майже 35 тисяч власних заощаджень, після чого зв’язок зі співрозмовником обірвався.

За інформацією Кам’янець-Подільського РУП.