П'ятница, 03 Травня 2024 р.

ЩОДНЯ ШАХРАЇ ОШУКУЮТЬ ГРОМАДЯН

Правоохоронці радять бути обачними, щоб не стати жертвами аферистів і не втратити власних заощаджень.

Василь Шкіндюк– Мало не щодня до підрозділів поліції звертаються громадяни, які натрапили на шахраїв, – розповідає начальник Кам’янець-Подільського райуправління поліції Василь ШКІНДЮК. – Кожен сценарій зловмисників досить продуманий, та й вони не втомлюються вдосконалю­вати свої схеми, аби виглядати переконливими. Заради наживи за рахунок потерпілих аферисти маскуються під працівників банку, продавців чи покупців. А інколи із фейкових сторінок представляються другом, родичем або знайомим і просять позичити гроші.

Досить поширеною пасткою шахраїв є також фішингові посилання. Переходячи за ними, користувачі інтернету вказують особисті дані, цим самим надаючи доступ до власних рахунків аферистам. Такі посилання можуть бути розміщені в соцмережах під приводом надання соціальної допомоги, виграшу призів, оформлення фінансової підтримки «в один клік» тощо.

Поліцейські радять не довіряти незнайомцям свої кошти чи банківську інформацію. Коли друг просить позики в месенджері, не поспішайте перераховувати гроші. Для початку зателефонуйте та уточніть, чи справді є така потреба. А в разі дзвінка з банку, тримайте дані рахунку в таємниці. Справжні банкіри не запитують код, цифри та іншу інформацію по телефону. За необхідності вони запросять вас у відділення банку. Також поліцейські радять під час купівлі чи продажу в інтернеті не переходити за посиланнями на кшталт «безпечних покупок». Най­імовірніше, це фішингові адреси, за допомогою яких шахраї можуть отримати доступ до вашого рахун­ку. Не дозвольте злочинцям збагатитися за ваш рахунок, будьте обачними, бережіть себе та свої кошти!

Наталія ВІНЦАРСЬКА, пресслужба К-П райуправління поліції.