Субота, 18 Травня 2024 р.

КРИМІНАЛ

ШАХРАЇ ВПОЛЮВАЛИ 400 ШТУК!

Зловмисники, використовуючи давно перевірені схеми, продовжують виманювати заощадження у громадян. А ті продовжують потрапляти на шахрайські вудочки, попри постійне нагадування правоохоронців і ЗМІ щодо пильності та обережності при здійсненні фінансових операцій в інтернеті. Лише протягом двох тижнів поліція зафіксувала такі події.

66-річний житель Маківської тергро­мади в одній із соцмереж натрапив на оголошення про надання міжнародної фінансової підтримки. Щойно чоловік пере­йшов за посиланням, аферисти отримали доступ до його інтернет-банкінгу та спус­тошили рахунок на 53 тис. грн.

Жертвою цієї ж схеми стали 47-річна дунаївчанка, яка втратила 65 тис. грн, і 28-річна мешканка Кам’янеччини, в якої шахраї зняли з рахунку 18 тис. грн. 64-річна кам’янчанка, довірившись псев­добанкіру, повідомила номер і цифри на звороті картки, а також смс-код від банку. У результаті з її рахунку зникли 70 тис. грн.

Ця ж схема виманила в 44-річного ка­м’янчанина 64 тис. грн, а в його 51-річної землячки – 5 тис.

Інший аферист за схожим принципом ви­манив у 59-річного жителя с.Балин Смот­рицької тергромади майже 100 тис. грн. Потерпілому зателефонував нібито працівник банку та застеріг, що його рахунок під хакерською атакою. У будь-яку мить із картки можуть зняти гроші, тож, аби уникнути цього, необхідно їх перерахувати на тимчасовий рахунок. Схвильований заявник повірив і надіслав заощадження. Після цього зателефонував на гарячу лінію свого банку та дізнався, що насправді жод­ної атаки на його рахунок не було.

Нічого не підозрював і дунаївчанин, який вирішив придбати мотоблок в інтернеті. Зателефонував продавцю, який повідомив, що зможе надіслати товар після оплати, і що такої ціни чоловік ніде не знайде. Аферист був переконливим, тож потерпілий, забувши про обачність, надіслав на його рахунок майже 35 тис. грн. Однак більше псевдопродавець на зв’язок не виходив.

НЕ ЗА КОРДОН, А ЗА ГРАТИ

У Кам’янці-Подільському правоохоронці затримали 34-річного чоловіка, який займався незаконним переправленням військовозобов’язаних через державний кордон. Підозрюваний, який працює водієм міжнародних пасажирських перевезень, оцінив свої послуги в $10 500. Він обіцяв переправити чоловіків до Молдови поза контрольно-пропускними пунктами. Клієнти мали прибути до Чернівців, звідки вночі їх перевозили на кордон у район так званої «зеленки». Затримали фігуранта під час отримання ним основної частини суми – $8000. Наразі слідчі вже оголосили затриманому підозру за ч.3 ст.332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) ККУ. Санкція статті передбачає від 7 до 9 років ув’язнення з конфіскацією майна.

За інформацією Кам’янець-Подільського РУП.