Субота, 20 Квітня 2024 р.
28 Травня 2010

НАСИЛЬСТВУ – НI!

Досить багато людей, над якими чинять насильство, не наважуються йому протистояти. Тим часом законодавство гарантує кожній особистості широкі права та свободи. Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» передбачає покарання осіб, які чинять насильство в сім’ї, і заходи щодо надання допомоги потерпілим. Заява і повідомлення про застосування насильства в сім’ї або реальну загрозу його вчинення приймаються за місцем проживання постраждалого спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї, службою дільничих інспекторів міліції та кримінальною міліцією у справах неповнолітніх.

Щодо осіб, які вже вчинили насильство в родині або погрожують його вчинити, працівники міліції можуть вжити таких заходів:

•винести кривднику офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Якщо кривдник таки вчинив насильство після винесення йому офіційного попередження, йому можуть винести захисний припис;

•взяти на профілактичний облік осіб, схильних до вчинення насильства в сім’ї;

•винести кривднику захисний припис і контролювати виконання його вимог. У захисному приписі особі, якій його винесено, можуть заборонити чинити певні дії щодо жертви насильства у сім’ї, а саме:

– чинити конкретні акти насильства в сім’ї;

– отримувати інформацію про місце перебування жертви насильства в сім’ї;

– розшукувати жертву насильства в сім’ї, якщо жертва за власним бажанням перебуває в місці, не відомому кривдникові;

– відвідувати жертву насильства в сім’ї, якщо вона тимчасово перебуває не за місцем спільного проживання членів сім’ї;

– вести телефонні переговори із жертвою насильства в сім’ї.

Якщо Ви виявили факти реальної загрози застосування насильства в сім’ї або факти вчинення такого насильства, повідомляйте сектор дільничих інспекторів міліції за тел.: 2-31-87 чи кримінальну міліцію у справах неповнолітніх за тел.: 2-20-64.

Богдан КУШКО, старший інспектор по роботі з населенням Кам’янець-Подільського МВ, старший лейтенант міліції.