Четвер, 25 Квітня 2024 р.
23 Липня 2010

ДИТЯЧІ «ЗАБАВИ» ЧИ НЕБЕЗПЕЧНА СУБКУЛЬТУРА?

Вже минули часи, коли містом було ризиковано ходити вночі через наявність неформальних молодіжних груп, які, вважаючи себе нічними господарями, загрожували спокійному життю мешканців.

Але нещодавно у нашому місті стався випадок, який мав би стати тривожним дзвінком для батьків, вихователів навчальних закладів і правоохоронних органів. В обідній час, у вихідний, у центрі міста неповнолітній у присутності двох молодиків побив іншого неповнолітнього, який просто проходив повз них. Йому не сподобалося довге волосся та широкі штани потерпілого. Стиль одягу жертви свідчив про його захоплення реп-музикою, отже, приналежність до цієї субкультури. Такий зовнішній вигляд не прийшовся до душі нападнику, що і стало поштовхом до насилля.

За фактом хуліганських дій міськвідділ міліції порушив кримінальну справу, розслідування якої ще триває.

Для сьогоднішнього покоління молоді характерні захоплення різноманітними неформальними субкультурами (панків, готів, хіпі, реперів, рокерів), які грунтуються на чітких ідеологічних засадах і виражаються у послідовній прихильності до певних музичних течій, стилістиці одягу та правилах поведінки. Кожна субкультура живе за своїми законами, які є предметом хизування неформалів і підгрунтям для фізичних сутичок. Найбільш агресивними серед сучасних субкультур є скінхеди, які часто нападають на хіпі, реперів і прихильників інших течій, а також на представників неслов’янських національностей тощо.

За інформацією енциклопедії «Вікіпедія», скінхеди, розм. скіни (англ. «skіnheads», від «skіn» – шкіра і «head» – голова) є членами субкультури, що виникла 1969 р. серед робітничого класу та молодих людей у Великобританії, а потім поширилася на інші частини світу. Перші скінхеди були дуже залежні від Вест-Iндії (зокрема Ямайки), це були «грубі» хлопці з точки зору моди, музики і способу життя. Спочатку субкультура була заснована на цих елементах, а не на політиці та расі. Політичний спектр у бритоголових коливається від крайніх правих до вкрай лівих, хоча багато скінхедів є аполітичними.

Сучасні скіни презентують атрибутику новомодної культури, хизуються нею, вважаючи цей образ стильним і сучасним. У субкультурі скінхедів важливе місце займає нацистська символіка та расистська ідеологія, а також – агресивна модель поведінки.

Найбільш поширений і небезпечний цей рух у сусідній Росії, де, за даними правозахисних організацій, нараховується до 60 тисяч скінхедів. За останні п’ять років у країні зафіксовано зростання злочинів екстремістського спрямування у чотири рази (2005 р. – 152, а 2009 р. – 548). Тема націоналістичного екстремізму стала в російському суспільстві однією з найбільш популярних після вбивства у квітні 2010 р. судді Московського міського суду Едуарда ЧУВАШОВА, який виніс звинувачувальні вироки членам низки відомих угрупувань скінхедів. Вірогідним мотивом скоєння цього злочину слідство вважає помсту з боку скінів. Правоохоронні органи все частіше притягають до відповідальності прихильників неформальних рухів не за хуліганські дії, а за небезпечніші злочини, вчинені на грунті ксенофобії та міжнаціональної ворожнечі. В українському законодавстві відповідальність за вчинення таких злочинів передбачена ст.161 Кримінального кодексу «Порушення рівноправності громадян залежно від расової, національної чи релігійної приналежності» (карається позбавленням волі на строк до 5 років).

В Україні скінхедів мало, вони не згуртовані. Здебільшого – це підлітки та юнаки, звичайні учні шкіл, училищ або технікумів, часто з нормальних і матеріально добре забезпечених сімей. Очолюють угрупування старші за віком особи (20-40 р.), які є фанатичними ідеологами та «вчителями» скінхедівських традицій. Під час зібрань скінів здійснюється психологічний тиск і спонукання закріпити слова «ділом». Здійснивши «героїчний» вчинок, новачки стверджуються і здобувають авторитет у цьому середовищі, стаючи на шлях злочинної діяльності. Сліпо наслідуючи стереотипи поведінки скінхедів, підлітки стають прихильниками нацистських ідей, які вони не відрізняють від націоналізму, опиняються під впливом фанатичних настанов і поповнюють групи соціально небезпечних злочинців.

Пасивне споглядання вказаного явища та відсутність вчасного реагування створюють передумови для активного поширення ідеології скінхедів у нашому суспільстві. Вони з кожним днем стають численнішими та агресивнішими до людей, зовнішній вигляд чи поведінка яких їм не подобається.

Олександр ГРУШКО, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».