Субота, 20 Квітня 2024 р.
8 Жовтня 2010

КЛУБNICHKA ЗАПРОШУЄ ДО «РУКОПРИКЛАДСТВА» ЗА ПРАВИЛАМИ

ВОЙЦЕХІВСЬКИУкраїнське козацтво нерозривно поєднане з історією розвитку України. Козацтво – це справжня національна самооборона, один зі способів самоорганізації та самоврядування в лихоліття і дотепер. Це – виховання та гартування майбутніх воїнів-захисників. 

Від початків козацтва Богородиця була берегинею козацького війська. Для популяризації здорового способу життя серед молоді, виникла ідея провести 15 жовтня, після свята Покрови Богородиці, змагання з армспорту в розважальному закладі «КлубНічка»(власник Олександр БОГДАНОВ), що знаходиться у с.Голосків.

Чоловіча любов до «рукоприкладства» не знає ні часових, ні просторових меж. Інтернаціональна та космополітична у своїй споконвічно чоловічій суті, вона дозволяє виявити найжиттєздатнішого самця. Саме про неї ми розмовляємо з організатором змагань – полковником Українського козацтва, майстром спорту СРСР з гирьового спорту, неодноразовим призером чемпіонатів України з армспорту Ігорем ВОЙЦЕХІВСЬКИМ.

– Ігоре Леонідовичу, розкажіть більш детально про цей вид спорту.

– Армрестлінг як вид спорту народився в одному з барів каліфорнійського містечка Петалума 1961 року. Тут же згодом було проведено і перший чемпіонат світу з армрестлінгу. Вдячні жителі Петалуми з того часу щорічно почали проводити світові чемпіонати серед професіоналів і навіть спорудили на честь цієї події пам’ятник.

Батьком-засновником армрестлінгу вважають професійного журналіста Білла СОБЕРАНСА. Він першим зареєстрував WWC – світову корпорацію армрестлінгу, що об’єднує до теперішнього часу спортивні федерації 15 країн. Трохи пізніше на спортивному небосхилі з’явилися ще дві структури, що займаються розвитком армрестлінгу: WAWC (Всесвітня рада армспорту) та WAF (Всесвітня аматорська федерація армспорту), яка спромоглася зібрати під свої знамена національні команди 125 країн. 

Проте, незважаючи на те, що американці першими провели чемпіонат світу, я вважаю, що армрестлінг – це наш національний вид спорту. Ще в сиву давнину козаки, замість того, щоб розмахувати шаблюками, з’ясовували стосунки, міряючись силою на руках. Відомо, що й Петро Перший був хвацьким рукоборцем. У минулому столітті залюбки боролися в школах, інститутах, в армії… Поєднання сили та винахідливості близьке слов’янському духу. 

За останні роки команда збірної України поступається лише збірній Росії. Ми маємо багато чемпіонів світу та Європи. Головне – це спорт для всіх. У змаганнях беруть участь юнаки та дівчата, чоловіки та жінки, інваліди та ветерани. Мабуть, не існує простішого та чеснішого способу помірятися силою, швидкістю та витривалістю, ніж армспорт. Міцне рукостискання не дає шансу спасувати: або пан, або пропав.

– Чи існують певні правила «руко-прикладства»?

– Змагання проводяться за досить простими правилами. Борці стоять за спеціальним столом (раніше армрестлери боролися сидячи). Впершись ногами в підлогу, спортсмени захоплюють кисті рук один одного над центром столу таким чином, щоб рефері бачив фаланги великих пальців. Лікті встановлюються на підлокітники, а вільною рукою кожен спортсмен тримається за спеціальний штир. При цьому плечі борців повинні бути паралельні до краю столу та не можуть виходити за контрольну лінію. Буває так, що від надмірних зусиль руки борців зриваються. У такому випадку суддя зав’язує їх кисті спеціальним ременем.

За командою «Увага! Марш!» поєдинок починається. Той, хто першим змусив суперника торкнутися пальцями, кистю або передпліччям валика, і стає переможцем. Втім, аби рефері зарахував перемогу, достатньо навіть просто пере-тнути умовну горизонтальну лінію між двома валиками на столі.

Порушенням правил вважається відрив ліктя від підлокітника (або його зісковзування), перетинання середньої лінії столу головою, плечима, а також дотик головою або плечем свого передпліччя або захоплення рук. Не можна також під час сутички випускати з вільної руки штир і відриватися обома ногами від підлоги.

Армрестлінг передбачає дуже напружену психологічну боротьбу, для перемоги в якій необхідно досконало володіти всіма стандартними тактичними та технічними прийомами, школою цього виду спорту. 

Школа в армрестлінгу умовно ділиться на три фази: стартову позицію, атаку та реалізацію переваги. Будь-який армборець скаже Вам, що знання тонкощів кожної з трьох складових може вирішити результат поєдинку. Так, золотим правилом армспортсмена вважається така стійка в стартовій позиції, щоб плече та передпліччя перебували на найближчій відстані (але не торкалися одне одного). До речі, у спортсмена з’явиться в боротьбі додаткова перевага, якщо він на старті зможе поєднати центр ваги свого тіла з площею опори та трохи змістить проекцію першого в бік руки, що бореться. Все це наслідки відомого ще школярам з курсу фізики правила важеля, або, як його ще називають, золотого правила механіки. Його застосування дає можливість отримати виграш у силі за рахунок зменшення відстані до центру обертання.

Дуже важливо відразу після команди судді не упустити моменту та миттєво нав’язати супротивнику ту тактику, в якій Ви сильні. У будь-якому випадку важливо нахилити руку суперника до кута 45 градусів від площі столу, а там впоратися з ним буде вже набагато простіше. Але тут головне – не перестаратися, щоб не зламати власної руки або кінцівки суперника. 

– Ігоре Леонідовичу, армрестлінгом можна займатися у будь-якому віці, чи цей вид спорту – для молодих і здорових?

– Як свідчить статистика, середня тривалість життя чоловіків в Україні найменша в Європі – 62 роки! Головна причина – неналежний спосіб та умови життя. Проте, як стверджують медики, рівна постава та міцне рукостискання значно подовжують тривалість життя та поліпшують його якість, особливо після 40 років, коли організм людини переключається на «стабільні оберти». Тому почати займатися армспортом, як і будь-яким іншим, ніколи не пізно! Але я б порадив перед тим усе ж таки проконсультуватися у лікаря. 

До речі, щодо віку. Армрестлер Джон Річард БРЗЕНК, багаторазовий чемпіон світу, почав займатися цим видом спорту в 14 років, а у 18 став чемпіоном світу. Нині йому 46, але він до цього часу залишається одним із найкращих. Наш земляк – 47-річний кам’янчанин Олександр МЕДВЄДЄВ, який нині працює у Москві, цього року став призером чемпіонату світу у віковій категорії 40-50 років і ваговій – до 70 кілограмів у майстер-класі на ліву руку. Так що армспорту, як і коханню, «все возрасты покорны».

– У нашому місті армспорт популярний, чи все ж таки хотілося б краще?

– Ще не настільки, як хотілося б, але вже наприкінці цього року я планую в мікрорайоні Жовтневому відкрити клуб атлетичної гімнастики, де всі бажаючі зможуть займатися гирьовим спортом та армрестлінгом. До речі, нещодавно натрапив на цікаву інформацію, що клуб атлетичної гімнастики «Сокіл» існував у Кам’янці ще до Жовтневої революції. Клуб мав свій герб, на якому був зображений сокіл з двома гирями в лапах. Тому при виборі назви свого майбутнього клубу я навіть не розглядав інших варіантів. Він називатиметься «Сокіл» і буде мати той самий герб. Сподіваюся, що з-під його крила вийде ще не один чемпіон України та світу. 

– Армрестлінг – досить видовищний вид спорту, і публіка зазвичай отримує від побаченого величезне задоволення… 

– Так! Хто ж відмовиться поспостерігати, як у непримиренній сутичці міряються силами справжні богатирі?! Яке вони при цьому відчувають колосальне напруження! Як ті, що програли, від досади луплять кулаком по столі! Як вщент розлітаються їхні годинники та гнуться металеві опори столів! Екзальтованих жінок вражає зіткнення лоб у лоб двох здоровенних чоловіків, на обличчях яких відображається скажений вибух емоцій. 

Чоловікам, особливо професійним спортсменам, цікаво розрізнити за зовнішніми ефектами та показними жестами складну тактику ведення бою та тонку психологічну гру-боротьбу супротивників. Усі ці враження точно варті того, щоб хоч трохи долучитися до цього виду спорту або хоча б раз у житті побувати на змаганнях спортсменів-армрестлерів. 

Тому запрошую всіх любителів цього виду спорту в розважальний клуб «КлубНічка» 15 жовтня, о 22.00 (можна безкоштовно добратися автобусом, який ходить від ринку, о 21.30, та 03.00 – у зворотньому напрямку), аби взяти участь у змаганнях чи отримати максимум адреналіну та задоволення від побаченого!