П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
28 Травня 2010

ЛУКАВИТЕ, ДЕПУТАТЕ ВАСИЛЬЯНОВ!

 «Слідкуючи за публікаціями в місцевих ЗМI про палкі дискусії на останній сесії міськради про долю міської мотобольної команди, хочемо розповісти про те, як фінансуються мотобольні клуби в інших країнах. Депутат Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ хибно стверджує те, що у всьому світі мотоболом опікуються лише приватні спонсори. Це неправда! 

Найтитулованіший європейський клуб «Металург» з м.Відноє фінансується з бюджету Ленінського району Московської області. Відноє – адмінцентр району. До 1993 р. командою опікувався коксо-металургійний комбінат. Після розпаду СРСР комбінату стало важко утримувати команду і райрада Ленінського району забрала команду під своє крило. На кожному матчі присутні керівники району. Сьогодні «Металург» – 15-разовий чемпіон Росії, 14-разовий володар Кубка Росії, базовий клуб збірної Росії. Команда існує у трьох вікових категоріях: окрім основної, є ще юнацька та дитяча команди. 

13-разовий чемпіон Білорусі «Автомобіліст» із м.Пінськ був командою «Главполєсьєводстроя». Після розпаду СРСР автобаза відмовилася від фінансування команди, та «Автомобіліст», не змінюючи назви, став міською командою і фінансується з міського бюджету. Iнформація для роздумів: Пінськ має 130 тис. населення і в липні прийматиме чемпіонат Європи з мотоболу. Депутатський корпус міськради складається з тридцяти депутатів. 

В іншому білоруському місті Лунінець командою опікувався завод «Поліссяелектромаш». Фінансово-економічна криза негативно вплинула на підприємство, але міська влада Лунінця виділила з бюджету адресну допомогу заводові, щоби команда змогла закінчити сезон 2009 р. У міжсезоння проведено реорганізацію команди. Міськрада створила муніципальний мотобольний клуб «Лунінець», взявши на себе фінансові витрати на утримання команди. Так і напрошується аналогія – муніципальний мотобольний клуб «Кам’янець»! Цього року ММК «Лунінець» не знає поразок та очолює турнірну таблицю відкритого чемпіонату Білорусі. 

Навіть у далекому зарубіжжі влада бере активну участь у життєдіяльності команди. 

Депутат Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ або просто некомпетентний у мотобольних питаннях, або навмисно вводить в оману депутатів міськради з метою впливу на прийняття ними рішення. 

Факти – річ уперта. А вони свідчать, що найбільших спортивних досягнень досягають команди, що мають стабільне бюджетне фінансування. Це дає змогу організувати тренувальний процес: займатися підготовкою юнацької та дитячої команди. Влада, виділяючи кошти, контролює їх витрати і ставить вимоги до досягнення результату. Для нашого міста, як туристичного центру, наявність мотобольної команди може стати ще однією родзинкою, окрім Старої фортеці, яка буде приваблювати туристів. 

Павло ВIДЛАЦЬКИЙ, Володимир ДАНИЛЯК, Володимир КРИКУН, Сергій ШВАРЧУК».