Середа, 01 Травня 2024 р.
4 Січня 2024

ЛОВИЛИ ЗАЙЦІВ НАВИПЕРЕДКИ

12-17 грудня 2023 р. в лісах Кам’янеччини відбулися Всеукраїнські змагання серед гончих собак за зайцем, організовані Федерацією мисливського собаківництва України.

Анатолій Кійко з руською гончою Нальотом (Київ), експерт національної категорії Антон Ногас (Тернопіль), експерт 2 категорії Микола Кучерявий (Кам’янець-Подільський).До широкомасштабного вторгнення рф такі чемпіонати відбувалися в лісах Чернігівської та Дніпропетровської областей. Цьогоріч змагання там стали неможли­вими, тому керівництво Федерації ухвалило рішення провести їх у лісових угіддях Кам’янець-Подільського району. Основними аргументами в такому виборі стали порівняно висока чисельність зай­ця-русака і мала кількість копитних у цьому регіоні, адже козуля та кабан є перешкодою при роботі гончаків.
Проведення заходу було погоджено з ДП «Ліси України» та відбувалося в урочищах «Залісецька дача» Маківського лісництва та «Нестеровецька дача» Дунаєвецького лісництва.
За «Кубок федерації» боролися 12 команд з 11 областей України – від Закарпаття до Харківщини. До складу команд входили по 3-4 собаки. Всього за 5 днів змагань було перевірено роботу 38 гончаків 4 порід. Найбільше було руських гончих – 28. Взяли участь також 7 англо-русів, 2 фінські гончі та 1 естонська.
За результатом змагань із великим відривом перемогла команда «Сіверщина» (Чернігівська область), друге – команда з Чорткова, третє – команда «Кам’янець».
У особистому заліку перше місце із присвоєнням титулу «Польовий чемпіон України» здобула вижлиця руської гон­чої Докука Миколи Атрощенка з Чернігівської області. «Срібною» стала руська гон­ча Байка Михайла Сала, а третьою – англо-­руська гонча Будишка (також отримала Кубок за найкращий голос) Ярослава Коханюка (обидвоє з Чортківщини).
Команди-призерки нагороджені «Кубками федерації». Всім собакам, які спрацювали на дипломи (а їх 16) вручено медалі.
Перевірку роботи собак проводили 2 експертні комісії, які очолювали експерт національної категорії Антон Ногас та експерт першої категорії Володимир Коробчук. Головний експерт змагань – експерт національної категорії Михайло Соловей. До комісій також входили відомі в спільноті мисливців експерти-кінологи Микола Баран, Микола Кучерявий, Володимир Артеменко та Леонід Халабуда.
Організатори та учасники змагань висловлюють щиру вдячність працівникам лісової охорони Кам’янець-Подільської філії «Лісів України» за гостинність і забезпечення умов проведення заходу.

Володимир КОРОБЧУК,
голова Кам’янець-Подільського відокремленого
підрозділу Федерації мисливського собаківництва України.