Неділя, 08 Вересня 2024 р.
11 Липня 2024

НЕСКОРЕНИЙ НА ІГРАХ НЕСКОРЕНИХ

Капітан ЗСУ Валерій ОДАЙНИК представляти­ме Україну на міжнародному спортивному заході Invictus Games Vancouver Whistler – 2025.

Він пройшов відбіркові змагання і став одним із 35 учасників української команди. Загалом у відборі брали участь 329 військових і ветеранів із різних регіонів України.
Свою мотивацію Валерій по­яснив просто: довести собі та іншим побратимам, що поранення – це не вирок і не фініш для занять улюбленою справою, зокрема і спортом. Показати суспільству, що захис­ники і захисниці, які зазнали важких поранень, не опус­кають рук, навпаки, можуть жити активно, і з ними потрібно рахуватися. А безпосередньо на Іграх Нескорених продемонст­рувати всьому світу незламність і силу української нації.

– Про Ігри Нескорених дізнався торік від хлопця, з яким проходили курс реабілітації на Львівщині, – розповідає Валерій Одайник. – Він представляв Україну. Тож цьогоріч я вирішив випробувати власні сили, подав заявку, і мене відібрали на 12-денний табір Ігор Нескорених. Його мета – надати можливість пораненим ве­теранам і військовослужбовцям спробувати різні адаптивні спортивні дисципліни за програмою ігор під наглядом досвідчених тренерів і лікарів. А обирати було з чого: баскетбол на кріслах колісних, велоспорт, вес­лування, волейбол сидячи, легка атлетика (біг, штовхання ядра/метан­ня диска), пауерліфтинг, плавання, стрільба з лука, настільний теніс.

– Усі види спорту – адаптивні, а учасники змагатимуться в категоріях, залежно від поранень, – каже капітан Валерій ОДАЙНИК із 143 ОНТЦ «Поділля». – Я зупинився на двох ігрових – це во­лейбол сидячи і баскетбол на візках, а з легкої атлетики обрав штовхання ядра. Під час занять ці види спорту мені найбільше сподобалися.
Коли дізнався, що представлятиму Україну в міжнародних змаганнях, аж розгубився, не очікував. Але готовий активно готуватися і викластися на всі 100%, аби гідно представити рідну країну.
До речі, в таборі познайомився із побратимами. Деякі з іще важчою ампутацією мають певні досягнення. Цікаво було поспілкуватися, подивитися, які шляхи реабілітації вони проходять, почерпнути для себе щось корисне, щось переосмислити, збудувати власний світогляд на майбутнє після реабілітації та повернення додому! Такі зустрічі надихають і повертають до життя, дають можливість відновитися і вчитися повноцінно жити заново.

Нині, як повідомив Валерій, тривають організаційні моменти, а на кінець липня запланований навчально-тренувальний табір для збірної України, де розпочнеться підготовка під наглядом професійних реабілітологів, тренерів і лікарів. Ігри Нескорених відбудуться 8-16 лютого 2025 року у Ванкувері та Вістлері.
Валерій Одайник у цивільному житті був тренером-викладачем К-ПНУ ім.Івана Огієн­ка. До лав ЗСУ долучився 2021 року. Після повномасштабного вторгнення готував мобілізованих бійців для подальшої служби
і виконання завдань за призначенням. Але написав рапорт і добровільно у складі Сил оборони поїхав у зону бойових дій. У січні 2023-го внаслідок підриву на ворожій міні зазнав важкого поранення і черепно-мозкової травми, втратив дві ноги та пальці на пра­вій руці, дуже постраждав від опіків. Сталося це поблизу с.Іванівське на Донеччині.
Під час відкриття турсезону-2023 понад 800 земляків зареєструвалися на благо­дійний забіг, аби допомогти Валерію з реабілітацією. На сайті «ПОДОЛЯНИНА» доступна стаття про подружжя військово­служ­бовців Одайників – «Родина міцна, як фор­теця».

Галина МИХАЛЬСЬКА, служба зв’язків із громадськістю 143 ОНТЦ «Поділля».