Неділя, 08 Вересня 2024 р.
18 Липня 2024

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ БІЙ

20 липня – Міжнародний день шахів


У всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Не виняток і Кам’янець-Подільський, адже тут шахи не просто гра, а справжня культура. Щороку в місті проводяться численні шахові турніри, які збирають як початківців, так і досвідчених гравців.
Цьогоріч із нагоди свята Кам’янець-Подільська міськрайонна шахова федерація організовує для кам’янчан турнір зі швидких шахів. Про це ми дізналися під час розмови з головою федерації Сергієм НИКИФОРЧИНИМ.

– Пане Сергію, коли саме Ви очолили шахову федерацію?
– 11 травня цього року в індру­стріальному коледжі, яким я керую, проводився представницький турнір загальноукраїнського рівня з шахів. Після нього зібралися провідні шахісти Кам’янця-Подільського, аби обговорити перспективи розвитку шахів у місті, і саме на тому зібранні було висунуто відповідну пропозицію. А 20 травня відбулося засідання федерації, де мене офіційно обрано головою. Моїм заступником став шахіст і тренер Вік­тор БОСАК.

– Які передусім мета і завдання турніру?
– Він присвячений Міжнародному дню шахів, і головною метою проведення цього турніру є спроба знову зібрати максимальну кількість земляків, які цікавляться шахами, показати, що шахи є в нашому місті, і вони мають твердий намір розвиватися.
Участь може взяти кожен, хто вміє грати в шахи. І було б дуже доб­ре, аби всі охочі завчасно реєструвалися. Попередня реєстрація до 19 липня, контакти організатора – victorbosak@ukr.net, тел.: 096-670-0692. На жаль, у нас наразі немає культури завчасної реєстрації, але ми з нашим молодим шаховим активом дуже хочемо, аби вона з’явилася.
Турнір буде проводитися 20 липня у приміщенні конференц-залу Кам’янець-Подільського фахового коледжу індустрії, бізнесу та інформаційних технологій.

– А де найчастіше відбуваються турніри в нашому місті?
– Упродовж минулого року більшість турнірів були проведені або у приміщенні навчального корпу­су індустріального коледжу, або у приміщенні гуртожитку №2.

– Чи можете розповісти про досягнення шахової федерації останнім часом?
– Якщо говорити про досягнення фе­дерації під моїм керівництвом, то, напевно, ще дуже рано, хоча є певні напрями, над якими активно пра­цюємо. І сподіваюся, що ближче до середини осені буде чим похвалитися, показати результати роботи.

– Хто виховав у Вас любов до гри в шахи?
– Навчив мене грати в шахи бать­ко, приблизно в 5-річному віці, але я ні в дитинстві, ні в юнацькому віці, ні більш зрілому шахами серйозно не займався. Людини, яка підсилила моє захоплення шахами, на жаль, уже немає серед живих. Це мій колишній колега, друг і мудрий наставник Олег МАНЖУЛОВСЬ­КИЙ. Він був фанатом і справжнім ентузіастом шахів, якого знає вся шахова спільнота Кам’янця-Подільського, він був відомий і далеко за межами нашого міста. Десь спостерігаючи за його пристрастю до шахів, почав більше захоплюватися ними. Хоча велике захоплення цією грою прийшло до мене недавно, десь півтора року тому, коли почали проводити турніри в коледжі серед дітей і дорослих, і сам почав брати в них участь.

– Нині набирає популярності гра в шахи онлайн. Чи самі практикуєте таке?
– Час від часу, навіть і доволі час­то граю в шахи в інтернеті, на різних платформах. Але зауважу, що участь у турнірі, який проводиться наживо, – це зовсім інші емоції. Більше до вподоби таки брати участь у звичайних турнірах, ніж віртуальних. Гра в шахи онлайн – це для підтримки форми, розвитку.

Сергій Никифорчин– До речі, в листопаді цього року ювілейна дата – 90 років від дня народження міжнародного гросмейстера Леоніда Штейна – уродженця Кам’янця. Чи планує федерація організовувати турнір на його честь?
– Торік федерація проводила меморіал Леоніда Штейна, тому що якраз було 50 років із часу його смерті, а цього року в нас амбітні плани – відновити Міжнародний шаховий фестиваль «Стара фортеця», відомий в Україні та за її межами, який проводили востаннє ще до повномасштабного вторгнення. Дуже хотілося б провести захід, тим більше є запит на участь у ньому від багатьох відомих українських шахістів. Хочеться зібрати всю шахову еліту України, або, можливо, її більшість, у нашому місті, нині активно над цим працюємо. Якщо вдасться провести і організувати цей турнір, то наступним кроком буде організація турніру в пам’ять Леоніда Штейна.

– Чи маєте пропозиції, як розвивати гру в шахи і надалі в нашому місті?
– Головна ідея нашої шахової федерації – це, власне, розвиток і популяризація шахів, збільшення масовості шахів. Особливим і дуже важливим напрямом є розвиток дитячих шахів. Маємо з колегами-­однодумцями переконання, що, крім тренувань і навчань, треба проводити якомога більше турнірів для дітей, бо саме з турнірів вони підвищують своє зацікавлення грою. Це особливі емоції, це азарт, це захоплення, тому в планах проведення низки дитячих турнірів в осінній період і протягом наступного року. Одночасно розуміємо, що потрібно розвивати і дорослі шахи. Цього року буде змінено формат проведення фіналу чемпіонату міста. Раніше у фіналі брали участь 10-12 най­сильніших гравців міста, то тепер плануємо зробити так, щоб у чемпіонаті міста взяли участь якомога більше шахістів. Проведемо турнір за швейцарською системою.
До Міжнародного дня шахів федерація організовує не лише рапід-­турнір, а й ще один захід. Спільно з головою ради ветеранів міста Миколою ЯЩУКОМ буде проведено сеанс одночасної гри, метою є збирання коштів для постраждалих від нищівного удару по лікарні «Охмат­дит». Проводити захід буде чемпіон­ка України до 18 років, кандидатка в майстри спорту Дар’я БОНДАР.
Міжнародний день шахів стає чудовою нагодою для всіх жителів і гостей міста згадати про важливість інтелектуальних ігор у нашому житті та залучити до них нових прихильників.

Сюзанна СИРОТЮК.