Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
5 Вересня 2024

МАТЧ ЛЕГЕНД: ТВОРИМО ІСТОРІЮ ВЖЕ СЬОГОДНІ

1 вересня відбулася подія, яка до останнього моменту була під сумнівом…
Усі 90-ті та нульові роки Кам’янець у будь-яких довідниках відзначався насамперед як історична столиця Поділля, а з іншого боку був відомий в Україні та всьому сві­ті завдяки екзотичному виду спорту та отримав статус мотобольної столиці Правобережної України. Отже, про міс­то знали через фортецю та мотобол.

Сьогодні в нас до мотоболу ставляться більше як до традиції, але так було до історичної події, яка отри­мала назву «Матч легенд».
У першу неділю вересня заради пам’яті загиблих кам’янецьких захисників – чемпіона світу з кікбок­сингу Романа ГОЛОВАТЮКА, воїнів 211 понтонної бригади та інших – відбулася благодійна спортивна акція. Мотобольний матч відіграли справжні ветерани подільського мотобольного спорту та сучасні гравці.

Історичне спільне фото команд «Поділля-Легенди» та «Поділля-Мотор» після матчуСергій МАКАРЕНКО, майстер спорту, команда «Поділля» (1979-1996), 65 років:
– Можу сказати, що мене на цьому полі не було 30 років. Сьогодні виїжджаю знову. Останнє, що пам’ятаю, як були шестиразовими чемпіонами незалежної України і володарями всіх кубків.

Віталій П’ЯНОВ, капітан команди «Поділля-­Легенди», 62 роки:
– Моє очікування від гри тільки одне – отримання задоволення для себе та глядачів.
Будучи присутнім на матчі, відчував сумніви не тільки з приводу того, чи варто очікувати від гри якогось спеціального драйву, але й просто було під запитанням, чи «пенсіонери-дідугани» взагалі виїдуть на поле. Проте вже після першого тайму стало зрозуміло, що «молодняку» доведеться нелегко.
Налякані авторитетом ветеранів молоді гравці «Поділля-Мотор» у перших таймах усе-таки тримали перевагу на своєму боці. Проте старшаки очікувано отримали іскру запалу, миттєво скинули втому останніх десятиліть – і досвід повернувся.
Програючи в першому таймі з рахунком 0:4, вже у третьому таймі легенди схилили рахунок на свою користь – 5:4. На початок 4-го тайму інтрига була максимальною – 7:7! Трибуни неочікувано для себе відверто божеволіли…
Численні вболівальники, які щиро вітали появу 71-річного майстра спорту міжнародного класу Володимира Даниляка на полі при старті гри, не прогадали. Досвід переміг молодість! Фінальний рахунок матчу 8:7 на користь легенд.

Сергій ШВАРЧУК («Шварц»)Сергій ШВАРЧУК («Шварц»), воротар команди «Поділля» (1985-2015), найкращий воротар Європи 1997 р., 54 роки:
– Відверто скажу, що такої гри навіть не очікував. Із третього тайму вже не відчував ні ваги, ні втоми.
Треба усвідомити, що більшість ветеранів ви­їжджали на наше мотобольне поле на радянській мототехніці. І сучасні агресивні мотоцикли – це була не просто новинка, а абсолютно новий досвід. Проте багаторічна практика та внутрішній драйв швидко підкорили сучасну техніку.
Навіть країна-агресорка і білорусь через соцмережі та фейсбук з інтересом слідкували за трансляцією цього легендарного матчу.

Володимир ДАНИЛЯК, майстер спорту міжнародного класу, команда «Поділля» (1979-2019), 71 рік:
– Я щиро радий, що ми змогли і показати таку гру, і зібрати кошти хлопцям на передову. Мотобол для мене – все! І команда в захваті від цього дійства. Насамперед у пам’ять про тих, хто зробив мотобол легендою як для Кам’янця, так і всієї України. Це В’ячеслав та Валерій Дідуки, Павло Тіхун, Валерій Мороховець, брати Волин­-кіни, Олександр Ажгиревич. Вічна їм пам’ять…

«Легенди» атакують! Із м’ячем капітан «Легенд» - МС із мотоболу Віталій П’янов, багаторазовий чемпіон і володар численних Кубків України. Ліворуч - капітан «Поділля-Мотор» В’ячеслав Янішен15 вересня, о 16.00, в Кам’янці-Подільсь­кому стартує календарний матч чем­піонату України з мотоболу (як завжди, за підтримки БФ «МіСт» ім.Михайла Савенка) між коман­дами «Поділля-Мотор» і «Дружба» (с.Ма­чухи, Полтавська область). Проте «Матч легенд» у нашому місті від сьогодні й назавжди за­лишиться знаковою подією в мотоспорті як України, так і Поділля.

Андрій РАДНЮК.

P.S. У жовтні цього року в кінотеатрі «Юність» буде спеціальна окрема презентація відеоролика огляду цієї історичної події.
Подяки: за інформаційну підтримку – газеті «Подолянин»; за прийом учасників і гостей «Матчу ветеранів» – Галині Локай та готельному комплексу «Ксенія», с.Вруб­лівці; за сприяння у проведенні турніру – Всеукраїнській благодійній організації «СІНЕРГІКОН».