П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Вересня 2019

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ ПДАТУ: ГРІЄМОСЯ БЕЗ НАСЛІДКІВ

Екологічно чисті, енергетично ефективні пелети нового покоління, які виготовляються із будь-якої біомаси (деревини, опалого листя, відходів із поля, городу, саду) успішно досліджуються в Кам’янці-Подільському. Уявіть, що ці відходи вже не треба спалювати, а можна сортувати і здавати для виготовлення якісного продукту для обігріву приміщень… Усе це здається фантастикою, але науковці ПДАТУ активно працюють, аби таке ноу-хау запровадити як у Європі, так і в Україні.

Тарас Гуцол на фоні унікальної установкиЗ вересня 2018 року на базі Подільського державно-технічного університету працює україн­сько-польська лабораторія, яка займається дослідженням диво-пелетів, що не лише зігріють, але й подбають про екологію.
І доки наші науковці на практиці з’ясовують, як переробляти біомасу, поєднувати різну сировину, максимально якісно її очищати, ми говоримо про всі ці процеси із проректором ПДАТУ Тарасом ГУЦОЛОМ.
– Тарасе Дмитровичу, як ви­никла ідея створення на базі університету лабораторії, яка займалася б новітніми технологіями?
– Наш ректор Володимир Іванишин щойно прийшов на посаду 2014 року, одразу поставив для працівників низку стратегічних завдань. Одне з них – залучення інвестиційних проєктів до університету. Завдяки активній роботі у цьому напрямку і було створено спільно з польською фірмою «DAK GPS» нашу лабораторію. До цього проєкту залучені Краківський аграрний університет, Варшавський університет природничих наук, вища школа Хелмі, приватні фірми «Galmet», «Bud­met Nocon», що займаються суперсучасними тепловими котлами і насосами, тобто всім, що пов’язано з біоенергетикою. Деякі такі котли вже представлені на ринку України, але більший попит на них у Європі, тому наші дослідження зорієнтовані на європейських виробників.
– За що саме відповідає українська сторона в обличчі лабораторії ПДАТУ?
– Ми проводимо різноманітні дослідження, пов’язані з термічною обробкою біомаси на спеціально виготовленій для цього унікальній установці польської фірми «DAK GPS», керівник якої пані Анна Розкош не раз відвідувала наш заклад і допомагала нам у процесі становлення лабораторії. На цьому обладнанні можна виготовляти сировину для палива покращених властивостей – торефікат. Це біомаса з поліпшеними енергетичними властивостями, але до складу якої можуть входити деревина, відходи з аграрного сектора, навіть органічне сміття. Ми не виготовляємо пелет, а досліджуємо біомасу: які суміші кращі, якою стане теплота їх згорання, які режими обробки обрати, якою буде зольність, емісія газів, ступінь гідрофобності тощо. Підлашто­вуємо все під нові європейські стандарти і котли 5 покоління. Європа виготовляє котли за іншими екологічними вимогами, отже, необ­хідні й відповідні пелети. Ми досліджуємо, якими вони мають бути з урахуванням потенціалу сировинної бази України. Завдяки якісній термічній обробці, ці пелети зовсім інші, тобто екологічно чисті. В Польщі немає такої лабораторії, тому всі розробки сучасного палива на наших плечах.
Ось так виглядають готові брикетиАле мета проєкту – не лише дослідження, але й зміна філософії й ставлення до енергозберігаючих технологій. Мусимо показати як європейцям, так і всій Україні, що можна використовувати дещо інше паливо – екологічно безпечне і якісне. Не просто спалювати, а енергетично ефективно спалювати. Бо коли ми, українці, кидаємо в котел зруб чи пелет, який просто спресований за традиційною технологією, то для Європи це вже минуле. На жаль, в Україні й досі не задумуються про екологію, а більше про масу. Якби в нас місцеві підприємства зацікавилися цією технологією, ми вирішили б чимало проблем, як-от спалювання сміття у приватних садибах, шокуюче засмічення наших лісів, переповнені сміттєзвалища. Практично всі органічні відходи можна переробляти – і взимку грітися пелетами, виготовленими з них.
– Чи здешевлює таке ноу-хау обігрів приміщень узимку?
– Зауважимо, що собівартість такого палива при всіх економічних розрахунках, на відміну від простої біомаси, збільшується на 10%, проте всі ці економічні показники залежать від використаної біомаси. Але наші енергоефективніші та екобезпечніші, простіше кажучи, на 90% наближені до вугілля. Пелети виготовляються з тієї ж біомаси, просто її ми термічно обробляємо, а вже потім робимо гранульоване паливо. Забираємо з неї вологість, смоли, хлор – і на ринок іде зовсім інший продукт. На 10% дорожчий, але на 30% енергоефективніший.
– А є якісь механізми співпраці із владою, інвесторами, аби в нас запровадити виготовлення екологічно чистого палива?
– Я би дуже хотів, щоб кам’янчани використовували ці технології. Ми як лабораторія можемо запросити інвесторів до співпраці, вже готові всьому їх навчити, аби відповідно до наших розробок і досліджень повністю побудувати завод.
Також запрошуємо до співпраці голів ОТГ, можливо, вони б зацікавилися ідеєю екозаводу, який би переробляв сміття. Біомаси у наших селах є чимало. Також запрошуємо школярів, студентів, виробничників приїхати до нас і подивитися, як можна по-іншому використовувати відходи і як безпечно опалювати приміщення. За цим майбутнє – наше і наших дітей!