Четвер, 28 Березня 2024 р.
22 Листопада 2019

АРТИСТИЧНІ, РАЦІОНАЛЬНІ Й СПОРТИВНІ

Гуменецька ОТГ від дня свого створення вражає активним підходом до здорового способу життя. Тут часто проводяться різноманітні спортивні змагання на першість ОТГ, члени сільських команд беруть участь у всеукраїнських змаганнях. Неабиякий внесок у розвиток спорту громади роблять мешканці Залісся Другого, тому недаремно село має гідну назву – «Найкраще спортивне село Гуменецької ОТГ». Тут пишаються волейболістами, як чоловіками, так і жінками, командою з перетягування каната, в приклад завжди ставлять і вихідця села, чемпіона України з боксу Севака Мартиросяна. Але це активне село славиться ще й артистами, письменниками та активістами, які обожнюють рідний край: оспівують його, пишуть про нього вірші. Про них усіх розповімо детальніше в нашій рубриці «Еліта на периферії».

МАЮТЬ ДОСЯГНЕННЯ НЕ ЛИШЕ У ЗМАГАННЯХ

– Дуже часто нас називають спор­тивним селом, запитують, як вдається досягати таких результатів, – розповідає і ділиться спортивним секретом староста сіл Ду­бинка і Залісся Друге Віталій СЬОМКО. – І справді, в нас що дорослому, що дитині лише скажи – і всі поспішають на змагання. І не просто так, аби відбути, а вкладають усі сили, щоб перемогти. На мою думку, коріння тягнеться ще зі шкільних років. У нашій школі завжди були гідні вчителі фізкультури, які не заганяли учнів, а прищеплювали їм любов до спорту. Чимось іншим це не поясню.
У волейболі ми були найкращими завжди. У чоловічій дорослій команді виступає наш Андрій Микитюк, який неодноразово ставав найкращим гравцем громади і району. Гідно представляють команду Тарас Радашко, Віталій Яловик, Олександр Снігур, Ярослав Гаврилишин, Віталій Стрельбіцький, Валерік Оганесян, брати Сікори – Артем та Влад. Приємно, що до цього виду спорту долучаються і дівчата. Маємо жіночу волейбольну команду, за яку грають односельчанки Вік­торія Яловик, Ірина Онуфрейко, Нас­тя Демишина, Лілія Стрельбіцька, Діана Богуцька, Марина Вітвіцька, Каріна Стрельбіцька, Софія Сінькова. Торік вони посіли перше місце у чемпіонаті району, двічі поспіль ставали чемпіонками громади. Хоча спортсмени мають роботу, декотрі навчаються, все ж завжди знаходять час для тренувань.
Вправно наша громада виступає і в конкурсах із перетягування ка­ната. У цьому виді спорту Гуменецьку ОТГ представляють односельці Олександр Продан, Максим Онуф­рейко, Володимир Чистяк, Олександр Демишин, Василь Демишин, Андрій Лівіцький та Василь Чоп’як. Не гірше виступають і наші жінки: Марина Ткачук, Марина Кульчиць­-ка, Катерина Лубинецька, Наталія Стрельбіцька, Світлана Сьомко, Тетяна Боднар.
Віталій СьомкоКрім спортивних перемог, староста розповідає і про досягнення Залісся Другого з часу об’єднання в Гуменецьку ОТГ:
– Радіємо, що в перші роки об’єднання ми в усіх селах зробили сучасне економне вуличне освітлення. Енергоефективні лампочки освітлюють навіть найвіддаленіші куточки наших вулиць. Крім того, нам встановили нові автобусні зупинки, таблички з назвами вулиць.
Практично вирішили проблему з вивезенням сміття – централізовано забираємо його двічі на місяць. Маємо 9 майдан­чиків для збиран­-ня. Вгодили односельцям і тим, що звели будиночок на кладовищі. Там зберігаємо інвентар, тому кожен, хто приходить на могилки до родичів, не носиться із сапами й граблями, а все бере тут і, прибравши, кладе на місце.
Цікаво, що в Заліссі Другому досить раціонально використовують як кошти, так і приміщення. Під одним дахом об’єднані кабінети зі старостатом, поштою та медпунктом. До речі, оперативно працюють завідувачка пошти Оксана Снігур і листоноша Людмила Брунько. Скрізь зроблені ремонти, разом не лише чистоту легше підтримувати, а й обігрівати приміщення.
Гідним умовам праці тішать­-ся медики. У теплі та з усім необхідним обладнанням приймають пацієнтів завідувачка ФАПу Катерина Чоп’як і медсестра Наталія Клівіцька.
– У всіх починаннях нас підтримує громада, голова якої Інна Абдулкадирова завжди підставить плече, допоможе не лише порадою, а й надасть кошти на реалізацію наших прохань. Допомагають нам і спонсори – підприємці, які працюють на території громади: Анатолій Кундис, Микола Кучер, Валентин Костецький, Роман Данилюк, Сергій Федорчук, Михайло Лубенецький, Володимир Янулик, Геннадій і Володимир Трушеви, Онік Мартиросян, Хачик Мартиросян, Світлана Дволінська.

І РОЗРАДЯТЬ, І ДОПОМОЖУТЬ

Вокальний колектив «Гармонія»Про раціоналізм у Заліссі Дру­гому заговорили ще 2015 року, коли Гуменецька ОТГ боролася за приміщення залісянсько другого інтернату. Заклад, що фінансувався з обласного бюджету, закрили, а на добротні приміщення задивлялися не одні завбачливі підприємці. Все ж громада виявилася сильнішою і перемістила в адмінкорпус колишнього навчального закладу відділення соціально-побутової допомоги, що працює від Гуменецького терцентру соцобслуговування. Очолює його Ольга ШЕВЧУК.
– Наше відділення на безоплатній основі надає соціальні послу­ги одиноким і самотнім людям похилого віку, сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, – розповідає Ольга Миколаївна. – Допомагаємо і людям, котрі мають рідних, щоправда, за регульовану платню. Загалом надаємо послуги 182 особам. А саме: перемо речі, стрижемо як чоловіків, так і жінок, шиємо та лагодимо одяг, косимо траву, ріжемо дрова, ремонтуємо житлові приміщення та прибудин­кові споруди, фасади, огорожі, фарбуємо, білимо, утеплюємо, штукату­римо, шпаклюємо, клеємо шпалери, реставруємо мури та грубки для опалення. Я пишаюся нашими працівниками, адже ніколи не чула на них скарг, а лише слова вдячності. Бо не тільки гарно виконають роботу, а й розрадять стареньких доб­рим словом, підтримають. Укотре переконуюся, що в нашій сфері будь-хто не працюватиме, бо ж мусимо не лише фізичну роботу виконувати, а й бути психологами, роз­радниками. Завідувач нашого відділення – Олена Демишина, разом із завгосподарством Анатолієм Фроловим, робітником із комплексного обслуговування будівель Андрієм Лівіцьким завжди готові підставити плече.
На своїх місцях і наш соцпрацівник Олександр Продан, і дівчата – перукар Ліля Продан, швачка Світлана Завадська, машиніст із прання та ремонту одягу Олена Онуф­рейко. За роки роботи ми вже по­вивчали не лише життєві долі підопічних, а й знаємо, коли в кого день народження. Пишаємося ювіляркою Зінаїдою Корчак, яка 11 березня відсвяткувала 101 рік.

ПЛЕЯДА ЗІРОК

Волейболісти ЗаліссяНа позитивний результат у Заліссі Другому працюють усі. Чого варті лише місцевий клуб і бібліотека. Господарює і в клубі, і в бібліотеці Людмила Гончарук. На бібліотечній ниві вона пропрацювала 24 роки. Залюблена в літературу, пісні й вірші рідного краю, не побоялася 2017 року взяти ще й культурну ношу. При Будинку культури працюють декілька творчих колективів: вокальний «Гармонія» і драматичний «Намисто», любительське об’єднання «Веселка», дитячий гурток художнього слова «Ліра». І понеслося: репетиції за розкладом, підготовка до різноманітних свят, виступи не лише в рідному селі, але й усій об’єднаній громаді. А з якою любов’ю Людмила Аполлонівна розповідає про артистів.
– Наші дівчата й хлопці – ще ті зірки. Треба веселої пісні – заграємо, заспіваємо та ще й затанцюємо.
Волейболісти ЗаліссяА хочуть глядачі чогось спокійнішого – втнемо й того. Ми майстри на всі руки, самі й сценарії пишемо до гумористичних сценок «Намиста», й перевтілюємося в найрізноманітніших героїв. І при цьому всьому це ж не професійні актори, а звичайні вчителі, соцпрацівники, прості люди, які щодня ходять на роботу, зай­маються господарством, мають сім’ї, дітей, онуків, але обов’язково двічі на тиждень залишають справи і йдуть до клубу на репетицію.
Дякую їм за таку самовідданість і любов до нашої справи, за те, що виступами ми прославляємо рідне село.
До залісянсько другої плеяди зірок відносять таких односельців, як Андрій Лівіцький, Василь Чоп’як, Людмила Гончарук, Інна Борисюк, Світлана Сьомко, Олена Онуфрейко, Наталія Стрель­біцька, Наталія Шатковська, Ганна Бзинко, Катерина Лубинець­ка, Марина Ткачук, Марина Кульчицька, Людмила Брунько, Вік­торія Яловик, Ірина Онуфрейко.
Із неабияким захватом Людмила Гончарук розповідає і про місцевого патріота, вчителя з ве­ликої літери, письменника Василя Цимбалюка, книги котрого з особливим трепетом зберігаються в бібліотеці. Приємно, що Василь Петрович свої вміння, знання, любов до українського слова передає учням не лише під час уроків, але й додатково на літературному гуртку «Бригантина». Його вихованці часто посідають призові місця в різноманітних літературних конкурсах.

ДБАЮТЬ ПРО ЗНАННЯ І ЗДОРОВИЙ ДУХ

Недавно місцевий навчальний заклад відзначав 25-ліття, відколи отримав статус загальноосвітньої школи I-III ступенів. Селяни рідну школу називають центром культурного розвитку, вогнищем краси. А воно й не дивно, адже таку любов до навчання, спорту, культури можуть прищепити лише люди, які по-­справжньому люблять предмети, що викладають, горять ними і цією любов’ю зігрівають усіх довкола. Ще 2016 року Залісянсько Другу ЗОШ об’єднали з місцевим садочком, відтоді з’явився новий навчальний заклад під назвою Залісянсько Другий НВК у складі ЗОШ I-III ступенів та ДНЗ. Навчаються тут 87 діток. Шкільним автобусом підвозять сюди учнів із Думанова, Дубинки, Залісся Другого.
Педагогічний колективІз 1995 року директором школи працює Валентин Костецький, який пильно дбає про учнів, учителів, постійно в пошуку і хвилюваннях, аби всім було затишно й комфортно. Усі його старання видно: утеплено задній і боковий фасади школи, замінено вікна в усіх кабінетах та коридорах, до невпізнанності відремонтовано кухню, актовий зал, учительську, проведено воду до навчального закладу, встановлено опалення в дитсадку. За попередні два роки обладнано молодші класи за стандартами нової української школи.
Гарні відгуки у школі й про завучок – завжди вимогливих, але справедливих: Катерину Карбовську та Ірину Коваль. До речі, в НВК особливий підхід до молодшої школи. Там ще до НУШ учителі молодших класів робили все можливе, аби діток заохотити вчитися, аби вони не лише мали міцні знання, а ще були креативними й творчими.
Селяни розповідають, що сильна в Заліссі Другому і старша школа. Звісно, на висоті й досягнення з фізкультури. Чима­-
ло хорошого почули ми про вчительку фізкультури Катерину Лубинецьку. В її арсеналі ли­ше за минулі роки близько сорока грамот, які здобули її вихованці у змаганнях різного рів­ня. А воно й не дивно, адже в сучасному й спортивному селі по-­іншому, напевно, і не могло бу­-ти. Тут же дбають про спорт і розвиток, тут у моді здоровий спосіб життя, а це чи не найбільша перемога.