Четвер, 28 Березня 2024 р.
3 Квітня 2020

ЗАЛИШАЙТЕСЯ ВДОМА!!!

Якщо не дослухатися до цього заклику, то страшно подумати, що всіх нас чекає. Адже, як бачимо зі щоденної статистики, коронавірус стрімко шириться Україною. За станом на 10 ранку 2 квітня, вже маємо 804 хворих, 20 людей померли і лише 13 одужали.

На Хмельниччині, за станом на 10 ранку 2 квітня, COVID-19 підхопили 7 людей, ще у стількох підозра на хворобу. На щас­тя, в переліку районів, звідки надходять хворі, Кам’янеччи­-ни немає. Лабораторне дослідження зняло підозру на COVID-19 у 21-річної житель­ки Гуменецької ОТГ, яка з 31 березня була на самоізоляції після контакту із хворим на коронавірус. У її випадку хвороба не підтвердилася.
Проте розслаблятися не вар­то. Адже таке враження, що більшість кам’янчан вважають себе безсмертними і замість карантину мають канікули. Біля Центрального і гуртового ринків люду чимало, про дистанцію навіть не йдеться. Щоправда, більшість таки дотримуються масочного режиму.
І це при тому, що відкриті лише декілька кіосків, м’ясний і ковбасний відділи, а на гуртовому стоять декілька яток, де можна купити овочі та фрукти.
Днями стало відомо, що МОЗ дозволяє відкрити продуктові ринки, однак торгівля має здійснюватися із дотриманням визначених вимог. Проте остаточне рішення про відкриття продуктових рин­ків мають приймати органи місцевого самоврядування.
А правила МОЗ прописало жорсткі та не всім під силу: на ринку може перебувати не біль­ше як один відвідувач на 20 кв. м торговельної площі; відстань між покупцями у чергах – не менш як 1,5 метра; торговці та покупці повинні мати засоби індивідуального захисту тощо.
Отже, наша влада з рішенням щодо відкриття поки не поспішає. Єдине, де дозволили торгувати визначеній кількості підприємців, то це на частині території гуртового ринку.
Не менше люду і на центральних вулицях міста, у парках і скверах, дворах багатоповерхівок і навіть на дитячих майданчиках. Така необдумана поведінка і байдуже ставлення до власного здоров’я і до здоров’я близьких спонукали міського голову Михайла СІМАШКЕВИЧА записати 30 березня відеозвернення. Закликав усіх залишатися вдома, а не блукати містом, повідав, що міська скарбничка на нулі, чиновники пішли у відпустку за власний рахунок, і подякував благодійникам, які допомагають медикам гідно озброїтися у протистоянні з коронавірусом.
Цього тижня МОЗ оприлюднило оновлені алгоритми допомоги хворим. Пацієнти з легкою формою недуги та ті, котрі одужують і не потребують нагляду лікаря, лікуватимуться вдома. Особи із групи ризику і ті, чиї симптоми характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг, – у лікарні. На Хмельниччині опорними лікарнями визначено Хмельницьку інфекційну лікарню, Дунаєвецьку та Славутську, але, в разі потреби, кількість закладів буде збільшуватися. Забір зразків біологічних матеріалів від пацієнтів із підозрою на коронавірусну хворобу братиме новостворена мобільна медична бригада. Також МОЗ наголосило, що медики мають працювати за затвердженими алгоритмами і стандартами, де вказано чіткі критерії, за якими люди підпадають під підозру на коронавірусну інфекцію. Якщо в них є ознаки гострого вірусного захворювання, їм повинні проводити тест на COVID-19.
Закликали у профільному міністерстві усіх громадян допомагати і пильнувати за сусідами, котрі повернулися з-за кордону. Наголосили, що самоізоляція протягом 14 днів є обов’язковою для всіх, хто звід­ти повернувся. Порушників поліціянти каратимуть чималим штрафом – від 17 тис. до 34 тис. грн.
Аби бодай якось стримати ма­сове поширення COVID-19, уряд планує запровадити жорсткіші заходи безпеки на період карантину – до 24 квітня. Зокрема, вже незабаром по всій території України можуть забо­ронити:
перебування в громадсь­ких місцях без маски;
 переміщення групою осіб більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей;
 перебування на вулиці осіб, які не досягли 16 років, без супроводу дорослих;
 відвідування парків, скверів, зон відпочинку, крім вигулу домашніх тварин однією особою, та у разі службової необхідності;
 відвідування спортивних і дитмайданчиків.