П'ятница, 29 Березня 2024 р.
13 Листопада 2020

КЛУБ СЕРЖАНТІВ: МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ ЗМІНИТИ НЕ МОЖНА

18 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ПРОФЕСІЙНОГО СЕРЖАНТА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ


Вилити душу, отримати фахову допомогу, зустрітися з друзями, пограти у більярд, послухати улюблену музику чи навіть зіграти самому, – тепер у сержантів та старшин є місце, де вони можуть усе це втілити в життя. 2020 рік у Збройних силах України оголошено Роком професійного сержанта. Неабиякий подарунок до свята підготував для них Кам’янець-­Подільський гарнізон: 18 листопада офіційно запрацює Клуб сержанта. До речі, в Командуванні Сил підтримки ЗСУ такий клуб відкривається вперше.

НАШИМ СЕРЖАНТАМ ПОЗАЗДРИЛА Б І ЄВРОПА

Клуб сержанта облаштували в частині колишнього Будинку офіцерів – це приміщення площею 200 кв. м не бачило ремонту зо два десятки років. Екскурсію для «Подолянина» проводить заступник начальника Об’єднаного навчально-тренувального центру Сил підтримки ЗСУ з морально-психологічного забезпечення підполковник Богдан БЕРКУТА.
У Клуб сержантів є окремий вхід, до якого веде асфальтована доріжка. Зайшовши всередину, можна декілька хвилин блукати коридором, розглядаючи плакати «Воїни. Історія українського війська» Українського інституту національної пам’яті.
Ліворуч – три кабінети: психолога, юриста і військового капелана. Далі заходиш у простору, світлу кімнату і зупиняєшся, розглядаючи з десяток емблем військових інженерних підрозділів. Усі вони нагадують мало не витвір мистецтва, адже вишиті на тканині. З-поміж них можна по­бачити і нову емблему, що від­недавна з’явилася в Об’єднаному навчально-тренувальному цент­рі Сил підтримки ЗСУ і стала нарукавним знаком для всіх військовослужбовців цієї частини.
– Затверджена вона Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Русланом ХОМЧАКОМ, – пояснює Богдан Олегович. – На емблемі, забарвленій золотом і сріблом, зображена гренада з чотирма вогнями, схрещена золотою сокирою і срібним смолоскипом. Гренада вказує на приналежність військової частини до інженерно-саперних підрозділів, а смолоскип – до навчально-тренувального центру. Чотири вогні гренади символізують чотири основні напрямки підготовки центру: інженери, хіміки, топографи і РЕБівці. Чорний і срібні кольори вказують на приналежність до навчально-тренувальних центрів Командування Сил підтримки ЗСУ, а блакитний та золотий – на розташування військової частини в Кам’янці-Подільському.
Поруч на сусідній стіні – емблеми вже згаданих підвидів Командування Сил підтримки: інже­нерні війська, війська топографічного та навігаційного забез­печення, військ хімічного і біологічного захисту та радіо­елект­ронної боротьби (РЕБ). Є в кімнаті величезна плазма та музичний центр, а також барна стійка, аби сержанти у вільний від роботи час могли випити гарячого чаю чи запашної кави, зручно вмостившись на м’якенькому дивані чи у не менш зручних кріслах.
Під вікнами в рядочок вишикувалися сучасні музичні інст­рументи, які стануть у пригоді, адже скоро буде створено сержантський музичний гурт.
В іншій кімнаті красується більярдний стіл, а поруч на стіні – плакат із гравцями і прапор футбольної команди кам’янецьких військовослужбовців «Фортеця». Звідси потрапляєш у конференц-зал, де є все необхідне для проведення офіційних зустрічей у затишній і комфортній атмосфері – до речі, днями тут провели першу. На підвіконні можна побачити коіни – пам’ятні монети, які нашим військовим презентували друзі та партнери з армій країн НАТО. А на видному місці – недавно розроблена монета Клубу сержантів. На аверсі зображений герб Кам’янця-Подільського, а на реверсі – гасло сержанта «Слідуй за мною – роби як я».
Розглядаючи свіжий ремонт, нові вікна, двері, підлогу, облаштовану вбиральню й навіть душову, не віриться, що донедавна тут усе знаходилося в занедбаному стані. Утім військові з Об’єднаного навчально-тре­нувального центру Сил підтримки ЗСУ та 48 інженерної Кам’янець-Подільської бригади довели, що не лише вміють захищати Україну, а й мають золоті руки. Майже чотири місяці їм знадобилося, аби привести тут усе до ладу.

НЕ ЛИШЕ ВІДПОЧИНОК, А Й ФАХОВА ПІДТРИМКА

Наш Клуб сержантів – на кшталт таких, що діють в арміях провідних країн світу. Перед початком будівництва наші військові зустрілися з колегами з Канади й дослухалися до їхніх порад.
– Завдання полягало в тому, аби в одному приміщенні створити умови для відпочинку, згуртування колективу, фізичного розвитку, проведення офіційних зустрічей, духовного виховання, психологічної реабілітації, надання правової допомоги, – розповідає Богдан БЕРКУТА. – Усі вимоги до роботи прописані в положенні. Створено раду сержантського клубу. Відвідувати його можуть члени клубу – сержанти військових частин міста. Однак на запрошення ради клубу сержантів можуть долучатися й інші військові Кам’янець-Подільського гарнізону.
Окремої уваги заслуговують кабінети фахової допомоги, де консультацію, підтримку і розраду може отримати кожен військовослужбовець нашого гарнізону. Владнати юридичні питання допоможе юрист Валерій ЩЕПАНСЬКИЙ. Заспокоїти серце і душу допоможе протоієрей, військовий капелан, благочинний Кам’янець-Подільського району отець Олександр ЦІСАР. Психологічну допомогу можна буде отримати у психолога Анатолія ЖАРОВА та офіцера від­ділення морально-психологічного забезпечення Оксани ХОПТІЙ.
– Тут можна буде не лише вилити душу, а й пройти психологічне тестування особового складу, який вирушає в ротацію, або після повернення зі сходу, – коментує пані Оксана. – Психодіагностика перед ротаціями дозволяє запобігти суїцидам чи іншим трагічним випадкам у зоні бойових дій. Якщо в когось виявляємо емоційне перенасичення, військового не відправляють у ротацію. Не менш важлива і післяротаційна діагностика, що дозволяє запобігти появі посттравматичних стресів. У разі їх виявлення, психологи працюють із рідними, аби допомогти комплексно.
Спілкування є конфіденційним, жодна інформацію не розголошується, а узагальнюється. Лише в такому разі людина може довіритися і вилити душу.
Уже два роки я працюю психологом. Спочатку військові остерігалися, боялися розголосу, однак тепер телефонують, просять призначити час і попрацювати з ними.
Створення Клубу сержантів частково відбувалося за кошти Чернівецької КЕЧі, але неабияку допомогу надали благодійники – давні друзі військових, яким щиро дякують начальник Кам’янець-­Подільського гарнізону, очільник військової частини А2641 полковник Володимир РОДІКОВ та весь особовий склад.