Четвер, 18 Квітня 2024 р.
27 Листопада 2020

ЩОБ БУТИ УСПІШНИМИ, ГРОМАДАМ ТРЕБА ПОДРУЖИТИСЯ З МАТЕМАТИКОЮ

Вибори нарешті закінчилися, маємо нових представників місцевого самоврядування, 15 ОТГ Кам’янець-Подільського району, чимало з яких ще донедавна були Дунаєвецького, Новоушицького, Чемеровецького районів, із новинок – і Кам’янець-Подільська міська ОТГ, яка ввібрала в себе села колишніх Довжоцької, Зіньковецької, Рихтівської сільрад, а також Колибаївської ОТГ. Обрали нову райраду, функції якої після децентралізації значно змінилися, в новій іпостасі постає і райдержадміністрація, сфера впливу якої ніби і збільшилася, але функції зменшилися. Як розібратися в усіх цих нововведеннях, що дасть нам укрупнення районів, і за якими правилами жити великій Ка­м’янеччині – говоримо із головою Кам’янець-Подільської РДА Анатолієм БЕРНАШЕВСЬКИМ.

Анатолій Бернашевський– Анатолію Вячеславовичу, наші читачі часто запитують, що дає нам укрупнення району. Масштаби збільшилися, а як відобразиться це на мешканцях краю?
– Кам’янець-Подільський район тепер складається з 15 ОТГ із загальною кількістю населення понад 312 тисяч жителів та адмінцентром у Кам’янці-Подільському. Найпотужніша – Кам’янець-Подільська міська з найбільшим бюджетом. Також наш район утворюватимуть території Дунаєвецької міської, Гуківської, Гуменецької, Жванецької, Китайгородської, Маківсь­кої, Орининської, Слобідсько-­Кульчієвецької сільських, Закуп­ненсь­кої, Новодунаєвецької, Но­воушицької, Смотрицької, Старо­ушицької, Чемеровецької селищних терито­ріальних громад.
Для пересічних мешканців позитиви підготувала децентралізація, яка максимально наближує послуги для людей, хоча території громад значно укрупнюються. Ска­жімо, селяни із деяких ОТГ уже давно не їздять до міста по адмінпо­слуги, адже отримують їх на місцях у ЦНАПах, або через старост передають документацію тощо. За необхідності створюватимемо й запроваджуватимемо надалі структури, які полегшуватимуть надання послуг. Щоправда, кожна громада мусить обов’язково враховувати їх доцільність. Скажімо, активно працюємо над створенням сучасного ЦНАПу в Оринині, народний депутат Ігор Марчук допомагає у цьому, вже з його підтримкою створили такий центр у Староушицькій ОТГ. Бачу, мешканці Чемеровецької ОТГ активно послуговуються Кам’янець-­Подільським районним центром, їм ніхто і не боронить, але вважатимуть за потрібне створити в себе – нехай рахують доцільність, а ми завжди готові підставити плече.

ЕКОНОМИТИ, ГОСПОДАРЮВАТИ, ЗАРОБЛЯТИ

– Адміністративно-терито­ріальна реформа проводиться в турбо-режимі. Чи прописані функції місцевого самоврядування?
– 17 листопада Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо впорядкування організації та ді­яльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій. Прийняття цього законопроєкту дозволить місцевій владі повноправно управляти фінансами, землею, ресурсами, вирішувати нагальні питання життєдіяльності громад. Врегульовується порядок функціонування органів місцевого самоврядування ОТГ, районних рад і РДА на новій терито­ріальній основі. А також – питання правонаступництва нових районних рад, сільських, селищних, міських рад та їхніх виконавчих органів.
Гроші тепер будуть спрямовуватися виключно на ОТГ. Громади їх засвоюватимуть на власний розсуд, тому нині дуже серйозна відповідальність саме на депутатах місцевих рад, і вони мусять правильно розподіляти надані кошти. Якщо раніше субвенції надходили в районний бюджет, скажімо, як освітня чи медична, то нині все в ОТГ. Весь цей період децентралізації, поки голови, депкорпус вживалися в нові ролі, дуже багато питань закривав бюджет району. Це пільгові перевезення, лікарні, ПМСД, територіальні центри, ремонти садочків, шкіл тощо. Нині всі ці функції лягають виключно на громади. Уже не вийде головам скласти руки і звалити все на район. Тепер треба працювати і навчитися дуже гарно рахувати, економити, господарювати, заробляти. Якщо перші ОТГ, які створювалися, отримували кошти з бюджету розвитку, то тепер їх уже не буде. Практика засвідчила, що дуже багато громад почали працювати на бюджет проїдання. Вони почали роздувати неадекватні штати. Візьміть хоча б Слобідсько-Кульчієвецьку ОТГ, у штаті якої 69 осіб лише в апараті ОТГ. І вона не одна така. При тому, що в РДА всього 58 спеціалістів.
Треба всім громадам новоутвореного Кам’янець-Подільського району напрацювати механізм взаємодії, аби компактно налагодити роботу всіх служб. Щоб створити відділ при ОТГ, треба найняти на роботу мінімум трьох спеціалістів. Три множимо на 15 – і виходить серйозна сума. А навіщо, якщо з цією роботою впораються 12 осіб на весь округ. Скажімо, освітніх методистів для об’єднаного округу не тре­ба в кожній ОТГ, а вистачить 12 спеціалістів при районному центрі для всіх 15 громад. Треба довести компактність, а не так, щоб на три школи було 8 спеціалістів. Служба у справах сім’ї також може одна впо­ратися в усьому окрузі. Соцзахист залишається централізованим. Кожен окремий відділ створювати у громаді нелогічно, бо ми об’єдналися, щоб оптимізувати штати, а не навпаки – розширювати їх.
Особливе питання із територіа­льним центром соціального обслуговування у Старій Ушиці для людей похилого віку. Район раніше фінансував його. А тепер громади мають об’єд­натися, аби втримати цю структуру. Без розуміння одне одного, співпраці та взаємодопомоги каші не зваримо. Необхідно всім разом вибудувати модель, аби не зруйнувати, а утримати, розвинути.
Закликаю відкинути амбіції й почати дружити з математикою. Наша команда, щойно прийшла до влади, провела аудит. Запланували, правда, серйозніший із представниками Управління Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області, але коронавірус завадив такій масштабній перевірці. Тому обійшлися детальним аналізом сіл, сільських рад. Але й того вистачило, щоб зрозуміти, де, кому і на чому можна економити. На недопрацювання вказали всім головам громад. Сподіваюся, якщо не вони, то їхні наступники, яких у жовтні обрав народ, зроблять роботу над помилками. Якщо не зроблять – вказуватимемо, доки не зроблять.

НЕ ДОРОГАМИ ЄДИНИМИ

– Якщо вже зачепили тему виборів, то, на вашу думку, провладна партія пройшла перевірку виборами?
– Давайте опрацюємо відповідь на це запитання через призму Кам’янець-Подільського району. Через коронавірус ми мали величезні проблеми із надходженням у бюджет, але сьогодні вийшли на нормальні показники і бюджет району виконали на 102%. Дефіцит бюджету подолали за рахунок активної взаємодії із підприємцями, активної роботи нашої команди. Ми провели дуже багато зустрічей із населенням, вивчили проблематику сіл. Багато гарячих запитань нам ставили, але все було адекватно пропрацьова­-но, і люди побачили, що влада може бути дієвою, що вона дослухається до селян. Свою позицію і висловили голосуванням. Рівень довіри до влади в Кам’янець-Подільському районі найвищий в області. За що я і дякую виборцям. Ми знову отримали кредит довіри. І мусимо робити все, щоб люди не розчарувалися.
Приємно констатувати, що Ка­м’я­нець-Поділь­ський район одним із перших закінчив ямкові ремонти, побудував багато місцевих доріг у селах. Найбільші – Привороття – Чорнокозинці, в Гуменцях. Місцевих доріг з асфальтним покриттям побудовано близько 40 кілометрів. Наголошую, це дороги в селах, про які навіть не мріялося, але ж вони будуються і за державні кошти. Всі поточні ремонти закінчені у визначені строки. Від цем­заводу яка була жахлива дорога, а на Стару Ушицю? Нині ж си­туація в рази краща. Наскільки більше туристів туди почали приїжджати. Звісно, старо­ушицький напрямок необхідно капітально ремонтувати. Тому закладаємо програми співпраці з Державним фондом регіонального розвитку. Раніше район був обділений коштами із цього фонду. Чому так склалося – запитання не до мене. Але треба починати спочатку.
– Саме через будівництво доріг часто і критикують команду президента, мовляв, кошти спрямовують не на лікування хворих на коронавірус, а на будівництво.
– Політики всіх рангів усі роки незалежності України спекулювали на темі доріг. А тут, прийшли і просто їх роблять. Продовжуємо ремонт кам’янецької об’їзної, який почали два роки тому. Містяни хвилювалися, що наша команда зупинить ці роботи. Але ми не лише не зупинили і плануємо закінчити до кінця року, але й почали багато нових будівельних проєктів. Вартість цьогорічних етапів робіт лише на об’їзній складає 78 мільйонів гривень. Скільки ж досі водії мучилися, бо чиновники десятиліттями називали це будівництво непідйомним. Це ж стосується закинутих сільських доріг. Вони помаленьку, але ремонтуються.
Попри велику захворюваність на коронавірус, район гідно справляється із пандемією. На щастя, в нас ковідні хворі в коридорах ЦРЛ не лежать, кисню вистачає, їм надається якісна допомога. Так, умови в деяких палатах районної лі­карні мені також дуже не подобаються. Але це не я довів їх до такого стану, інфекційні відділення в Орининській та Староушицькій лікарнях також не я закривав, а вони нині дуже згодилися б. Наша команда спрацювала вчасно, і райлікарня отримала підвищення зар­плат, на лікарню почало виділятися багато коштів.
Уже подали проєкти ремонту приміщення ЦРЛ на 10 мільйонів гривень. Хочемо паталогоанато­мічне відділення зробити, порахували, що коштуватиме воно 6 мільйонів, інфекційне відділення треба зробити. Є можливість виконати це за державні кошти. Зареєстрували ці проєкти в ДФРР. Хочемо включити декілька шкіл до програми Великого будівництва, садочок із нуля зробити. Щоб показати, яким повинен бути сучасний освітньо-виховний заклад для малюків. Заклали програму будівництва ЦНАПу в Орининській ОТГ.
Усі ці проєкти – це активна спів­праця РДА, ОДА та народного депутата Ігоря Марчука. Результатів такої співпраці вже маємо чимало. Виконувалися вони завдяки Програмі соціально-економічного розвитку регіону, яку ініціював та активно впроваджує на Кам’янеччині та Новоушиччині Ігор Петрович.
Зокрема, 1 мільйон 348 тисяч 563 гривні спрямовано на реконструкцію Будинку рад у с.Дубинка, 2 мільйони 136 тисяч 36 гривень виділено на капітальний ремонт шкіль­ної котельні в с.Вільхівці. На суму 1 мільйон 159 тисяч 268 гривень профінансовано будівництво ЦНАПУ в Старій Ушиці. В рамках Програми профінансовано й будівництво двох сучасних мультифункціональних майданчиків у Старій Ушиці та Оринині на суми 1 мільйон 700 тисяч гривень та 1 мільйон 738 ти­сяч 900 гривень відповідно. Планується, що майданчики включатимуть як футбольне, так і волейбольне поля.
Особливу увагу народний де­путат зосереджує і на забезпеченні закладів охорони здоров’я. Так, відповідно до Програми соціально-­економічного розвитку, 386,2 тисячі гривень спрямовано на придбання обладнання для ІФА-тестування для ЦРЛ, 400 тисяч гривень – на придбання 2 аналізаторів сечі та 2 гематологічних аналізаторів для потреб амбулаторій загальної прак­тики сімейної медицини Старої Ушиці й Оринина. Всього 15 хвилин – і аналізи крові та сечі готові. І не треба нікуди їхати.
Виділено 500 тисяч гривень на придбання апарату ПЛР-тестування для Кам’янець-Подільської міської лікарні на умовах співфінан­сування. Кам’янець-Подільський перинатальний центр поповнився новим сучасним УЗД-апаратом вартістю понад 630 тисяч гривень.
Багато користі приніс для нашого розвитку і приїзд президента на Кам’янеччину. Завдяки держав­ній програмі «Відновлення історичних цінностей», яка впроваджуватиметься наступного року, проводитиметься реконструкція Чорнокозинецького замку. Завдяки цій же програмі, яка розрахована на три роки, розвиватимемо туристичні маршрути не лише до Бакоти, Вруб­лівців, до печери «Атлантида» та інших туристичних цінностей, якими такий багатий наш округ. Прораховується все: від якісних доріг до цих туристичних родзинок, закладів інфраструктури і навіть до вказівників.
– Ми обрали районну раду. Працює й РДА. Якщо функції РДА уже трохи окреслюються, то які обов’язки депутатів райради?
– За Кам’янець-Подільською РДА залишається наглядова функція за роботою ОТГ, законністю прий­нятих депкорпусами рішень. А також робота відділів та служб, доцільність яких визначать ОТГ. Бо ж вони їх і фінансуватимуть. А районна рада працюватиме, аби передати на баланс громад приміщення, землі, школи, садочки, ФАПИ та ПМСД, які раніше були на балансі району. Правонаступником райрад, які ліквідувалися у зв’язку з укрупненням району, стає Кам’янець-Подільська райрада. На мою думку, існуватиме ця рада недовго – поки буде що передавати. Але життя покаже.
Змін багато, а роботи ще більше. Часу на розкачування ні в ново­обраних голів, ні в депутатів немає, бо планів дуже багато, суспільство вимагає покращень, виконання передвиборчих обіцянок, а їх необхідно виконувати, незважаючи на приналежність до тих чи інших політичних сил.