П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Січня 2021

СПРАВА ВОДОЛІКАРНІ: ВИСНОВКИ КОМІСІЇ

Послуги водолікарня надає на нових площах, а старе приміщення – під бульдозером, – така картинка сьогодні вимальовується на вул.Пушкінській, 31.

Фото Сергія Коваленка зі сторінки Дмитра Костюковича у фейсбукуДоля старого приміщення водолікарні й цього тижня стала топ-темою обговорення в соцмережах та приводом для пресконференції. Річ у тім, що комісія щодо перевірки законності будівництва на території міської лікарні, про створення якої ми повідомляли минуло­-го тижня, оприлюднила власні висновки 19 січня.
На зустрічі із журналістами радник міського голови з правових питань Дмитро КОСТЮКОВИЧ, опираючись на офіційні документи, вказав на всі порушення:

– Земельна ділянка площею 39 соток, на якій здійснюються будівельні роботи, є комунальною власністю міської ради. На цій ділянці є фізіотерапевтичний корпус, більше відомий як водолікарня, власником якого теж є міська рада, і який підпав під демонтаж. А ось балансоутримувачем, тобто користувачем, є Кам’я­нець-Подільська міська лікарня. Ми встановили, що головний лікар міської лікарні уклав у звичайній письмовій формі договір із приватним підприємством «Капітал-Буд сучасне будівництво», за яким передав йому право на забудову, поклавши ще й зобо­в’язання за власні кошти здійснити демонтаж існуючих на ділянці споруд із наступною передачею придатних до експлуатації будівельних матеріалів. Тобто, головний лікар, який одночасно є депутатом міської ради, одноосібним рішенням без будь-яких попередніх рішень міської ради, виконавчого комітету, інших органів місцевого самоврядування уповноважив приватне підприємство демонтувати комунальну будівлю площею 1245 кв. м.
Цей договір на право забудови земельної ділянки є об’єктивно недійсним. Бо за законом лише власник земельної ділянки, тобто міська рада, має право надати її в користування іншій особі. А Ка­м’янець-Подільська міська лікарня є лише користувачем цієї земельної ділянки.
Вражає позиція поліції. Неод­норазово викликали наряд на місце, де здійснюється демонтаж при­міщення водолікарні. Коли екс­каватор руйнує комунальну власність, ці дії мають бути невідкладно припинені. Поліція, виїжджаючи на місце, фіксувала цей факт і їхала у відділ.
Дані щодо порушення не внесено в реєстр досудових розслідувань і не відкрито кримінальне провадження. Хоча такі дії під­падають під низку статей кримінального кодексу, і санкції там досить серйозні.

До слова, радник народного депутата Ігоря Марчука Руслан ДУДЗЯК, який також увійшов до складу комісії, додав, що за­будовник проігнорував рішення комісії призупинити роботи на 10-денний термін до моменту розгляду всіх документів.
Рекомендації, які надала йому комісія, зачитав міський голова Михайло ПОСІТКО:

– Комісія рекомендує міському голові розглянути питання щодо проведення службового розслідування неналежного виконання та перевищення головним лікарем міської лікарні службових пов­новажень, ігнорування ним доручення міського голови, ненадання комісії певних документів, а також відсторонити головного лікаря від виконання обо­в’язків;
– вжити відповідних заходів задля проведення аудиту департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста; звернути увагу щодо контролю за рішенням виконкому «Про затвердження актів обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню»; звернутися до правоохоронних та судових органів.

Як прокоментували «Подолянину» в Кам’янець-Подільському районному управлінні поліції, порушено криміналь­не провадження за ч.2 ст.367 (службова недбалість, що спри­чинила значні наслідки) ККУ.
Наразі проводиться досудове розслідування, з’ясовуються всі обставини справи.

P.S. 20 січня завдяки активній позиції небайдужих кам’янчан будівництво вдалося припинити. У поліції повідомили, що будівельну техніку вилу­чено в рамках кримінального провадження до з’ясування обставин.