Субота, 20 Квітня 2024 р.
2 Квітня 2021

ПЕРЕЗИМУВАЛИ ГАРНО, ГОСПОДАРЮЄМО ВПРАВНО

На полях «Авант-Агро»На полях Кам’янеччини нарешті активно киплять весняно-польові роботи. У департаменті розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА звітують, що сільськогосподарські підприємства області посіяли перші 200 га ячменю та 100 га вівса. Підживлення озимих культур в області майже завершено.
Підтверджують це і кам’янецькі гос­­подарі. Зокрема, керівник ПП «Авант­Агро» Андрій ВАНАТ каже, що вже закінчили підживлення ріпаку та озимої пшениці. Правда, посівна у цьому господарстві почнеться наприкінці квітня – на початку травня, коли сія­тимуть соняшник і кукурудзу.

Весняно-польові роботи в нас у розпалі, – розповідає Андрій Петрович, – почали підживлення ще по мерзлоталому грунту, взялися за позакореневе в рядок, внесли безводний аміак під посів соняшнику, кукурудзи. Кропимо ріпак, бо є шкідники. Парадокс, але в цей час ми ще ніколи не кропили, а тепер змушені. Через те, що зими нехолодні, багато шкідників. Ріпак з осені був непоганий, навіть кращий, ніж очікували, хвилювався, що може випріти, але вистояв, гарний тепер. Є що їсти, тому й шкідник вилазить. Це друга причина. Озимина перезимувала добре, тому не було потреби пересівати її ярими культурами.
А на полях ПДАТУ посівну планують почати з вівторка, першим буде ярий ячмінь.
Наразі закриваємо вологу, проводимо передпосівну культивацію. Орієнтовно після католицького Великодня візьмемося за сівбу, – планує директор науково-дослідного центру «Поділля» ПДАТУ Валерій ЧАПАЙ. – Почнемо з ярого ячменю, за декілька тижнів сіятимемо сою. Пшениця перезимувала добре, в нас була пізня сівба, вона ще нерозкущена, все ж результат радує око.
Посівну проводимо в оптимальні строки. Хоча в минулі роки починали раніше. Все залежить від погодних умов. Цьогоріч весна затяжна, чергуються дощі, сніг, немає стабільного температурного режиму. А торік ярий ячмінь посіяли ще до 8 березня.
Усе ж радує, що вологи вистачає, а теп­ла дочекаємося.