П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Квітня 2021

ЯК СТАТИ ВЛАСНИКОМ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

В Україні триває земельна реформа. Через це в земле­власників, орендарів і потенційних покупців земельних ділянок сільськогосподарського призначення виникає багато запитань, зокрема й про те, як отримати у власність ділянку.

Порядок безоплатної приватизації ділянок громадянами із земель державної або комунальної власності роз’яснює юристка Новоушицького бюро правової допомоги Анастасія НЕБОРЕЦЬКА.
Розділом IV Земельного кодексу України передбачено порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами із земель державної або комунальної влас­ності.
Перше, що вам необхідно зробити, – це знайти вільну ділянку, визначитись із цільовим призначенням та її орієнтовними розмірами. У цьому допоможуть органи, які уповноважені надавати землі у власність громадян, або можна звернутися до Публічної кадастрової карти (map.land.gov.ua).

ЯКУ ДІЛЯНКУ МОЖНА ОТРИМАТИ

Закон надає громадянам можливість отримати безоплатно такі ділянки:
• для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільгосппідприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де розміщене фермерське господарство;
• для ведення особистого селянського господарства – не більше як 2 га;
• для ведення садівництва – не більше як 0,12 га;
• для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше як 0,25 га, у селищах – не більше як 0,15 га, в містах – не більше як 0,1 га;
• для індивідуального дачного будівництва – не більше як 0,1 га;
• для будівництва індивідуальних гаражів – не більше як 0,01 га.
Громадяни можуть отримати ділянки в межах зазначених норм за кожним видом використання. Тобто, особа може приватизувати шість земельних ділянок різного цільового призначення з наведеного переліку.

КЛОПОТАННЯ ПРО НАДАННЯ ДІЛЯНКИ

Наступним етапом є підготовка клопотання про надання земельної ділянки (ч.6 ст.118 Земельного кодексу України) та подання його:
• до сільської, селищної, міської ради – щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту;
• до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) та його територіальних органів – щодо земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів.
У клопотанні необхідно зазна­чити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, де зазначено бажане місце розташування ділянки, та погодження землекористувача (у разі вилучення ділянки, що перебуває в користуванні інших осіб).
Отримавши та зареєструвавши ваше клопотання, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування зобов’я­заний розглянути його в місячний строк і надати або відмовити в наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Підстави для відмови в наданні такого дозволу передбачені ч.3 ст.123 ЗКУ.
У разі, якщо в місячний строк із дня реєстрації клопотання відповідний орган не надав дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову, особа в місячний строк із дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення Проєкту землеустрою щодо відведення ділянки без надання такого дозволу, про що письмово треба повідомити відповідний орган виконавчої влади або місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із зем­леустрою щодо відведення ділянки.

РОЗРОБКА Й ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПРОЄКТУ ЗЕМЛЕУСТРОЮ

Проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки розроб­ляється землевпорядниками на підставі укладеного з ними договору. За послуги землевпорядника доведеться заплатити певну суму.
Після погодження проєкт землеустрою необхідно затвердити в органах місцевого самоврядування. Процедура триває протягом двох тижнів із дня отримання погодженого проєкту. Її результатом буде ухвалення рішення про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення ділянки та надання її у власність, що передбачено ч.9 ст.118 ЗКУ. Часто органи місцевого самоврядування відмовляють громадянам у передачі ділянки у власність саме на цій стадії, однак Земельним кодексом передбачено, що така відмова може бути оскаржена в суді.

РЕЄСТРАЦІЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ

Останнім кроком для отримання ділянки у власність є реєстрація права власності на неї. Для цього необхідно звернутися до державного реєстратора в ЦНАП або до нотаріуса за місцем розташування ділянки.
Перелік документів, необхідних для держреєстрації права влас­ності, включає:
• заяву на проведення реєстраційних дій;
• паспорт та ідентифікаційний код;
• рішення органу виконавчої вла­ди або органу місцевого самоврядування про передачу ділянки у власність;
• витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
• квитанцію про сплату адмін­збору.
Подати таку заяву ви можете особисто або через уповноваженого представника. Строк розгляду заяви державним реєстратором складає 5 робочих днів.

* * *
Безкоштовні консультації з правових питань, роз’яснення законодавства (для всіх без винятку осіб), а також безоплатні послуги захисту та представництва в суді (для незахищених верств населення) можна отримати у Центрах із надання без­оплатної вторинної правової допомоги й бюро правової допомоги.
Проконсультуватися та дізнатися адресу найближчої точки доступу до безоплатної правової допомоги можна за номером 0-800-213-103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

За інформацією Центру БПД.