П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Квітня 2021

І ЗАСАДИВ ВІН САД ТА ЛІС…

З його легкої руки все росте та родить. Напевно, тому, що ду­же добрий чоловік і, звісно ж, вправний господар. Житель Чаба­нівки 86-річний Іван НЕСТЕРУК не уявляє життя без саду, лісу, тому й постійно в пошуку, садінні та догляданні деревець.

Он і недавно він виростив та подарував 35 саджанців каштанів Чабанівському старостату. Ці дерева було висаджено біля місцевого нового кладовища. Героєм себе чоловік не вважає, каже, що багато праці не вклав. Усе ж користь громаді приніс.

Я 17 років пропрацював у Староушицькому лісництві, там і набув досвіду та вмінь, люблю цю справу, тому протягом усього життя постійно щось саджаю. Стіль­ки дерев насадив, поки в лісництві працював, що й не перерахуєш нині, дуже люблю це. Свій сад заклав, але ж він не безкінечний, тому й пе­рейшов на вулиці громади, – розповідає Іван Петрович. – Назбирав каштанів, посадив на 7 сантиметрів углиб. На хорошій площі за рік виріс саджанець до 60 сантиметрів. Дворічні саджанці виса­джують, як зазвичай у лісі дерева, однорічні також можна садити. Чим менше років деревцю, тим краще приймається. Це стосується і плодо­вих дерев. Скажімо, черешня-трирічка заново практично не вкоріниться.
Раніше територію нашого кладовища обсаджували грабом. Але занехаяли ті дерева, насадили нові, то худоба з’їла. Але сподіваюся, що каштани ростимуть.
Саджали їх разом зі старостою нашого Чабанівського округу Олександром Остапчуком, сусідами Анатолієм та Олександром Шевчуками, іншими хлопцями-помічниками з наших сіл. Усі вони відповідально підійшли до роботи.

Іван Петрович, як ніхто, розбирається в людях, адже пропрацював із ними все життя, понад 34 роки безперервно був секретарем Чабанівської сільради. Зі скількома головами цієї сільради працював, скільки реформ пережив, на посаді зустрів і незалежність України. Нині на пенсії, а все ж, як може, долучається до активного життя громади, робить усе, аби вона була зеленішою і гарнішою.