П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Липня 2021

В АТМОСФЕРІ НАУКОВОСТИ Й АРИСТОКРАТИЗМУ

Нове десятиліття задекларувало свій прихід неймовірними викликами та завданнями. Вони різноманітні, навіть часто полярні. Їх продукують у життя художники і літератори, фізики і біологи, застосовуючи при цьому пензлі та слова, пробірки та функції. Над вирішенням соціальних завдань ламають голови політологи і психологи.

Наукове товариство Малої ака­демії наук міського ліцею «Поступ» народилося майже одночасно з ліцеєм. 30 років історії «Поступу» – це час загартування і невпинного творчого пошуку. В закладі за цей час зросла плеяда вчителів, які успішно здійснюють керівництво науково-дослідницькою діяльністю учнівської молоді. Упродовж останніх 10 років у складі наукових керівників 20% викладачів вищої школи і 80% – учителів ліцею. Розкривати обдарування ліцеїстів, вести їх шляхом самовдосконалення та самоствердження під силу лише таким науковим керівникам, як Сергій Атаманчук, Галина Копцевич, Галина Левицька, Наталія Піщук, Людмила та Андрій Пристаї, Людмила Рудик, Юрій Смольницький.
Хіба хтось може заперечити той факт, що команда працює злагоджено і конструктивно тіль­ки тоді, коли її очолює ефективний керівник? Упродовж 17 років саме таким лідером є заступ­ниця директора Галина Дем­-чук, яка не просто живе своєю справою, а й спонукає і колег, і ліцеїстів до творчого пошуку, запрошує до співпраці викла­дачів вищої школи, тих, хто горить неспокоєм юних першовідкривачів. Саме тому незмінни­-ми науковими керівниками лі­цеїс­тів є кандидати наук Кам’я­нець-­Подільського національного університету імені Івана Огієнка Олексій Зеленський, Максим Козак, Маріанна Плахтій, Вадим Понеділок, Сергій Сидорук. Неоціненними є вимогливість та самодисципліна Гали­ни Демчук, помножені на почуття особистої відповідальності за успіх кожної дитини. Звідси – такі високі результати. Саме зав­дяки такому творчому неспокою ми щороку з величезним захопленням спостерігаємо, як на п’єдестал тріумфаторів підні­мається команда ліцеїстів, щоб відчути насолоду від перемо­ги. Ви тільки вдумайтеся: за останні 10 років 18 ліцеїстів ста­ли переможцями III (заключ­ного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту по лінії МАН України.
Уже три роки поспіль міська влада нагороджує грошовими преміями талановиту молодь Кам’янеччини. Для юних обдарувань це і перші гроші, зароб­лені інтелектуальною працею, і перше вагоме свідчення власної значимости.
Тому я горда тим, що маю честь бути директоркою закладу освіти, в якому панує атмо­сфера науковости й аристократизму.

Тамара КОВАЛЬСЬКА, директорка ліцею.