Четвер, 28 Березня 2024 р.
2 Липня 2021

«ІНІЦІАТИВА» ЗНОВУ В ОФЛАЙН

25 червня форум розвитку громадянського суспільства і молодіжної політики «Ініціатива’21» знову відчинив двері до сесійної зали міської ради. Протягом дня глядачі та учасники дискутували про розвиток міста, презентували власні здобутки… та навіть спробували себе як професійні актори.

 

 

 

 

Андрій Заяць– «Ініціатива» починалася 2013 року як маленька подія до Дня молоді. Пізніше ми зробили захід про молодіжну політику та роботу громадських організацій у Кам’янці-­Подільському, а далі продовжили розвиватися. Розширювалися, робили різні тренінги та воркшопи, – розповідає у вітальному слові організатор форуму Андрій ЗАЄЦЬ.

Після привітальних слів, виконання гуртом «Експансія» гімну «Молодіжної столиці», якою наше місто було 2019-го, та презентації просвітницького про­єкту«Кам’янецькі ноти і крила «Щед­рика» від члена правління товариства «Просвіта» Анатолія Паладійчука настала черга пані посол європейської молоді в рамках проєкту «EU Neighbours east» від програми ЄС «Відкрите суспільство» Наталі ЯРОШЕНКО. Вона пояснила, як за допомогою ЄС люди, що отримали статус «посла європейської молоді» з країн «Східного партнерства», до яких входить і Україна, мають можливість реалізувати себе, ставати учасниками різноманітних обмінів, серед яких і відомі «Erasmus+» та «Erasmus Mundus», котрі щорічно допомагають активній молоді з усієї Європи здобувати новий досвід та будувати успішну кар’єру в майбутньому. Також у спічі пані Наталі пролунав слушний заклик до молодих людей розвивати свої комунікативні навички.

– Сила завжди в комунікації, – каже спікерка. Однак додає, що стати «послами європейської мо­лоді» можуть люди досить вузької вікової когорти 16-26 років, адже такі правила Єврокомісії.

Уже в першій панельній дискусії ми почули відповідь на одне з найцікавіших запитань: «Як молодь може бути залучена в по­літичне життя міста та співпрацювати з місцевою владою?».
На це запитання всім відпо­-вів начальник департаменту гуманітарної політики міськради Дмитро НАЗАРЕНКО. Він повідомив, що кожна молода людина, яка входить до стін міської ра­ди, може розраховувати на підтримку, та розповів про власний досвід співпраці щодо створення такого проєкту в Іспанії.

– 2005 року влада одного з іспанських міст розробила план динамічного розвитку молоді. Вони 2007-го приїжджали до Кам’янця та презентували його. Це були не прос­то гасла. Це те, що нині діє, і те, що має бути підтримано та реалізовано в нас, – зазначив Дмитро Миколайович.

Гості з Хмельницького Влади­слав ГРЕБЕНЮК – директор ХКУ «Молодіжний центр», і голова молодіжної ради при Хмельницькій ОДА Ілля ОСАДЧУК поділилися власними враженнями щодо того, як молоді кам’янчани можуть прискорити процес розвитку молодіжних ініціатив у нашому місті.

– Якщо ви справді хочете молодіжний центр як установу з нормальним фінансуванням і можливістю реалізації проєктів, будьте активними. Спілкуйтеся з міським головою, депутатами, залучайте інфлюенсерів, бізнесменів, робіть круглі столи. І я впевнений, що у вас все вийде, – мотивує молодь Владислав Гребенюк.

Напевно, головною частиною форуму було представлення молодими кам’янчанами та гостями міста своїх ініціатив, що вже «вистрелили». Одним із таких був наш колега Віталій ГОРБУ­ЛЕНКО, який розповів про свій часопис «Вічний мандрівник».

– Він дещо схожий на «National Geographic» чи «Вокруг света», але це наша українська альтернатива, – каже Віталій. – Ми розповідаємо як про різні країни світу, так і про Україну, зачіпаємо теми природи, архітектури, історії, мистецтва тощо. Тобто, не лише радимо, куди можна помандрувати, але й доносимо читачам пізнавальну інформацію. У планах розвинути «Вічний мандрівник» до медіаплатформи, але поки в нас лише друкований глянцевий журнал. До речі, презентація наступного номера планується 7 липня в нашому місті.

У серйозну площину розмову завів хмельничанин Олег Черненко, який є регіональним координатором проєкту «Trans­parency International Ukraine». Він поділився з нами відомостями про дослідження прозорості та підзвітності діяльності міської влади.
– Прозорість – це коли, наприклад, місто декларує можливість доступу громадянина до сесії міської ради. У Харкові у вас таке зробити не вийде, у Кам’янці – так. Рейтинг прозорості ми складаємо з 2017-го, і щороку показники майже всіх міст покращуються, тому вирішили ввести ще рейтинг підзвіт­ності, – розповідає експерт.
Рейтинг підзвітності, за поясненнями аналітика, складається з того, чи реагує влада міст на скарги, які залишають користувачі на сайті https://trans­parentcities.in.ua. Цьогоріч автори ініціативи не попередили адміністрації міст про створення рейтингу, тому показники ви­йшли вкрай низькими. Найкращим за обома показниками є Маріуполь. Кам’янець-Подільський має 65-те місце в прозорості та 45-те – у підзвітності.
Загалом ми почули про 15 успішно реалізованих проєктів.
Проте навряд чи це було головним для сторонніх слухачів, адже згодом усі стали «жертвами терористичного акту». Доб­ре, що були заздалегідь про це попереджені. Річ у тому, що кульмінаційною частиною «Іні­ціативи’21» став процес зйомок недавно анонсованого блокбас­теру від Андрія Зайця. За сценарієм, міська рада на певний час була захоплена терористами, очільницю міста викрадено, а публіка перетворилася на переляканих депутатів.
Вихід кінокартини поперед­ньо передбачено під час відкриття наступного туристичного сезону.
Закінчувався ж форум роз­мовами про бізнес, а точніше про те, як молодому поколінню в ньому реалізуватися. Слушну думку висловила Олександра СИДОРЧУК, директорка Кам’янець-Подільського міжнародного кінофестивалю «Бруківка», вона наголосила на важливості участі в освітніх програмах, якщо є така можливість, адже освіта повинна давати більш релевантні для роботи і бізнесу знання, концентруючись на формуванні компетенцій, а не просто ерудиції.
Для нашого міста таким прикладом є «Ініціатива», яка, сподіваємося, ще багато років буде допомагати охочим обирати правильний шлях для самореалізації.

Олександр ЩЕРБАТИХ.