П'ятница, 29 Березня 2024 р.
9 Липня 2021

ЯКІ ПАМ’ЯТКИ ЧЕКАЮТЬ НА ОРЕНДАРІВ?

Недавно на сайті Фонду держмайна України було оприлюднено декілька оголошень про проведення аукціонів щодо оренди історичних пам’яток у Кам’янці-Подільському. З другої спроби знайшовся новий орендар Різницької башти. Правда, як з’ясував «Подолянин», у місті є ще чимало нежитлових приміщень, які перебувають на балансі НІАЗу «Кам’янець» і чекають на нових орендарів. Найбільший із них – Руська брама. Однак процес пригальмувався через новий закон щодо оренди об’єктів державної власності.

Про старих і нових орендарів та пам’ятки в місті, які ще можна взяти в оренду, спілкуємо­ся з генеральним директором НІАЗу «Кам’янець» Василем ФЕН­ЦУРОМ та головним інженером Петром МІЛЕРОМ.
Як пояснили співрозмовники, майно, що належить НІАЗу «Ка­м’янець», умовно можна поділити на три групи.
Перша стосується об’єктів, які перебувають у безоплатному користуванні, тобто за символічну гривню в рік. І такий лише один – Будівля першої російської гімназії (вул.Татарська, 14), яку використовує К-ПНУ ім.Івана Огієнка.
Друга група солідніша. Сюди належать об’єкти, на яких здійснюється підприємницька діяльність. Скажімо, це каземат-лабораторія, складова комплексу «Міської брами» (вул.Замкова, 3). Її вже понад 20 років орендує ПП «Професіонал-95» для кафе «Під Брамою». Інший об’єкт, аукціон щодо якого відбувся в травні, – Міська (Михайлівська) брама (Замкова, 3), розташована перед Вірменським бастіоном.
І надалі її орендуватиме ПП «Ста­робульварний узвіз», яке, до речі, було єдиним учасником торгів. Фактично цю історичну па­м’ятку підприємство використовує для розміщення сувенірного ринку. Договір про продовження оренди підписано на 5 років.
До 2023 р. «господарем» час­тини приміщень східних кор­пусів, складової комплексу Будинку Руського магістрату (П’ятницька, 9), залишатиметься КП «Надра Кам’янеччини».
Недавно з’явився новий орен­дар Різницької башти, яка є па­м’яткою архітектури XVI століття. Башта здавна входила до сис­теми фортифікаційних укріп­лень Старого міста, захищаючи зі сходу.
– Декілька років цю пам’ятку орен­дував місцевий коваль Андрій Кліщ. Йому вдалося підтримувати атмо­сферу ковальської майстерні, тут є низка обладнання та ковальських інструментів, старовинний горн тощо. Але через проблеми зі здоров’ям він не зміг надалі орендувати об’єкт, тому його винесли на аукціон. У червні в аукціоні перемогло ТОВ «АЛП Інвестмент», яке було єдиним учасником. Договір буде укладено на 5 років, – розповів Василь Фенцур.
Із відкритих джерел відомо, що співзасновницею товариства-переможця є дружина чинного народного депутата від нашого 193 округу Ігоря МАРЧУКА – Олена Марчук.
Серед сумлінних орендодавців працівники НІАЗу відзна­чають хмельницького підприємця Євгена Ненашева, який орендує Вірменські бастіони XVI ст. (вул.Замкова, 4), на території яких успішно функціонує «Музей мініатюр».
Ще один об’єкт має орендаря, однак і досі не використо­вується, – це Турецькі бастіони XVII ст. (вул.Кузнечна, 1-А). Орендар сумлінно сплачує місячний платіж і планує тут облаштувати кав’ярню.
А ось справа щодо оренди порохових складів 1730 р. (вул.Руська, 15) наразі розглядається в суді.
Як повідомили в НІАЗі, біль­ше як два роки тому цей об’єкт взяли ФОП Аліса Філатова та ГО «Історико-етнографічний комп­лекс «Подільський край». Мали гарний задум – займатися з дітьми художнім промислом і проводити спортивні заняття. Однак здійснити це не вдалося, і нині вони мають борг. Фонд держмайна та НІАЗ «Кам’янець» подали до суду щодо приму­сового стягнення орендної платні.
Третя група – об’єкти, які в пошуках нових орендарів. Це вищезазначені порохові склади, відреставрована Гончарська башта 1585 р. (вул.Вали, 1-А), Вірменські склади XVI ст. (пров.Миколаївський, 1), Ковальська башта, складова комплексу Польської брами (вул.Онуфріївська, 5-А). І серед найбільших об’єктів – комплекс споруд Руської брами (Руська, 93).
– Цей об’єкт містить чимало споруд і для багатьох є цікавим. Тут із радістю організовують різні фестивалі. Усі необхідні документи щодо оренди заповідник підготував і передав у Фонд держмайна ще рік тому. Процедура оголошення аукціону дещо затягнулася. Правда, недавно пообіцяли оголосити дату проведення торгів найближчими днями. Однак, якою буде процедура і орієнтовна вартість оренди, – невідомо. Будемо сподіватися, що охочих влаштують умови, і пам’ятка матиме нового орендаря, який слідкуватиме за належним ста­ном, – каже Петро Олександрович. – Поки що не пролонговано договору і щодо оренди швейною фабрикою двох будинків: Казенної палати (Окружний суд) та житлового будинку XVIII-XIX ст. на площі Вір­менський ринок, 5 та 8. На сьогодні Фонд держмайна України роз­робляє вимоги договору і оголошує аукціон.
Новий закон, який набув чин­ності торік навесні, і тривале роз­роблення нормативних документів, власне, і стали причиною затримки проведення аукціонів. Ще один негатив нововведення – позбавлення преференцій автоматичного пролонгування договору сумлінним орендарям. Навіть якщо він добросовісно виконує умови договору, змушений іти на аукціон. А це вже може обернутися лотереєю.
Детально пояснив Василь Володимирович, куди йдуть кошти з оренди:
– Половина надходить до Держбюджету, а половина – НІАЗу. Ці кошти заповідник обліковує, складає кошторис, затверджує його в Міністерстві культури і в пропорційному відношенні витрачає на ремонтні роботи та утримання заповідника. Торік мали 700 тисяч гривень доходів, із них майже 500 тисяч витратили на ремонти пам’яток архітектури та археологічні дослідження.