Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Вересня 2021

БІБЛІОТЕКА ВАС ПЕРЕСЛІДУЄ. І ЦЕ ДОБРЕ

30 ВЕРЕСНЯ – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК


Людмила Геплюк«Андрію, мама точно знає, що ти тут? Наскільки вона тебе відпустила: на годину чи дві? Кажи чесно, бо передзвоню, перепитаю…» Цю розмову якось підслухала в дитячій бібліотеці-філії №6. Там якраз чимало діток сиділи в залі за комп’ютерами, досить людно було і в інших кабінетах: одні дітлахи стояли в черзі по книги, інші доробляли подарункові листівки на майстер-класі. Така ситуація не лише в цій книгозбірні, але й в інших закладах краю. Одні відвідувачі приходять по літературу, і навіть досить рідкісну, яку не завжди придбаєш у місцевих книжкових магазинах, інші – шукають необхідну інформацію в інтернеті, яким у бібліотеці можна користуватися безкоштовно. Ба більше, складається враження, що місцеві бібліотекарі переслідують кам’янчан чи не на кожному міському святі, а часто організовують і власні, зацікавлюючи читачів яскравими фотозонами, літературними іграми, квестами тощо. Але від цього «переслідування» стає лише приємно, адже розумієш: якщо книга ввійде в твій світ, у світ твоєї дитини, то він стане яскравішим, досконалішим, ро­зумнішим.
Як місцевим фахівцям вдається йти в ногу з часом, розвиватися і популяризувати читання в еру цифрових технологій, дізнаємося в бібліотекарів напередодні Всеукраїнського дня бібліотек.

У КНИГОЗБІРНЮ НА ГОСТИНИ

– Бібліотеки Кам’янець-Подільської централізованої бібліотечної системи – це не лише книгозбірні. Це справжні інформаційні центри з новітніми технологіями, затишними та комфортними умовами, – роз­повідає директорка міської ЦБС Людмила ГЕПЛЮК. – Головними напрямками нашої роботи є збереження і примноження документних фондів та електронних ресурсів, формування й поповнення бібліографічних баз даних. Але скільки і яких би книг у нас не було, їх треба рекламувати, тому щоразу і створюємо тематичні книжкові виставки. Адже насамперед увагу користувачів привертає яскравий і привабливий інтер’єр, книжково-ілюстративні та нетрадиційні виставки: панорами, діалоги, вікторини, подорожі.
Популярними серед наших чи­тачів завжди були зустрічі з відомими людьми. В бібліотеках на гостинах неодноразово побували Сашко Дерманський, брати Капранови, Андрій Кокотюха, Марина Павленко, Сергій Пантюк, Ніна Фіалко та багато інших. Крім традиційних, суто бібліотечних форм соціокультурної діяльності, використовуємо і нові: тематичні вечори, конкурси, літературні ігри, турніри, аукціони, КВК, брейн-ринги, альманахи, екскурси, презентації, каравани історій, літературні портрети та мандрівки – заходи, які спонукають молодь багато читати, мислити.

«НЕ ХОЧЕТЕ ПРОЙТИ ТЕСТ «ЯКА ВИ КАВА?»

Навіть із таким незвичним запитанням часто звертаються до кам’янчан і гостей міста пред­ставники бібліотек під час культурно-мистецьких заходів. А зацікавити вони таки вміють. Доки одні гості проходять тест, визначаючи читацькі вподобання за смаком улюбленої кави, інші – з радістю користуються послугами фотозони, ще інші – на виносному стенді обирають книгу, по яку прийдуть до бібліотеки. Провідний методист ЦБС Ольга ВІТВІЦЬКА розповідає, що працівники бібліотек разом з активними читачами є частими учасниками загальноміських свят. Своїми фотозонами, яскравими фотосушками, літературно-музичними композиціями, оригінальними вітринами та експозиціями, майстер-класами з аквагриму і мехенді й іншими цікавинками бібліотеки доповнюють програми святкувань Дня Незалежності України, Дня міста, фес­тивалю «Ількові забави» тощо.
А до 30-ї річниці Незалежності України бібліотека-філія №2, №3 і Рихтівська бібліотека-філія Кам’янець-Подільської ЦБС впер­ше організували промоції читання на Лебединому озері.
– На свіжому повітрі школярі – учасники акції – декламували улюб­лену поезію. Краєвиди рідного міс­та доповнювали звучання віршів, і вони лунали з особливою силою. Діти раділи гарним виступам, тому що прості перехожі зупинялися, аби їх послухати, а їхні батьки пиша­лися талановитими чадами. Промоції читання можна проводити в будь-яку пору року, що підкреслить велич нашого міста, тому сподіваємося, що такі акції приживуться в Кам’янці-Подільському, стануть ще однією його родзинкою, – розповіла бібліотекарка філії №2 Віта ГОНТАР.
В онлайн-режимі до заходу приєдналися представники інших бібліотек краю.
– Наші бібліотеки надають доступ користувачам до всіх інформаційних ресурсів, – продовжує Людмила Геплюк. – Комп’ютеризовано всі міські й 5 сільських біб­ліотек-філій, користувачі яких мають безкоштовний доступ до мережі інтернет.

РЕАЛІЇ ЖИТТЯ НАВЧИЛИ КРЕАТИВИТИ

Творчі зустрічіЗапитуємо і про те, як бібліотечна система пережила карантин, чи готова до повторення дистанційки. Людмила Василівна пояснює, що книги видавали і забирали в читачів згідно з карантинними нормами, а от із уже звичною культурно-розвивальною діяльністю було трохи важче, але нічого, звикли, пристосувалися і навчилися багато чому новому:
– Ситуація, яка склалася внаслідок епідемії коронавірусу, внесла зміни у звичне життя бібліотек. Нам довелося швидко змінювати ритм роботи і навчитися працювати ди­станційно, у віртуальній площині. Під час карантину бібліотеки пропо­нували віртуальні книжкові виставки, буктрейлери, відеопрезентації, вебперегляди, онлайн-майстер-­кла­си, акції, флешмоби, челенджі, он­лайн-читання тощо. Бібліотеки активніше почали популяризувати діяльність на сторінках своїх вебсайтів і блогів, а також у соцмережах.
Під час карантину в нас не переставали діяти гуртки та об’єднання за інтересами. В онлайн-режимі проводилися заняття, творчі майс­терні, майстер-класи тощо. Усю роботу бібліотекарі висвітлювали на сторінці фейсбуку «Бібліотеки міста Кам’янця-Подільського» і, звичайно, на сторінках безпосередньо своїх бібліотек.
Період карантину став початком декількох цікавих бібліотечних проєктів. Зокрема, саме на період карантину припало за­початкування та проведення 2020 року онлайн-проєкту «Міс­то моєї мрії», в рамках якого охочі могли написати свою історію про місто (придумати легенду або казку про заснування міс­та, про видатну подію в місті, про історичну пам’ятку) та надіслати свої роботи у форматі відеоролика, цифрової розповіді чи текстового літературного твору організаторам проєкту. Всі роботи були опубліковані для широкого загалу у фейсбуку на сторінці «Місто моєї мрії», а потім було підбито підсумки та відзначено учасників.
Поетичний фестиваль «Поділ­ля Open – 2021» та онлайн-конкурс поетів-аматорів «Поетична весна – 2021» уперше цьогоріч теж проводилися онлайн. Під час фестивалю в бібліотеках міс­та відбулися онлайн-зустрічі з письменниками України. Зо­крема, з відомою українською письменницею та журналісткою зі Львова Галиною Вдовиченко, тернопільською письменницею, блогеркою, авторкою поетичних збірок Дзвінкою Торохтушко (Любов Бурак), тернопільською письменницею, членкинею Національної спілки письменників України Ніною Фіалко, сучасною дитячою письменницею, жур­налісткою та перекладачкою Лесею Ворониною, з дитячим письменником Сергієм Вдовенком, із поетесою, прозаїкинею, перекладачкою та педагогинею з Івано-Франківська Марією Тка­чівською. А всі поетичні твори, надіслані на конкурс, були опуб­ліковані на фейсбук-сторінці «Поетична весна».
Бібліотекарі запевняють, що звикли до складних реалій життя і навчилися креативно працювати в них. І це не прості слова, вони підтверджені повними ком­п’ютеризованими читальними залами, полицями із сучасною літературою і бажанням читачів іти до бібліотеки.