Четвер, 28 Березня 2024 р.
26 Листопада 2021

СПРАВЕДЛИВІСТЬ, ЗАКОН, ЗАХИСТ

1 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ПРОКУРАТУРИ


Із моменту проголошення України суверенною і незалежною державою розпочався новий етап розвитку прокуратури. Після введення в дію з 1 грудня 1991 р. Закону Украї­ни «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 р. та низки інших нормативних актів створено правову базу організації та діяльності органів прокуратури незалежної України.
Враховуючи їхню роль у зміцненні законності, захисту прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу розбудови України як правової держави, Указом Президента України від 2 листопада 2000 року встановлено професійне свято – День працівника прокуратури – 1 грудня.

На території сучасного Ка­м’янець-Подільського району, починаючи з років незалежної України, функціонували 1 прокуратура міста та 4 районні прокуратури. Так, із часу проголошення незалежності нашої держави прокуратуру міста Кам’янця-Подільського очолювали про­курори: Рибак Степан Йосипович, Кріль Анатолій Петрович, Ромась Сергій Іванович, Гриньків Віталій Богданович. Проку­ратуру Кам’янець-Подільсь­кого району очолювали прокурори Бігун Олександр Станіславо­-вич, Мельник Валерій Олександрович, Налуцишин Віктор Володимирович, Кахній Роман Сте­панович, Барахтенко Ігор Михайлович, Гончар Олександр Валентинович. Прокуратуру Че­меровецького району очолю­вали прокурори Гладонько Василь Миколайович, Кахній Роман Степанович, Гурняк Володимир Федорович, Бантюк Ігор Миколайович. Прокуратуру Дунаєвеччини очолювали Кріль Анатолій Петрович, Курмансь­кий Віктор Іванович, Севернюк Олег Борисович, Довгань Віталій Миколайович. Прокуратуру Новоушицького району очолювали Цимбалюк Олександр Петрович, Кріль Анатолій Петрович, Чижик Віталій Олександ­рович, Лазарев Василь Віталі­йович, Сарафін Віктор Францович, Барабаш Андрій Григорович, Наконечний Сергій Олександрович.
Реформа відомства назрі­вала давно, і як результат – із 15 груд­ня 2015 року діяльність місь­ких, районних, районних у міс­тах та міжрайонних прокуратур припинилася шляхом реорга­нізації на виконання вимог За­кону України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 р. Замість цих прокуратур з того ж дня утво­рилися та розпочали роботу п’ять місцевих прокуратур на те­риторії Хмельницької області, в тому числі й Кам’янець-Подільська місцева прокуратура. Однак подальші реформи не змусили себе чекати, на сьогодні на теренах нашого району функціонує Кам’янець-Подільська окружна прокуратура.
Напередодні Дня працівни­ків прокуратури України нашим співрозмовником став керів­ник Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Олександр ГОНЧАР.

– Олександре Валентиновичу, тепер Ваша посада називається «керівник окружної прокуратури», а не місцевої чи прокурор району. Чому так?
– Із набуттям чинності нового Закону України «Про прокурату­ру» триває процес системного реформування органів прокуратури України. 2019 року розпочато процес перезавантаження та оптимізації організаційної структури органів прокуратури. На сьогодні завершено реформування органів прокуратури, та з 11 вересня 2020 року функціонує Хмельницька обласна прокуратура, а з 15 березня 2021року – 6 окружних прокуратур. З урахуванням реформ і нового адміністративно-територіального уст­рою утворено й Кам’янець-Подільську окружну прокуратуру. Її юрисдикція поширюється на територію ліквідованих Чемеровецького, Дунаєвецького, Новоушицького, Ка­м’янець-Подільського районів та місто Кам’янець-Подільський, тобто на сучасний Кам’янець-Подільський район. Оскільки змінено на­зву прокуратури та її юрисдикцію, відповідно, змінено і назву посади її керівника.

– Реформи відбулися, однак працювати потрібно. Чи є кадровий голод в окружній прокура­турі, з якою командою Ви працюєте?
– Роботу окружної прокуратури забезпечують її керівник, його перший заступник і заступник, начальники відділів із місцем дислокації в смт Чемерівці та смт Нова Ушиця й безпосередньо 22 прокурори окружної прокуратури. Крім того, в нас працюють державні службовці та робітники. На сьогодні штат майже укомплектований досвідченими працівниками, які, до речі, в рамках реформи подолали три етапи атестації (а це тест на знання законодавства, тест на загальні здібності та співбесіда). В результаті з 23 про­курорів у системі залишилися 22, які підтвердили свою професійну компетентність, доброчесність і продовжили працювати в новоствореній окружній прокуратурі.

– Із реформами зрозуміло. Як оцінюєте результати роботи відомства на пріоритетних напрямах?
– Щодо роботи я – перфекціоніст. Вважаю, що завжди треба прагнути кращих результатів. Водночас переконаний, що колектив, який очолюю, має про що звітувати громадськості.
Із метою захисту інтересів держави, окружна прокуратура 2021 року заявила 69 позовів на загальну суму 19 млн грн, задоволено 103 позови на майже 20 млн грн. А це питання бюджету, законності використання державного та комунального майна, завищення цін під час проведення процедур публічних закупівель та багато іншого. Одним інтерв’ю не обмежимося.
Звичайно, пріоритетом є і залишається сфера земельних відносин. Так, органи прокуратури Ка­м’я­неччини передали до суду позовів, які стосуються земельних питань, на суму майже 14 млн грн. Загалом у власність держави та територіальних громад поточного року повернуто майже 333 га землі. Завдяки реальному виконанню судових рішень за позовами прокуратури, державна скарбниця поповнилася на майже 21 млн грн.
Поточного року окружна проку­ратура направила до суду 23 кримінальні провадження з найболючіших і гострих питань, у бюджетній та земельній сферах, щодо охорони лісів і корупційних правопорушень.
Якщо торік ми займалися структурними змінами прокуратури, то нині максимально спрямовані на якісні, змістовні перетворення та роботу на результат.
Довіра суспільства на сьогодні надважлива для органів прокуратури, наше завдання – виконувати роботу, пам’ятаючи про місію інституції, та щодня робити максимум для утвердження верховенства права, поваги до закону, справедливості та безпеки. Розвиток органів прокуратури на сьогодні – це робота для людей і постійне самоочищення, на цьому акцентує увагу Офіс Генерального прокурора та визначає орієнтиром робо­ти для обласних та окружних прокуратур.

– І наостанок побажання працівникам окружної прокуратури і не ли­ше з нагоди професійного свята…
– Цього дня адресую найкращі побажання всім працівникам органів прокуратури, пенсіонерам органів прокуратури, в тому числі колективу Кам’янець-Подільської окружної прокуратури, які щоденною самовідданою та високопрофесійною працею утверджують ідеали законності й справедливості на території нашого району.
Бажаю щастя, здоров’я та достатку. Нехай завжди будуть ус­піш­ними всі починання на благо людей та в ім’я закону. Впевнений, що суспільство гідно оцінить справжній професіоналізм прокурорів, для яких справедливість, закон і захист були, є і залишатимуться непорушними й незамінними дороговка­зами.

Тетяна ЛИТВИН.