Четвер, 18 Квітня 2024 р.
14 Січня 2022

ЗМІНИ ПРИЙШЛИ – ЦІНИ ДОГОРИ ПІШЛИ

2022 рік прийшов разом зі змінами та нововведеннями. Правда, більшості з них українці не надто раді. Адже не за горами підвищення цін на комунальні послуги, продукти харчування, та й податки для підприємців теж обіцяють немалі. Власне, за якими правилами житимемо 2022 року, з’ясовував «Подолянин».

ЗАРПЛАТИ Й ПЕНСІЇ ЗРОСЛИ … НА КОПІЙКИ

На чергове підвищення мі­німалки, аж на 200 грн, зможемо розраховувати у жовтні, бо саме тоді вона становитиме 6700 грн. Нагадаємо, підвищу­вали її 1 грудня 2021-го, тож ни­ні вона складає 6500 грн. Така ж ситуація і з прожитковим мінімумом. Зважаючи на те, що він зріс 1 грудня, на початку ро­ку залишиться на рівні 2393 грн на одну особу. Наступний етап підвищення запланований на липень, зросте на 115 грн й складатиме 2508 грн, а під кінець року – 2589 грн.
Власне, через підвищення зарплатні та прожиткового мінімуму побільшає й податок для підприємців. З 1 січня ФОПи I групи платитимуть 248 грн, а саме 10% від прожиткового мінімуму, ФОПи II групи – 1300 грн, що складає 20% від мінімалки. Єдиний соцвнесок (22% від мінімальної зарплати) на 1 січня складає 1430 грн, а з 1 жовтня для всіх ФОПів – 1474 грн.
З 1 січня зросли мінімальні пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які мають інвалідність. Залежно від групи інвалідності виплати становитимуть від 7000 до 14 тис. 600 грн. На березень запланована щорічна індексація виплат для решти пенсіонерів. Мінімальний розмір пенсії сьогодні 1934 грн, але у липні та грудні заплановане незначне її підвищення. На жовтень заплановане підвищення на 300 грн для осіб, яким за 70 років. Правда, за ці гроші прожити – ще той квест.

КОМУНАЛКА ВБИВАЄ БІЗНЕС…

Особливо тоді, коли комунальні послуги потрохи зрос­тають. Уже з 1 січня подорожчали тарифи за розподіл газу. Газорозподільні компанії затвердили нові розцінки, ознайомитись з якими можна на сайті регулятора (nerc.gov.ua). У «Хмельницькгазі» вона становить 1,848 грн за кубометр. Щодо інших комунальних послуг, то протягом опалювального сезону влада обіцяє ні­чо­го не підвищувати. Як повідом­ляє Центр громадського мо­ніторингу, Міністерство еко­номіки вже склало прогноз зрос­тання цін на опалення, воду та газ. Населення поки не чіпають, але до редакції масово скаржаться підприємці, які отримали повідомлення, що вже з січня куб газу може коштувати їм понад 50 грн, тобто майже вдвічі дорожче. Якщо економічні гіганти ще втримаються на плаву, то малий і середній бізнес може загнутися. Нам, пересічним кам’янчанам, такі газові тарифи вилізуть під­вищенням цін на продукти, вироби, товари, послуги тощо.
Ціну на електрику обіцяють за­лишити старою. Тобто, 1,44 грн за кВт/год (для споживання обсягом до 250 кВт на місяць) та 1,68 грн – за споживання понад 250 кВт. До слова, з 1 січня для частини кам’янчан вода «позолотіла». Новий тариф поки що торкнувся юридичних осіб і бюджетних установ, офіси яких розташовані в окремих будівлях; населення приват­ного сектора та новобудов, з якими укладено нові договори про надання комунальних послуг. Для них централізоване водопостачання становить 17,89 грн за куб. м (із ПДВ), водовідведення – 14,90 грн за куб. м (із ПДВ). Тобто, куб води тепер обійдеться в 32,79 грн.

… ЯК І КАСОВІ АПАРАТИ Й ПОДАТКИ

Словом, підприємцям цьогоріч «весело» та настільки, що аж хочеться плакати. Страйки та власні аргументи підприємців щодо запровадження касових апаратів влада так і не почула. Хоча зробила їм відтермінування, але з 1 січня чинним став закон, відповідно до якого використання касових апа­ратів обов’язкове для ФОПів ІІ-IV груп, які проводять розрахункові операції. Не поширюються ці правила на ФОПів I групи, тих, хто працює у сфері виробництва, а не торгівлі, а також на тих, хто працює переважно з такими ж ФОПами і юридичними особами та проводить розрахунки через банк. Також уряд дозволив не ви­користовувати касові апарати підприємцям, які здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості.
Зміни щодо податків торкнулися й аграріїв. З 1 січня запровадили мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки. Якщо оцінка землі складає стандартні для України 28000 гривень за гектар, мінімальне зобов’язання буде 1400 грн за гектар на рік. А ще податкове законодавст­во із 1 січня впровадило нову систему оподаткування сільгоспвиробників.
Вводиться поняття «мінімальне податкове зобов’язання» – це сума податків, яку кожен власник сільгоспземлі має сплачувати до бюджету, а це близько 5% від вартості землі на рік. Тобто, якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку), які сплачує сільгоспвиробник, буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю.
Також встановлюється 18% податок на доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції на суму, що перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, що становить 78 тис. грн.

ПОДОРОЖЧАЛИ Й ДОКУМЕНТИ

З 1 січня змінився обсяг збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої реєстрації легкового авто у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму. Таке повідомлення оприлюднив Головний сервісний центр МВС. З 1 січня при визначенні сплати вартості збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої державної реєстрації лег­кового автомобіля працюють уже такі розрахунки залежно від вартості авто без врахування податку на додану вартість: вартість авто не перевищує або дорівнює 409 тис. 365 грн – сплачується 3%; понад 400 тисяч, але не перевищує або дорівнює 719 тис. 490 грн – 4%; більше ніж 719 тис. 490 грн – сплачується 5%.
Подорожчало з нового року й виготовлення паспорта грома­дянина України у формі ID-карт­ки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Такий крок ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» пояснив підвищенням цін на сировину та матеріали. Відтепер за виготовлення ID-картки за 20 робочих днів треба заплатити 372 грн, а за 10 робочих днів – 498 грн. Тарифи на паспорт громадянина України для виїзду за кордон такі: за 20 робочих днів – 733 грн, а за 7 робочих днів – 1085 грн.
А ще подейкують, що в другій половині року мають повернути обов’язковий техогляд авто. Водіїв напідпитку й надалі перевиховуватимуть гривнею. За кермування у нетверезому стані штраф становить 17 тис. грн (раніше був 10 тис. 200 грн) та позбавлення прав на 1 рік. За повторне порушення впродовж року штраф становить 34 тис. грн і права відберуть уже на 3 роки. Якщо водій не покаявся і втретє за рік сів за кермо напідпитку,
то сплатить 51 тис. грн штрафу, позбудеться водійських прав на 10 років, та ще й транспорт у нього конфіскують.

У ШКОЛЯРІВ НОВЕ МЕНЮ

Щодо приємного, то цьогоріч школярів обіцяють годувати краще, бо завершився пере­хідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт. Наразі реформа шкільного харчуван­ня має запрацювати наповну. Правда, чи вдасться втілити гарно прописані на папері пос­ту­ла­ти в життя в умовах шкільних їдалень, час покаже. Наразі, як повідомили нам в управлінні освіти і науки міськради, вже затверджено 4-тижневе меню із новими стравами, запропонованими відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. Оновлене меню включає 160 страв, у ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кіль­кість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів. Контролюватиме дотримання всіх нових правил, як завжди, Держпродспоживслужба. Подейкують, що ціна обідів може зрости майже вдвічі.

ДИСКРИМІНАЦІЯ НЕ ПРОЙДЕ

Правда, поки що в оголошеннях, адже стали чинними зміни до Закону «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі. Тепер роботодавців штрафуватимуть за те, що вказують у вакансії бажану стать, вік, расу, колір шкіри тощо. І хоча ще з 1996 р. в Україні діє заборона на дискримінацію в рекламі про вакансії, але відтепер Державна служба з питань праці уповноважена накладати на роботодавців штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зар­плати (65 тис. грн) за порушення цієї норми.