Неділя, 28 Квітня 2024 р.
10 Серпня 2023

ДІТЯМ – МОЖЛИВІСТЬ УЧИТИСЯ

Навчатися дистанційно попри будь-яку ситуацію? Так, це можливо, – вважають представники одразу декількох організацій нашої громади й однієї американської. Задля цього днями волонтери роздали 16 хромбуків школярам, батьки яких загинули, захищаючи нашу країну.

Розпочалося все в четвер, 3 серпня, в міській бібліотеці ім.Костя Солухи з видачі перших 10 приладів ініціативною групою, яку склали Ярослав СИСИН (видавництво «Абетка»), Славко ПОЛЯТИНЧУК («Активна Громада Кам’янця-Подільського») та Юрій ПАСТУХ (НТЦ «Подільський біорегіон»).

– Ми співпрацюємо з американським благодійним фондом «Nova Ukraine», – розпо­відає Юрій Пастух. – Його заснували представники діаспори у США, які працюють
у фейсбуку та навіть очолюють там певні відділи. З початком повномасштабного вторгнення вони одразу почали допомага­ти Україні й, за станом на січень поточного року, зібрали на допомогу нам більше як 1,5 мільярда доларів. Цю суму зібрано коштом простих американців і канадців.

Пан Юрій каже, що із заокеанським благодійним фондом познайомився ще півтора року тому. На початку вторгнення в Голозубинці евакуювали близько 100 людей з Ізюму. Однак їх поселили в неналежних умовах колишнього тубдиспансеру, тож «Подільський біорегіон» вирішив попросити допомоги. У підсумку отримали певну суму, за яку змогли зробити ремонт приміщень й обладнати 9 гігієнічних боксів.

– А як розпочалася саме навчальна ініціатива?
– Восени минулого року росіяни почали планомірно нищити нашу енергосистему.
Аби допомогти українським дітям у навчанні, фонд «Nova Ukraine» запустив проєкт «Chromebooks for children». Насамперед тим, у кого хтось із батьків загинув на війні або нині захищає Україну, а також дітям із багатодітних родин та з-поміж ВПО. Ініціатива діє в Київській, Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській і Хмельницькій областях.

Співрозмовник каже, що полегшити навчання вдалося вже більш ніж сотні дітей. Однак наголошує, що це лише початок, адже мінімальний план становить 500 одиниць.

– Ми виходимо з того, навіщо взагалі потрібні хромбуки – для навчання, – пояснює Ярослав Сисин. – Тому найбільше вони потрібні саме тим, у кого немає приладдя для дистанційного навчання. Спочатку звертаємо увагу на дітлахів, у яких батьки воюють проти загарбників або загинули на війні. Потім – із соціально незахищених категорій населення.

Під час вручення, яке відбулося 8 серпня, була присутня й представни­ця американської організації Наталя КРИЦУН:

– Я народилася в Кам’янці-Подільському й прожила тут 36 років. Тому все для мене рідне, й ваші проблеми є моїми. З початком вторгнення фонд активно долучився до підтримки України. Наприклад, мій чоловік працює по 16 годин. Він починає, коли у США ще дуже рано, а закінчує опівночі. За київським часом це вже наступний день, і хтось уже залишає заявки на отримання допомоги.

Сьогодні ми хочемо підтримати діток, у яких загинули найрідніші, ті, хто дав їм життя. І ключовим тут є саме слово «життя». Адже Воїни закінчують свій шлях на землі, але їхнє життя продовжується в їхніх дітях.

Олександр ЩЕРБАТИХ.